Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 4/4

Loading...


: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου 2018.

: Γιατί διαψεύδει τα σενάρια πρόωρων εκλογών

Με το βλέμμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε χθες ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.

Στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ο κ. Τσίπρας θέλει να στείλει το μήνυμα εντός και εκτός της χώρας ότι ηγείται μίας σταθερής κυβέρνησης που έχει μπροστά της χρόνο και όχι μίας αποσταθεροποιημένης πολιτικής συμμαχίας. Γνωρίζουν ωστόσο οι επιτελείς του πρωθυπουργού όσο και ο ίδιος ότι τα σενάρια περί εκλογών το φθινόπωρο του 2018 όσο και τον Μάιο του 2019, είναι σενάρια που προκύπτουν μέσα από την κυβέρνηση, μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και επιχειρήματα.

Όπως ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει εκ των πραγμάτων την πρόκληση για εκλογές το φθινόπωρο του 2018 αν δεν καταφέρει να μεταφέρει αργότερα τα ψηφισμένα μέτρα για μείωση συντάξεων και αφορολογήτου που εναγωνίως προσπαθεί στο παρασκήνιο.

Όπως ότι η κυβέρνηση αν ξεπεράσει με επιτυχία αυτόν τον σκόπελο, πάλι θα εξετάσει το σενάριο εκλογών τον Μάιο του 2019 καθώς ενδεχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές που θα γίνουν Μάιο ή Ιούνιο του επόμενου έτους, θα επηρεάσει αρνητικά για το κυβερνών κόμμα εθνικές εκλογές λίγους μήνες μετά.

Ωστόσο, σε αυτή τη φάση και έχοντας ως βασικό στόχο το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, τη συμφωνία – πακέτο και για το χρέος και το τυπικό τέλος του προγράμματος, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να πει κάτι διαφορετικό από αυτό που είπε χθες, πολλώ δε μάλλον όταν οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα επιτείνουν την αίσθηση αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας.

– ΗΠΑ: Νέα προειδοποίηση στην για τους S-400

Οι αμερικανικές προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην προμήθεια των ρωσικών S-400 συνεχίστηκαν, μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από την Τουρκία, ότι η σχετική παράδοση του αντιπυραυλικού συστήματος αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

Ο κ. Πούτιν βρίσκεται στην Τουρκία, όπου πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη του σε ξένη χώρα μετά την πρόσφατη επανεκλογή του.

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal υπενθύμισε την πάγια τοποθέτηση των ΗΠΑ που δεν θέλει μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ να προβεί στην αγορά του εν λόγω ρωσικού οπλικού συστήματος. Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα υπάρχουν σοβαρά ζήτημα συμβατότητας ανάμεσα στους S-400 και μια σειρά από αμερικανικά οπλικά συστήματα, στα οποία φυσικά περιλαμβάνονται και τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

«Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο» τόνισε ο αξιωματούχος.

– Αυξάνεται η κίνηση στα λιμάνια λόγω

Αυξημένη αναμένεται, από σήμερα, η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω της εξόδου των εκδρομέων για τις εορτές του Πάσχα.

Το λιμενικό σώμα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων, ενώ οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να βρίσκονται στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου μία ώρα νωρίτερα, λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμων των λιμανιών.

Από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί για σήμερα 15 δρομολόγια, από τη Ραφήνα 11 και από το Λαύριο 3.

Χθες Μεγάλη Τρίτη από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 17 δρομολόγια πλοίων, ενώ αναχώρησαν 11.675 επιβάτες, 1.806 ΙΧ αυτοκίνητα, 736 φορτηγά και 316 δίκυκλα.

Για τον Αργοσαρωνικό πραγματοποιήθηκαν 22 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν 3.029 επιβάτες, 433 ΙΧ οχήματα,47 φορτηγά και 81 δίκυκλα.

Από το λιμάνι της Ραφήνας πραγματοποιήθηκαν 7 δρομολόγια ενώ αναχώρησαν 2.206 επιβάτες, 574 ΙΧ οχήματα 105 φορτηγά και 42 δίκυκλα.

Από το Λαύριο πραγματοποιήθηκαν τρία δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν 443 επιβάτες,137 ΙΧ οχήματα 20 φορτηγά και 6 δίκυκλα.

– Το απόγευμα της η συνάντηση Ν. Κοτζιά – Γ. Κουμουτσάκου

Με τη συνάντηση του με τον τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο, το απόγευμα της Μ. Τετάρτης, ολοκληρώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τον κύκλο ενημέρωσης των αρχηγών των κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 στο υπουργείο Εξωτερικών.

– Μέχρι και σήμερα Μ. Τετάρτη το

Το αργότερο, μέχρι σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, πρέπει να καταβληθεί το Δώρο Πάσχα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διευκρινίζει ότι τα δώρα εορτών, σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος Πάσχα 2018 είναι η ύπαρξη απασχόλησης (εργασιακής σχέσης) του μισθωτού μέσα στο χρονικό διάστημα από 01-01-2018 μέχρι 30-04-2018. Ως βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας, πριν από το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας, πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσης της σχέσης.

«Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής του Δώρου Πάσχα και, ως εκ τούτου, παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας, οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα αρμόδια κατά τόπους Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, προκειμένου να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να κινηθεί η αυτόφωρος διαδικασία. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) θα είναι στη διάθεση των εργαζομένων όλη την επόμενη περίοδο, προκειμένου να εξασφαλιστεί το νόμιμο δικαίωμά τους στο Δώρο Πάσχα» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.

– «»: Σταματούν οι νέες εγγραφές για την Αττική

Σε 7.729 ανέρχονται τα νοικοκυριά τα οποία είχαν ολοκληρώσει τη Μ. Δευτέρα και τη Μ. Τρίτη την υποβολή αίτησης για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» στην περιφέρεια Αττικής, ενώ 4.855 ενδιαφερόμενοι έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ίδιο χρονικό διάστημα στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υποβλήθηκαν 342 αιτήσεις, ενώ 311 ενδιαφερόμενοι έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα και καταχωρούν στοιχεία.

Όπως σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, καθώς στην Αττική οι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα (συνολικά 12.584 πολίτες) επαρκούν ώστε να απορροφηθεί το σύνολο των πόρων προς διάθεση (μετά και την απόφαση για διπλασιασμό του αρχικού προϋπολογισμού), πλέον απενεργοποιείται η δυνατότητα νέων εγγραφών.

Όσοι έχουν ήδη εγγραφεί θα έχουν τη δυνατότητα τη Μ. Τετάρτη 4 Απριλίου, 8:00 – 20:00, να επεξεργαστούν και να υποβάλουν οριστικά τις αιτήσεις τους.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα διατηρηθεί η δυνατότητα νέων εγγραφών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.tilegrafima.gr