Η ΔΕΗ έχασε την πρωτιά στην Αλβανία από την… Εκκλησία!

Loading...


Η να σχεδιάζει επί χρόνια την είσοδό της στη γειτονική , όπως και σε άλλες βαλκανικές χώρες εξ άλλου, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Όμως την πρόλαβαν άλλοι. Πολύ σοβαρή ενεργειακή επένδυση με έντονο , εγκαινιάστηκε πρόσφατα κοντά στο Ελμπασάν της Αλβανίας.

Πρόκειται για το υδροηλεκτρικό έργο RAPUN 3 και 4 με εγκατεστημένη ισχύ 10 μεγαβάτ στον ρου του ομώνυμου ποταμού. Επιχειρηματικός φορέας του είναι η εταιρεία «Οικολογική Ενέργεια» η οποία ανήκει στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, ο επικεφαλής της οποίας Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος Γιαννουλάτος, το εγκαινίασε στις αρχές Αυγούστου.

Όπως τόνισε στα εγκαίνια, τα έσοδα από την πώληση περίπου 43.000.000 κιλοβατωρών ηλεκτρικής ενέργειας, θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας της Εκκλησίας της Αλβανίας και στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών της δραστηριοτήτων με έμφαση στην εκπαίδευση και την υγεία.

Μη νομισθεί όμως ότι πρόκειται για ένα απλό έργο. Το αντίθετο. Για την ολοκλήρωσή του κατασκευάστηκαν μεταξύ άλλων χωμάτινο φράγμα 60.000 κυβικών μέτρων, σήραγγα 2,4 χιλιομέτρων, έγιναν εκσκαφές 410.000 κ.μ., έπεσαν 62.000 κ.μ. σκυροδέματος, χρησιμοποιήθηκαν 6.600 τόνοι οικοδομικού σιδήρου και πολλά άλλα.

Και μια ακόμη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Η εταιρεία «Οικολογική Ενέργεια» ιδρύθηκε από την Αρχιεπισκοπή Αλβανίας, μετά την ψήφιση Νόμου στη Βουλή της χώρας.

Ο νόμος του 2009, της δίνει το δικαίωμα να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα μεταξύ άλλων και στη λειτουργία ενεργειακών έργων που στηρίζονται σε ανανεώσιμες πηγές, με αποκλειστικό στόχο την εξασφάλιση οικονομικών πόρων για το έργο της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας.