Με κοινή δήλωση Φίλης-Παρασκευόπουλος καταδικάζουν την έφοδο στη Θεσσαλονίκη – Μέσω κύκλων το Μαξίμου

Loading...


Η

Εντάξει, ούτε βδομάδα δεν πέρασε και οι αρμόδιοι υπουργοί Παιδείας και Δικαιοσύνης καταδίκασαν την έφοδο των αναρχικών στη .

Χλιαρή αντίδραση από το μέσω κύκλων.

Τρεις μέρες μετά την εισβολή αντιεξουσιαστών στη Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης και αφού προηγήθηκε οργισμένη ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Παιδείας- Θρησκευμάτων, καταδίκασαν με κοινή τους δήλωση την ενέργεια.

Ως αιτιολογικό για την καθυστερημένη αντίδρασή τους, οι κ. και χαρακτηρίζουν «αυτονόητη» την καταδίκη και χαρακτηρίζουν τις όποιες διευκρινίσεις «περιττές, ίσως και ανεπίτρεπτες στις παραμονές μιας δίκης». Οι δύο υπουργοί, αναφέρονται στη δίκη των 26 συλληφθέντων για την εισβολή, η οποία, όμως, έγινε χθες, Δευτέρα στο αυτόφωρο στη Θεσσαλονίκη και έληξε με την αθώωση των κατηγορούμενων.

Στην κοινή τους δήλωση, οι υπουργοί Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος και Παιδείας Νίκος Φίλης υπογραμμίζουν: «Η θρησκευτική ελευθερία προστατεύεται από το Σύνταγμα. Η θρησκευτική ειρήνη και γαλήνη και η απρόσκοπτη άσκηση λατρείας της επικρατούσας στην Ελλάδα Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, αλλά και των άλλων θρησκειών, αποτελούν βασικές εγγυημένες αξίες στη χώρα μας».

Η αποδοκιμασία πράξεων – τονίζουν οι εν λόγω δύο υπουργοί- «που διαταράσσουν αυτή την ειρήνη είναι αυτονόητη, πολύ περισσότερο όταν έχουν κινητοποιηθεί αρμόδιες υπηρεσίες δίωξης ασκώντας τα καθήκοντά τους» και συνεχίζουν: «Ενώπιον των αυτονοήτων, νομίζουμε οι διευκρινήσεις είναι περιττές, ίσως και ανεπίτρεπτες στις παραμονές μιας δίκης».

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, καταλήγουν οι κ.κ. Παρασκευόπουλος και Φίλης, «εκφράζουμε ως μήνυμα παιδείας και δικαιοσύνης, την προσδοκία μας ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα διαταράξεων».

Από την άλλη, κυβερνητικές πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου σχολίασαν λιτά: «Προφανώς είναι καταδικαστέο το γεγονός. Οι ναοί και οι χώροι λατρείας δεν είναι χώροι διεκδίκησης, πόσο μάλλον όταν έχουν βίαια χαρακτηριστικά. Το περιστατικό είναι προσβολή στο δημόσιο αίσθημα».