ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα είναι ο στόχος της ελληνικής πλευράς στο τρίτο από το 2019 τετ α τετ που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Navtex, αποστρατιωτικοποίηση νησιών και Γιαβούζ
Ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν και ένα ήρεμο καλοκαίρι όπως είναι η προσδοκία της Αθήνας ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και όσο και αν η Άγκυρα έχει ρίξει τους τόνους, συνεχίζει να συντηρεί έστω και σε χαμηλά επίπεδα ένα κάποιο κλίμα έντασης.
Μάλιστα λίγα 24ωρα από την επίσκεψη Τσαβούσογλου στη χώρας όπου κλείδωσε και ανακοινώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, συνεχίστηκαν οι προκλήσεις από την Τουρκία.
Σε αυτό το πλαίσιο η Άγκυρα εξέδωσε Navtex, με την οποία ζητά αποστρατιωτικοποίηση της Χίου, ενώ την ίδια στιγμή ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ θέτει και πάλι θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, παραβλέποντας προφανώς εσκεμμένα το casus belli.
Η Navtex και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης έρχεται ως απάντηση στην άσκηση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα» που ξεκινά αύριο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα ακόμα και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε απειλές για έξοδο του γεωτρύπανου Γιαβούζ στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια τελετής που έκανε λόγο για ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.
«Στη Μεσόγειο θα κάνουμε άλλη μια κίνηση. Το πλοίο μας Γιαβούζ βρίσκεται για συντήρηση στο λιμάνι Τάσουτζου. Με τη βοήθεια του Θεού σύντομα θα επιστρέψει στο πεδίο δράσης του για να ξεκινήσει γεωτρήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Αγκάθι το Κυπριακό
Πάντως αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αγκάθι στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων φαντάζει το Κυπριακό. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με δισέλιδη επιστολή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητάει ανατροπή των ως τώρα ψηφισμάτων και αναγνώριση του ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα της Κύπρου στο πλαίσιο της λύσης των δύο κρατών που διεκδικεί η Τουρκία.
Οπαδός των διαύλων επικοινωνίας
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Αθήνα με συνέντευξη του Νίκου Δένδια, τονίζει ότι οι θέσεις των δύο χωρών είναι διαμετρικά αντίθετες και πως στον Τσαβούσογλου τέθηκαν επιτακτικά όλα τα ζητήματα.
Ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι πάντα οπαδός των διαύλων επικοινωνίας. Είναι καλύτερο να μιλάμε με τους γείτονες. Επιθυμούμε συνεννόηση, χωρίς όμως να απεμπολούμε τα δικαιώματά μας και να εγκαταλείπουμε τις θέσεις μας» υπογραμμίζοντας ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι η πυξίδα για την διευθέτηση της διαφοράς μας με την Τουρκία.
Ο εκνευρισμός της Άγκυρας
Ο βουλευτής της ΝΔ επισημαίνει παράλληλα ότι η επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνδεθούν τα ευρωτουρκικά με τα ελληνοτουρκικά προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα, η οποία, όπως υποστηρίζει, ξέρει ότι χρειάζεται να βρει modus vivendi με την Δύση.
Επίσης ο κ. Χατζηβασιλείου σημειώνει ότι η ΕΕ αντέδρασε στα ελληνοτουρκικά, έστω και με καθυστέρηση. «Η στάση της Τουρκίας στη Μεσόγειο βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Η Ευρώπη κατέστησε σαφές ότι η βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων περνάει από την Αθήνα. Ακόμα, η θετική ατζέντα της Ευρώπης θα απελευθερώνεται τμηματικά, υπό αυστηρούς όρους, εφόσον η Άγκυρα τηρεί τις δεσμεύσεις της» προσθέτει.
in.gr