Ραγδαίες Εξελίξεις! Ανοίγει ο δρόμος της διχοτόμησης – Τι ειπώθηκε στην ΔΙΣ

Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Νέος γύρος αναταραχών στους εκκλησιαστικούς κόλπους και στις τοπικές κοινωνίες της μητρόπολης Αιτωλίας προκαλούν οι επικείμενες εξελίξεις !

Αλλαγές στον εκκλησιαστικό χάρτη της Ελλάδος αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως προκύπτει μετά και τις πληροφορίες που είδαν το φως το δημοσιότητας από την συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία συνήλθε το διήμερο 7 και 8 Φεβρουαρίου 2022 στο πλαίσιο των τακτικών εργασιών της 165ης Συνοδικής Περιόδου.

Από ότι φαίνεται, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, εισηγήθηκε λόγω της μεγάλης γεωγραφικής έκτασης της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας διχοτόμηση ως εξής:

– Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Θέρμου, με έδρα την Ναύπακτο.

– Ιερά Μητρόπολη Μεσολογγίου, Ξηρομερίου και Βονίτσης, με έδρα την Ιερά πόλη του Μεσολογγίου.

– Ιερά Μητρόπολη Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Αγίου Βλασίου, με έδρα το Αγρίνιο.

Σύμφωνα με το agrinionews.gr, από τα προαναφερόμενα προκύπτει πέραν της διχοτόμησης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και η αλλαγή στα όρια της Μητρόπολης Ναυπάκτου. Η περιοχή του Θέρμου προκρίνεται να ενταχθεί στα όριά της ενώ ο Άγιος Βλάσιος, που μέχρι τώρα της ανήκει θα ενταχθεί στη νέα Μητρόπολη Αγρινίου.

Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες ζητήθηκε, κατόπιν της εισήγησης από την ΔΙΣ και η έγκριση του Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου, Ιερόθεου.

Ο Σεβασμιώτατος, που τελεί χρέη Τοποτηρητή στη χηρεύουσα Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, μετά την εκδημία του Μακαριστού Κοσμά, φέρεται να έχει απαντήσει ήδη θετικά στο αίτημα αλλαγής των ορίων της Μητρόπολής του, καθότι την θεωρεί απολύτως δίκαιη. Μάλιστα, τις προσεχείς ημέρες επίκειται συνάντησή του με τον Δήμαρχο Θέρμου, Σπύρο Κωνσταντάρα επί του ζητήματος.

Ως γνωστόν, η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, με τους Αγρινιώτες να επιδιώκουν τη διχοτόμηση για λόγους, όπως λένε, πνευματικούς και ποιμαντικούς, καθότι ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος νομός της Ελλάδος σε έκταση, με 227.414 κατοίκους.

Με πληροφορίες από agrinionews.gr