ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ-Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος του Γιάννου Παπαντωνίου, υπογράμμισε την ομόφωνη αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, χαρακτηρίζοντάς την ως δίκαιη.
Ο Δημητρακόπουλος επεσήμανε ότι η απόφαση προήλθε μετά από 8 μήνες ενδελεχούς έρευνας και εξέτασης των στοιχείων που αφορούσαν τις κατηγορίες της απιστίας και της παθητικής δωροδοκίας.
Σύμφωνα με τη νομολογία του Αρείου Πάγου, η στοιχειοθέτηση αυτών των αδικημάτων είναι καίρια για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο Δημητρακόπουλος ανέφερε τρία βασικά επιχειρήματα που καθόρισαν την αθωωτική απόφαση.
Πρώτον, υπογράμμισε ότι οι φρεγάτες S, που εκσυγχρονίστηκαν επί υπουργίας Παπαντωνίου, εξακολουθούν να προστατεύουν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα. Ανέφερε ότι δεν έχει συμβεί καμία «φυγάδευση» τους και ότι η απόφαση για τον εκσυγχρονισμό ελήφθη από πολυμελείς επιτροπές του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και από το ΚΥΣΕΑ. Αντί να αγοράσουν 6 νέες φρεγάτες, που κόστιζαν 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ και δεν ήταν διαθέσιμα στον προϋπολογισμό, αποφάσισαν τον εκσυγχρονισμό των παλιών, που κόστισε 381 εκατομμύρια. Χρειάστηκαν 22 χρόνια για την αγορά νέων φρεγατών από την ίδια εταιρεία που ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό.
Δεύτερον, ο Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι το 2007 η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είχε γνωμοδοτήσει ότι η σύμβαση εκσυγχρονισμού ήταν νόμιμη και εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον. Αυτό ενισχύει τη θέση ότι οι αποφάσεις του Παπαντωνίου ελήφθησαν με γνώμονα την προστασία της χώρας και όχι προσωπικά οφέλη.
Τρίτον, αναφέρθηκε στην κατηγορία της δωροδοκίας, η οποία, όπως είπε, είχε την ίδια «αποδεικτική ρηχότητα» όπως στην υπόθεση Novartis. Ο Δημητρακόπουλος τόνισε ότι δεν υπήρξαν στοιχεία που να συνδέουν τον Παπαντωνίου με δωροδοκία. Δεν βρέθηκαν τραπεζικές καταθέσεις ή μάρτυρες που να επιβεβαίωναν τις κατηγορίες. Αναφέρθηκε σε έναν μάρτυρα που έχει πεθάνει, του οποίου οι αναλήψεις μετρητών δεν ταυτίζονταν χρονικά ή ποσοτικά με τις καταθέσεις του Παπαντωνίου. Ο πρώην υπουργός έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων του.
Ο Δημητρακόπουλος κατέληξε ότι η υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου αποδεικνύει τη σημασία του σεβασμού του τεκμηρίου αθωότητας, το οποίο εδραιώθηκε εμπράκτως στην απόφαση του δικαστηρίου. Η αθώωση αυτή ενισχύει την πεποίθηση ότι η δικαιοσύνη μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από πολιτικές πιέσεις και δημόσιες προκαταλήψεις.