Επιστολή Θεολόγων στον υπ. Παιδείας για την αργία των Τριών Ιεραρχών

Loading...


Επιστολή απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) προς τον Υπουργό Παιδείας για την εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Σε αυτήν ζητάει να παραμείνει εορτή και να μην οριστεί ως απλή αργία. Υπενθυμίζεται πως το περασμένο φθινόπωρο και η Ιερά Σύνοδος είχε τοποθετηθεί επί του θέματος κάνοντας λόγο για «πλήρης αλλοίωση του νοήματος της εορτής των Τριών Ιεραρχών ως προστατών της παιδείας μας.»

Ολόκληρη η επιστολή της ΠΕΘ έχει ως εξής: 

Προς
Τον Υπουργό Παιδείας
και Θρησκευμάτων
κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Ανδρέα Παπανδρέου 37
151 80 Μαρούσι

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ως γνωστόν η 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, ήδη από το 1842 έχει καθιερωθεί ως ημέρα των ελληνικών γραμμάτων και της Παιδείας. Ατυχώς ασαφείς διατυπώσεις και παρερμηνείες εγκυκλίων των τελευταίων ετών, που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Παιδείας και καθορίζουν τον τρόπο εορτασμού των Τριών μεγάλων Ιεραρχών, έχουν οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση της εορτής και μετατροπή της 30ης Ιανουαρίου σε ημέρα απλής σχολικής αργίας κατά την οποία η συντριπτική πλειονότητα εκπαιδευτικών και μαθητών, ιδιαίτερα μάλιστα στις μεγάλες πόλεις, παραμένουν στα σπίτια τους.

Το θέμα όπως γνωρίζετε έχει απασχολήσει και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο έχει ζητήσει με την υπ. αριθμ. Πρωτ. 4337/15-10-2013 επιστολή που σας απέστειλε να προβείτε στις δέουσες ενέργειες  «προς αποκατάσταση της σπουδαιότητος της Εορτής των Τριών Ιεραρχών»

Κύριε Υπουργέ,

παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας, ενόψει και του φετινού εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, ώστε σαφώς να καθοριστεί: α) η ημέρα ως εορτή και όχι ως αργία και β) το πλαίσιο του εορτασμού της, το οποίο να προβλέπει εκκλησιασμό για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις.

Μετά τιμής

Για το ΔΣ της ΠΕΘ

Ο Πρόεδρος
Ηλίας Δ. Μπάκος
Δρ. Θεολογίας – Φιλόλογος

Ο Γεν. Γραμματέας
Κωνσταντίνος Σπαλιώρας
Θεολόγος – Υποψήφιος Δρ.