Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 3/1

Loading...


: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019.

– Νέες παράμετροι στη δύσκολη «εξίσωση» των

Νέες παράμετροι στην ήδη δύσκολη εξίσωση της αριθμητικής της Συμφωνίας των Πρεσπών, δυσκολεύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης και παραπέμπουν σε ένα δίμηνο πολιτικών εξελίξεων. Το νέο στοιχείο είναι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» περί συνέχισης της θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμα και ως κυβέρνησης ψήφου ανοχής, που φέρνουν επισήμως στο τραπέζι ένα σενάριο που ως τώρα είχε διακινηθεί μόνο με βάση κάποιες κυβερνητικές διαρροές.

«Δεν εξετάζουμε κανένα απολύτως ενδεχόμενο, δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κατά κανένα τρόπο απώλεια, ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση ωστόσο δεν θα υπερψηφίσει ποτέ μια πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης ή όποιος άλλος από την παρούσα Βουλή. Με αυτή την έννοια θα έχουμε μια κυβέρνηση – όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, – θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή» είπε επί λέξει χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να μετατρέψει η κυβέρνηση σε ψήφο εμπιστοσύνης την ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στη Βουλή.

, τσουχτερό κρύο και θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη

Σε κλοιό κακοκαιρίας, με κύρια χαρακτηριστικά το τσουχτερό κρύο, τα χιόνια, τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, βρίσκεται η χώρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά ηπειρωτικά και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, που κατά τόπους θα είναι πιο πυκνές. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται βαθμιαία στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βαθμιαία θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ στα πελάγη τοπικά 9 και στο Αιγαίο πιθανώς τοπικά 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός τη νύχτα στα βόρεια.

– Υπογεννητικότητα και brain drain οι ανοιχτές πληγές του

Ο πληθυσμός της Ελλάδας στην 8ετία των μνημονίων συρρικνώθηκε κατά 382.227 άτομα, ενώ η μείωση συνεχίζεται, παρά την αύξηση στις εισροές μεταναστών κατά την τελευταία διετία. Η μείωση του πληθυσμού οφείλεται ξεκάθαρα στην υπογεννητικότητα – ο πληθυσμός των βρεφών και των νηπίων ηλικίας έως και 4 ετών συρρικνώθηκε κατά 86.860 άτομα από τις αρχές του 2011 μέχρι τις αρχές του 2018.

Οφείλεται επίσης στο brain drain και στη φυγή εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους στην Ελλάδα. Ο πληθυσμός της χώρας ηλικίας 20 έως 44 ετών μειώθηκε κατά 600 χιλιάδες άτομα, νούμερο «εκρηκτικό» για μια χώρα με πληθυσμό κάτω των 11 εκατομμυρίων.

Η μείωση του πληθυσμού θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν η Ελληνική Στατιστική Αρχή δεν κατέγραφε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ηλικιωμένων. Από το 2011 μέχρι τις αρχές του 2018 ο πληθυσμός της Ελλάδας ηλικίας άνω των 80 ετών αυξήθηκε κατά 740.871 άτομα. Το αποτέλεσμα; Ο αριθμός των πολιτών άνω των 80 ξεπερνά κατά 270 χιλιάδες άτομα τον πληθυσμό των βρεφών και των παιδιών ηλικίας έως 4 ετών.

– Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Θεσμική εκτροπή η παρέμβαση

Για θεσμική εκτροπή καταγγέλλει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη, χαρακτηρίζοντας ολίσθημα την παρέμβασή του στο έργο της Δικαιοσύνης και την προσωπική στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών.

Παράλληλα, καλεί τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του υπουργού του και να αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, οι οποίες πλήττουν την Δικαστική Ανεξαρτησία και το Κράτος Δικαίου.

«Είχαμε καλώς διαβλέψει και το επισημάναμε εμφατικά στο Ψήφισμα της Γενικής μας Συνέλευσης στις 15 Δεκεμβρίου 2018, ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπει η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης» αναφέρει η Ένωση σε ανακοίνωσή της.

«Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας σε χθεσινή του ανάρτηση ζητάει από Δικαστές και Εισαγγελείς, τους οποίους αυτή τη φορά ονοματίζει και επιπλήττει, να του δώσουν εξηγήσεις για την πορεία συγκεκριμένων υποθέσεων, τους προτρέπει ορισμένες φορές σε ενδεδειγμένες, κατά την άποψή του, ενέργειες (π.χ προφυλάκιση) και θεωρεί μάλιστα και ύποπτη την καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους».

– Μάχη σε τρία μέτωπα θα δώσουν οι ελληνικές το 2019

Σε έτος-κλειδί για τις ελληνικές τράπεζες θα εξελιχθεί, όπως όλα δείχνουν, το 2019, αφού τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα πρέπει να έχουν κλείσει τα θέματά τους πριν από τη λήξη της σημαδιακής αυτής χρονιάς, που θα προδιαγράψει με τα στοιχεία της τα stress tests του 2020. Αλλαγές προδιαγράφονται και στον τρόπο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων αλλά και στις μεθόδους αναζήτησης επενδυτών. Τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας επιχειρούν, όπως ήδη φάνηκε από το 2018, να διαφοροποιήσουν πολιτικές και να επιδιώξουν καλύτερα αποτελέσματα. Η είσοδος του νέου έτους βρήκε μια ιστορική τράπεζα στην Ιταλία, την Banca Carige, υπό επιτροπεία, στοιχείο το οποίο έρχεται να δικαιολογήσει τη διεθνή επενδυτική άρνηση σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο στο σύνολό του.tilegrafima.gr