Η χειροτονία του Μητροπολίτη Αξώμης κ.Δανιήλ

Loading...


Στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί κατά την καθιερωμένη εκκλησιαστική τάξη και παράδοση η χειροτονία σε Επίσκοπο, του προσφάτως εκλεγέντος Μητροπολίτη Αξώμης, Υπερτίμου και Εξάρχου πάσης Αιθιοπίας κ. κ. Δανιήλ (Μπιάζη) από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσας Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο.

Στη Θεία Λειτουργία αλλά και το Μυστήριο της Χειροτονίας συμμετείχε πλήθος Αρχιερέων και Ιερέων που ταξίδεψαν ειδικά για αυτό το σκοπό, μεταξύ των οποίων ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ.κ. Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ.κ. Ιωάννης, ο Μητροπολίτης Άκκρας (Γκάνας) κ.κ. Νάρκισσος, ο Επισκόπος Βαβυλώνος κ. Θεοδώρος και ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κονίδης ο οποίος εκπροσωπούσε την Ι.Μ. Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου. Επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, που εκπροσώπησε την Ελληνική πολιτεία αλλά και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης, που εκπροσώπησε την ελληνική παροικία αλλά και η κατά σάρκα γονείς, αδέλφια και φίλοι του νεοχειροτονηθέντος.

O νέος Μητροπολίτης Αξώμης γέννημα – θρέμμα της Ζακύνθου και μέχρι πρότινος Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, προερχόμενος από την Ι. Μονή Αγίου Διονυσίου, αλλά γαλουχημένος στις δυσκολίες της αφρικανικής Εκκλησίας διαδέχεται στο μητροπολιτικό θρόνο τον επίσης Ζακυνθινής καταγωγής Μητροπολίτη Γέρων Πέτρο (Γιακουμέλο) ο οποίος παραιτήθηκε λόγω γήρατος.

Συγκινητική η στιγμή που ο νέος Μητροπολίτη Αξώμης ευχαριστούσε από καρδιάς τον Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, που τον στήριξε σε όλο τον ιερατικό βίο του, όπως αντίστοιχα και τον Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη, που του εμφύσησε την αγάπη για την Αλεξανδρινή Εκκλησία.

Επίσης, όταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος του παραχωρούσε την αρχιερατική μίτρα και την ράβδο, ψάλλοντας πρώτος τη φήμη του ως Μητροπολίτου Αξώμης, αλλά και τον νέο Μητροπολίτη να εκφράζει τις από καρδιάς ευχαριστίες του προς τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, για τη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια και στην εκλογή του στην ιστορική αυτή αφρικανική Μητρόπολη, υποσχόμενος ότι θα είναι «άνευ όρων και ορίων» στο πλευρό του και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος μετέφερε τόσο τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου όσο και του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου.

Από τη στιγμή του αγγέλματος της εκλογής του, ιδιαίτερη ήταν η χαρά και ικανοποίηση που ένιωσε κάθε Ζακυνθινός σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη και εάν βρίσκεται πως ένα άξιο τέκνο του νησιού καλείται να διαποιμάνει τη Μητρόπολη Αξώμης.

Ο Αξώμης κ. Δανιήλ διακρίνεται από πολλές αρετές, με σημαντικότερες το ταπεινό του φρόνημα, την εργατικότητά του και την εχεμύθειά του σε θέματα που το απαιτούν. Κάτι άλλωστε που είχε αναγνωριστεί από τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο αναθέτοντάς του τα καθήκοντα του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου.

Στο νέο Μητροπολίτη ευχόμαστε ΑΞΙΟΣ να συνεχίσει ως λειτουργός Θεού Υψίστου να προσφέρει το έργο του δικαιώνοντας τις μεγάλες προσδοκίες της Εκκλησίας και του ποιμνίου του.tilegrafima.gr