Γκαζάκια από αναρχικούς στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Πευκακίων (ΦΩΤΟ)

Loading...


Για δεύτερη φορά (η πρώτη το περασμένο καλοκαίρι) ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πευκακίων γίνεται στόχος που χρησιμοποιώντας προξένησαν μικρές υλικές .

Για το περιστατικό αυτό υπάρχει εκτενής αναφορά στο περιοδικό του Ναού «ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΕΥΛΟΓΙΑ» – Αρ. Τεύχους 175 του Μαρτίου 2017, που αναφέρει:

Το ξηµέρωµα της 23ης προς την 24η Φεβρουαρίου 2017, ο Ναός µας έγινε για άλλη µια φορά στόχος άνανδρης νυχτερινής επίθεσης. Κάποιοι άγνωστοι ‒αφού προφανώς µελέτησαν καλά το σύστηµα ασφάλειας‒ βρήκαν το ευάλωτο σηµείο του παρεκκλησίου του Αγίου Νεκταρίου και έβαλαν τρεις εκρηκτικούς µηχανισµούς µε γκαζάκια, στοχεύοντας το Παρεκκλήσιο.

Δεν θέλω να παραδεχτώ ότι η επίθεση έγινε από αναρχικούς, γιατί θέλω να έχω µεγαλύτερη εκτίµηση στους αναρχικούς και στην έστω και ουτοπιστική εµµονή τους στην άρνηση αναγνώρισης κάθε µορφής εξουσίας. Βέβαια, είναι ουτοπιστική αυτή η άρνηση, γιατί η ίδια η οργάνωση των οµάδων τους ‒ή έστω κάποιων από τις οµάδες τους‒ έχει µια τόσο στεγανή δοµηση ιεραρχικής εξουσίας, που συναγωνίζεται ακόµα και τις φασιστικές οµάδες.

Παρ’ όλα αυτά, θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει ένας κώδικας τιµης στους ανθρώπους που θεωρούν τους εαυτούς τους αγωνιστές, όσο κι αν αγωνίζονται για ένα χαµένο σκοπό. Κυρίως οµως πιστεύω ότι οι αγωνιστές πρέπει να έχουν τον ανδρισµο να σταθούν απέναντι σε αυτόν που αντιστρατεύονται και να του µιλήσουν, εξηγώντας του γιατί τον αντιστρατεύονται και σε τι διαφέρουν µεταξύ τους. Τότε, ίσως εκπλαγούν, διαπιστώνοντας πως δεν είναι και τόσο “απέναντι” όσο νοµίζουν.

Ο Προιστάµενος του Ναού µας, µετά την καλοκαιρινή νυχτερινή επίθεση, απάντησε στην ανανδρία µε ευθύτητα και εντιµότητα και σεβασµο και κάλεσε τους υπεύθυνους σε ανοιχτό διάλογο, όπου ο καθένας θα υποστηρίξει ελεύθερα τις απόψεις του. Γιατί η δική µας “ιδεολογία” ‒που δεν είναι ιδεολογία αλλά Πίστη‒ έχει σε υπόληψη τον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι, και κάποιες φορές τον έχει σε µεγαλύτερη υπόληψη από όση έχει ο ίδιος τον εαυτό του. Γι’ αυτό δεν τον πολεµάει, αλλά τον ακούει. Γι’ αυτό προτιµάει να βρεί τα κοινά σηµεία που έχει µε αυτόν και να γεφυρώσει τα σηµεία που τους χωρίζουν.

Η απάντηση στη δική µας πρόσκληση φιλίας, ήταν η σιωπή. Κι η σιωπή δείχνει φόβο και δειλία. Και το να κρύβεσαι στο σκοτάδι δείχνει ανανδρία. Κι η ανανδρία σού στερεί το δικαίωµα να ονοµάζεις τον εαυτό σου αγωνιστή. Δεν είσαι αγωνιστής, είσαι ανθρωπάκι που δεν έχει το θάρρος να δείξει το πρόσωπό του. Αγωνιστές είναι άνθρωποι σαν το Τσε Γκεβάρα, που δεν κρύφτηκαν, δεν συµβιβάστηκαν, δεν έγιναν σύστηµα και εξουσία, αλλά εµειναν έντιµοι και συνεπείς µε τον εαυτό τους µέχρι το τέλος τους. Αυτούς τους αγωνιστές τους σέβονται και τους αναγνωρίζουν ακόµη και όσοι δεν συµφωνούν µε τη ζωή και την “πίστη” τους.

Διαβάστε εδώ:  Άνω κάτω Μητροπόλεις, Μοναστήρια και Ναοί με το Κτηματολόγιο

Κυρίως οµως δεν µπορούν να ονοµάζονται αγωνιστές αυτοί που, αντί να πολεµούν την εξουσία, πολεµούν το σπίτι των ανθρώπων που ψάχνουν καταφύγιο και παρηγοριά και µια ήσυχη γωνιά να ξεκουράσουν και την ψυχή και το σωµα τους. Γιατί αυτό ήταν και είναι ο Ναός µας και όλοι οι Ναοί της οικουµένης. Το σπίτι των ανθρώπων, χτισµένο µε το αιµα των ανθρώπων, µε τον ιδρώτα των ανθρώπων, µε τα χρηµατα των ανθρώπων. Κι αυτοί οι άνθρωποι που το έχτισαν, το συντήρησαν και το συντηρούν αυτό το σπίτι, δεν το εξουσιάζουν, δεν το κρατούν για τον εαυτό τους, αλλά το θέτουν στη διάθεση όλων των ανθρώπων. Γι’ αυτό δεν ανήκει σε κανέναν, αλλά σε όλους όσοι αποτελούν την οικογένεια, την κοινότητα, την ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού.

Δεν µπορεί να ονοµαστούν αγωνιστές αυτοί που, αντί να πολεµήσουν τη διαφθορά και την εκµετάλλευση, πολεµούν το µόνο µέρος όπου υπάρχει προσφορά του ενός ανθρώπου στον άλλο και αλληλλεγγύη και πραγµατική ισότητα. Το µόνο µέρος σ’ αυτό τον άδικο και ισοπεδωτικό κοσµο όπου δε σε ρωτάει κανείς ποιος είσαι, αλλά σε δέχεται µόνο και µόνο γιατί είσαι άνθρωπος, για να σε ξεκουράσει όσο και όπως µπορεί.

Γιατί ο δικός µας Αρχηγός δεν εξουσίασε και δεν εξουσιάζει κανένα, αλλά σταυρώθηκε και σταυρώνεται από την εξουσία και τους εξουσιαστές και τους αντιεξουσιαστές του κοσµου.

Αυτόν πολεµάτε; Αυτόν δεν θα Τον νικήσετε και πάρτε το απόφαση!