Η Μουσουλμάνα που βούτηξε για τον Τίμιο Σταυρό

Loading...


Το κείμενο είναι από το 2003 και καταγράφει την έκπληξη της εορτής των Θεοφανείων

Κείμενο του Νικ. Μαγγίνα
Φωτογραφία: Εφημερίδα Χουριέτ

Συμμετοχή Μουσουλμανίδος στην Τελετή ρίψεως του Τιμίου Σταυρού

Κατόπιν εορτής και φυσικά με καθυστέρηση…………..
Θ’ αποτελούσε όμως παράλειψη, η μη αναφορά μας στο ακόλουθο γεγονός.
Το τόσο ανθρώπινο και ιδιαίτερα συγκινητικό.
Τα φετεινά Θεοφάνεια στην Κωνσταντινούπολη είχαν και την έκπληξή τους. Το γεγονός συνέβη στο ιστορικό προάστιο της Πόλης, τον ’γιο Στέφανο (Yesilkoy), στην περιοχή όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο. Το προάστιο όπου υπογράφηκε η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (3-3-1878) μεταξύ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Ρωσίας.

Την ημέρα των Θεοφανείων λοιπόν και στον εκεί ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Στεφάνου, μετά τη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Μητροπολίτης Δέρκων κ. Κωνσταντίνος, σχηματίσθηκε ιερή πομπή, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, Ομογενών, Τούρκων, Αρμενίων κ.ά., με κατεύθυνση την κοντινή παραλία στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Εκεί ο Μητροπολίτης, μετά την τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού, έριξε ως είθισται στα νερά τον Σταυρό. Στη θάλασσα έπεσαν τέσσερα πρόσωπα. Τρεις νέοι Ομογενείς και μια Τούρκισσα, η οποία ήταν ντυμένη και μάλιστα έφερε και μαντήλα.

Τον Σταυρό έπιασε ο Χρήστος Μπενλίσοϊ. Το πρωτοφανές γεγονός της συμμετοχής μιας Μουσουλμανίδος στην τελετή παρουσίασε ο Τουρκικός τύπος με θετικά σχόλια. Εξάλλου, η Μουσουλμανίς Suna Yavuz σε δηλώσεις της αναφερόμενη στην κίνησή της αυτή τόνισε ότι σκοπό είχε να συμβάλλει στον διάλογο μεταξύ των θρησκειών και να τονίσει ότι η αγάπη είναι πάνω από όλα. Στην πολυκατοικία που μένω είπε έχω συγκατοίκους Χριστιανούς ρωμηούς, οι οποίοι μας επισκέπτονται στις θρησκευτικές εορτές μας. Παρ’ όλη τη διαφορετική μας θρησκεία, πιστεύω ότι μπορούμε κάλλιστα να παραμείνουμε φίλοι και για να το αποδείξω έπεσα στη θάλασσα να πιάσω το Σταυρό.

Η Suna Yavuz επισημαίνει ότι όλες οι θρησκείες διδάσκουν την αγάπη και καλούν τους ανθρώπους στη φιλία και την αδελφοσύνη. «Για τη φιλία κάνω ότι περνάει από το χέρι μου. Μου αρέσει να βοηθώ τους συνανθρώπους. Χωρίς να κάνω διακρίσεις προσπαθώ να είμαι στήριγμα σε όλους και να μοιράζομαι την αγάπη. ’λλωστε όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι γενναιόδωροι σε ανάλογα αισθήματα και εάν ήταν στο χέρι μου θα προσπαθούσα να διαδώσω σε όλο τον κόσμο την αγάπη και τη φιλία με όλα τα μέσα και όλους τους τρόπους».

Η Suna Yavuz είναι και χειμερινή κολυμβήτρια.

Φλεβάρης 2003