ΣΕΡΒΙΑ: Πανήγυρις Αγίου Ιγνατίου και ονομαστήρια Μητροπολίτη Βρανίων κ.Παχωμίου

Loading...


: Την 2 Ιανουαρίου 2020, εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, σύμφωνα με το παλαιό εορτολόγιο που ακολουθεί το Πατριαρχείο των Σέρβων, στη νοτιότερη πόλη της Σερβίας Βράνια.

του Θωμά Αναστασιάδη

Την ίδια μέρα άγει τα ονομαστήριά του ο τοπικός επίσκοπος, Σεβασμιώτατος επίσκοπος Βρανίων κ.Παχώμιος. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος, δίπλα στο Επισκοπείο.

Την παραμονή έγινε ο Εσπερινός από τον Σεβ/το Επίσκοπο Αχλαδουπόλεως (Крушевац) κ.Δαυίδ, με την συμμετοχή του Ηγουμένου της Μονής Πρόχορου Πτσίνσκι κ.Μεθοδίου, λοιπών ρασοφόρων και επί τη παρουσία του επιχώριου Επισκόπου κ.Παχωμίου.

Την κυριόνυμη ημέρα της διπλής εορτής, τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο. Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ& Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριος, συμπαραστατούμενος από τον σεβ/το Επίσκοπο Σουμαδίας κ.Ιωάννη, τον σεβ/το Επίσκοπο Αχλαδοχωρίου κ.Δαυίδ, τον σεβ/το Μπρεγκαλνίτσας & τοποτηρητή Βιτολίων και Πελαγονίας κ.Μάρκο (της Αρχ/πής Αχρίδος), τον θεοφιλέστατο Επίσκοπο των Στόβων & τοποτηρητή Στρώμνιτσας κ.Δαυίδ και φυσικά τον εορτάζοντα οικοδεσπότη σεβ/το Επίσκοπο Βρανίων κ.Παχώμιο. Έλαβαν μέρος ρασοφόροι τής τε Σερβίας και της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος. Έψαλλαν μοναχές της Σέρβικης Ι.Μονής Αγ.Παντελεήμονα.

Αμέσως μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, κήρυξε ο σεβ/τος Αχλαδουπόλεως κ.Δαυίδ, ενώ στην απόλυση, με κατάλληλη προσλαλιά συνεχάρη τον εορτάζοντα κ.Παχώμιο, εκ μέρους και των λοιπών Αρχιερέων, ο Μητροπολίτης κ.Πορφύριος. Στο τέλος ο Σουμαδίας ευλόγησε τα σπέρματα και τον άρτο της Σλάβας.

Παρέστη στην εορτή και συνεχάρη τον κ.Παχώμιο, ο Υφυπουργός της Διεύθυνσης Συνεργασίας με Εκκλησίες και Θρησκευτικές Κοινότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Mileta Radojevic. Παρόντες επίσης τοπικοί άρχοντες, στρατιωτικοί εκπρόσωποι, η γυναικεία Μοναστική αδελφότητα του Αγ. Πρωτομάρτυρα Στεφάνου και πλήθος ευλαβών πιστών.

Μετά το τέλος των λατρευτικών τελετουργιών, όπου εν τω μεταξύ προσήλθαν και οι σεβ/τοι Επίσκοποι Μπρανιτσέβου κ.Ιγνάτιος και Ναϊσσού κ.Αρσένιος, παρετέθει τράπεζα αγάπης στο μητροπολιτικό Μέγαρο, προς όλους τους παραυρεθέντες, επισήμους, ρασοφόρους και πιστούς προσκυνητές.

 • Διαβάστε όλες τις ειδήσεις  και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr • Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

  Επικαιρότητα ΕΔΩ 

  Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα - Όλες οι γιορτές

  Όλες οι προσευχές : Προσευχή 

   
 • tilegrafima.gr