Αταμάν: Ο Τούρκος προπονητής του Παναθηναϊκού, Εργκίν Αταμάν, βρέθηκε στο επίκεντρο των αντιδράσεων στα τουρκικά ΜΜΕ μετά την έντονη διαμαρτυρία του για ένα πανό που αναρτήθηκε σε αγώνα της ομάδας του, το οποίο αναφερόταν στην τουρκική κατοχή της Κύπρου.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Το πανό αναφερόταν στα 50 χρόνια της τουρκικής κατοχής στη βόρεια Κύπρο, γεγονός που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις τόσο από τον Αταμάν όσο και από την τουρκική πλευρά.
Συγκεκριμένα, ο Εργκίν Αταμάν διαμαρτυρήθηκε για το πανό που αναρτήθηκε από φιλάθλους, δηλώνοντας πως «τέτοιες πολιτικές αναφορές δεν έχουν θέση στον αθλητισμό». Τα τουρκικά ΜΜΕ χαιρέτισαν τη στάση του Αταμάν, με ορισμένα να του αποδίδουν «συγχαρητήρια» για την αντίδρασή του, καθώς τον θεωρούν υπερασπιστή της τουρκικής θέσης σε ένα ζήτημα που παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητο για την Τουρκία. Ο Αταμάν δεν δίστασε να εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του, γεγονός που έτυχε ευρείας κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία.
Παράλληλα, το ζήτημα σχολιάστηκε και από την τουρκική πολιτική σκηνή. Ο διπλωματικός σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως το συγκεκριμένο πανό «δεν ταιριάζει στην ηθική του αθλητισμού» και πως τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να αποφεύγονται στους αθλητικούς χώρους, όπου στόχος είναι η ενότητα και η ειρηνική συνύπαρξη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αθλητισμός δεν πρέπει να γίνεται όχημα πολιτικών αντιπαραθέσεων και πως τέτοιες ενέργειες βλάπτουν την αθλητική κοινότητα.
Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde oynanan Panathinaikos-Maccabi hazırlık maçında siyasi propaganda yapan bir grup taraftar tarafından açılan ve sporun ahlakına yakışmayan pankartı kınıyorum.
Bu siyasi ve ahlaksız propaganda için uluslararası spor ve basketbol otoritelerini göreve…
— Akif Çağatay Kılıç (@ackilic76) September 17, 2024
Από την πλευρά της, η κίνηση των φιλάθλων που ανάρτησαν το πανό είχε σαφώς πολιτικό υπόβαθρο και συνδέεται με τις διαχρονικές εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα. Η κατοχή της βόρειας Κύπρου από τον τουρκικό στρατό από το 1974 παραμένει ανοιχτή πληγή και αιτία διπλωματικών συγκρούσεων. Ωστόσο, ο χώρος του αθλητισμού παραδοσιακά αποφεύγει τέτοιες πολιτικές ενέργειες, γι’ αυτό και η εμφάνιση του πανό προκάλεσε αντιδράσεις.
Το γεγονός υπογραμμίζει τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν μεταξύ αθλητισμού και πολιτικής, ειδικά όταν αυτά τα δύο μπλέκονται σε ζητήματα εθνικής σημασίας. Ο Εργκίν Αταμάν, αν και βρίσκεται σε ελληνική ομάδα, επέλεξε να υπερασπιστεί την τουρκική θέση, εκφράζοντας την αποδοκιμασία του για την πολιτική αναφορά στο παιχνίδι. Οι αντιδράσεις από τα τουρκικά ΜΜΕ και τον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας φανερώνουν πόσο ευαίσθητα είναι τα εθνικά ζητήματα για τον τουρκικό λαό, ειδικά όταν αυτά εμφανίζονται σε διεθνείς πλατφόρμες όπως ο αθλητισμός.