Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 9/7

Loading...


: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Τρίτη 9 Ιουλίου 2019.

– Ορκίζεται το μεσημέρι η νέα

Στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, τα «αποκαλυπτήρια» της οποίας έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ θα ακολουθήσει η παράδοση – παραλαβή των υπουργείων.

Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου σε πλήρη σύνθεση θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή την Τετάρτη 10 Ιουλίου στις 11:00.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα – που αριθμεί 51 μέλη – μετέχουν 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Πηγές της Ν.Δ. ανέφεραν χθες πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει πράξη τη δέσμευσή του να φέρει νέα πρόσωπα στην πολιτική και να αξιοποιήσει επιτυχημένα στελέχη τόσο από τον ιδιωτικό τομέα και το δημόσιο τομέα, όσο και ανθρώπους που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό σε θέσεις ευθύνης».

– Μήνυμα με «ναι», «όχι» και «ίσως» από τις προς την Αθήνα

Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτουν τόσο από τη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup όσο και από τις τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και κυρίως της Κομισιόν. Ερωτηθείς σχετικά με την επιθυμία της κυβέρνησης να μειωθεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος ο επικεφαλής του ΕSM εμφανίστηκε αρνητικός, ενώ έμμεσα και ο πρόεδρος του Εurogroup απάντησε το ίδιο. Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, για το οποίο δεσμεύθηκε η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης, είναι βασική παράμετρος της βιωσιμότητας του χρέους, το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο χωρίς αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος με τις παροχές της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ορισμένες απ’ αυτές δεν ήταν καλές για την ανάπτυξη, ενώ άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι ένα μέρος του υπερπλεονάσματος δημιουργήθηκε από τη μη χρησιμοποίηση των κονδυλίων των δημόσιων επενδύσεων, ενώ αναφέρθηκε και στον αργό ρυθμό αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

– Δ. Αβραμόπουλος: Να γίνουν «προσωρινές συμφωνίες» για την υποδοχή

«Οι προκλήσεις για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης δεν θα πρέπει να είναι μόνο ευθύνη της Ιταλίας και της Μάλτας, απλώς και μόνο επειδή αυτά τα κράτη βρίσκονται στη Μεσόγειο Θάλασσα. Μέχρι να γίνει πραγματικότητα η νέα μεταρρύθμιση των κανόνων για την κατανομή των προσφύγων, σύμφωνα με το λεγόμενο σύστημα του Δουβλίνου, καλώ όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιταχύνουν την εργασία τους και να συνάψουν προσωρινές συμφωνίες, για το πώς θα αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι όταν βγαίνουν από τα πλοία διάσωσης», δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην εφημερίδα «Die Welt».

– Χωρίς πλοία υποστήριξης το «Γιαβούζ»

Τα πλοία της ολλανδικής εταιρείας Vroon Offshore Services, ιδιοκτήτριας εταιρείας των πλοίων υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων VOS PRIME, VOS PRINCE, δεν πρόκειται να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις του «Γιαβούζ» σε κυπριακά ύδατα, κατέστησε απολύτως σαφές η ίδια η εταιρεία μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Πρόκειται για τα δύο από τα τρία πλοία υποστήριξης που αναφέρονται στην παράνομη τουρκική Navtex για τη γεώτρηση του «Γιαβούζ» στον στόχο «Καρπασία-1» (Karpaz-1), στο λεγόμενο «τεμάχιο Ε» των Κατεχομένων, εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα πλοία της «Vroon Offshore Services» βρίσκονται μεν στο λιμάνι της Σελεύκειας, αλλά δεν θα ακολουθήσουν το «Γιαβούζ» από τη στιγμή που αυτό θα επιχειρήσει παράνομα σε κυπριακά ύδατα, τόνισε συγκεκριμένα στον «Φιλελεύθερο» εκπρόσωπος της εταιρείας.

: «Θρίλερ» με νέα εξαφάνιση 37χρονης Βρετανίδας

Νέα υπόθεση εξαφάνισης απασχολεί τις αρχές της Κρήτης, με 37χρονη Βρετανίδα να μην έχει δώσει σημεία ζωής εδώ και εννέα μέρες.

Πρόκειται για την Katherine Nowatt, η οποία βρισκόταν στο Νομό Λασιθίου στην περιοχή Σίσι από όπου και εξαφανίστηκαν τα ίχνη της.

Σύμφωνα με το silver alert που εκδόθηκε έπειτα από παράκληση του βρετανικού υποπροξενείου, η 37χρονη την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε ανοιχτόχρωμο φόρεμα παραλίας, καπέλο, σαγιονάρες, γυαλιά ηλίου ενώ κρατούσε και μία ανοιχτόχρωμη τσάντα.tilegrafima.gr