Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 17/4

Loading...


: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Τετάρτη 2019.

– Στενά τα περιθώρια για νέες

Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Μάιο.

Ο πρωθυπουργός, με την προχθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του, άνοιξε πλήθος θεμάτων που επηρεάζουν το περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου: άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες ελαφρύνσεις που θα βαρύνουν δημοσιονομικά τον φετινό προϋπολογισμό, δεσμεύτηκε για μη μείωση του αφορολογήτου, κάτι που προϋποθέτει ότι θα βρεθούν πηγές για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος των 2 δισ. ευρώ, ενώ υπονόησε ότι θα δημοσιοποιηθεί από τώρα -εν όψει και των εθνικών εκλογών- και ο σχεδιασμός για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα γίνουν το 2020 ή και αργότερα.

Προτεραιότητα, πάντως, στον τρόπο διανομής του δημοσιονομικού χώρου τόσο της φετινής χρονιάς όσο και των επόμενων θα είναι -όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός- ότι δεν θα επηρεαστεί ο βασικός στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ.

– «Παράθυρο» για πρόωρη στα 60

Σύνταξη στο 60ό έτος της ηλικίας τους και όχι στο 62ο ή στο 67ο έτος, μπορούν να λάβουν όσοι ήταν ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), με τη βασική προϋπόθεση το 2012 να είχαν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και τα ένσημα που χρειάζονταν κατά περίπτωση μέχρι το έτος εκείνο. Αυτό αναφέρεται ρητά σε νέα εγκύκλιο με διευκρινιστικές οδηγίες που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την οποία «τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 31.12.2012, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίων ηλικίας, όπου αυτά προβλέπονται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε».

Η εγκύκλιος τονίζει χαρακτηριστικά: «Για τους ενταχθέντες φορείς των αυτοτελώς απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών το 60ό έτος της ηλικίας εξακολουθεί και παραμένει ένα από τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που ορίζει η νομοθεσία τους, αφού αποτελεί όριο ηλικίας που απαιτείται κατά την άσκηση των ήδη θεμελιωμένων δικαιωμάτων από το 2012».

– Στην Ολομέλεια το ζήτημα των

Ψήφισμα για τις γερμανικές οφειλές καλείται να εγκρίνει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής, ανοίγοντας τον δρόμο για την επίσημη έναρξη της διεκδίκησής τους.

Η συνεδρίαση επί του πορίσματος της Επιτροπής για τις Γερμανικές Οφειλές – που ολοκληρώθηκε πριν από δύο χρόνια αλλά έρχεται σήμερα προς συζήτηση – θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 9 το βράδυ με την ψηφοφορία δια εγέρσεως που θα διεξαχθεί προκειμένου «η Βουλή των Ελλήνων να εντέλει την Ελληνική Κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για την διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως αποκαλούνται οι αποζημιώσεις.

– Μακρόν: Θα ξαναχτίσουμε τη πιο όμορφη μέσα σε πέντε χρόνια

Ο Καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων θα αποκατασταθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, δεσμεύτηκε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το Έθνος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Θα ξαναχτίσουμε τη Notre Dame ακόμη πιο όμορφα και θέλω να ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια από τώρα, μπορούμε να το καταφέρουμε» είπε.

«Εναπόκειται σε εμάς να μετατρέψουμε αυτή την καταστροφή σε μια ευκαιρία να ενωθούμε, έχοντας βαθιά επηρεαστεί από αυτό που ήμασταν στο τι πρέπει να είμαστε και να γίνουμε καλύτεροι από αυτό που είμαστε. Εναπόκειται σε εμάς να βρούμε το νήμα του εθνικού μας σχεδίου» πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

– Βραβείο Πούλιτζερ στον Έλληνα Άλκη Κωνσταντινίδη

Ένας Έλληνας βρισκόταν στην ομάδα του πρακτορείου Reuters που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ στην κατηγορία «Βreaking News Photography». Ο φωτογράφος Άλκης Κωνσταντινίδης διακρίθηκε μαζί με την ομάδα του Reuters για την φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

O ίδιος έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ότι ήταν τιμή του να βραβευθεί με το Πούλιτζερ μαζί με τους συναδέλφους του από το Reuters.tilegrafima.gr