Πέντε σφαίρες σε λατρευτικό χώρο των Σιχ στην Αττική

Loading...


Επίθεση με πέντε σφαίρες σε λατρευτικό χώρο των Σιχ στη λεωφόρο Μαραθώνος έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής.
Τα τρία άτομα που κοιμούνταν στο κτίριο ειδοποίησαν έντρομα την Αστυνομία.

Γύρω στις 3.15 τα ξημερώματα της Κυριακής, 21 Σεπτεμβρίου, ένα μαύρο αγροτικό πέρασε έξω από το χώρο, ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και σταμάτησε για λίγο πίσω από ένα λεωφορείο που παρκάρει τα βράδια στη μία πλευρά της αυλής του.

Στη συνέχεια, όπως δείχνει η κάμερα ασφαλείας, το αγροτικό έκανε όπισθεν, έφτασε στην άλλη πλευρά της αυλής και ξαναξεκίνησε με αργό ρυθμό προς τα εμπρός. Από το παράθυρο του συνοδηγού ρίχτηκαν πέντε συνεχόμενοι πυροβολισμοί, πιθανότατα από αυτόματο όπλο, που διαπέρασαν την τζαμαρία του ναού σε όλο της το μήκος, έσχισαν τις κουρτίνες και, δύο από αυτές, χτύπησαν στον απέναντι εσωτερικό τοίχο, αφήνοντας βαθύ σημάδι.

Τα τρία άτομα που κοιμούνταν στον χώρο ξύπνησαν έντρομα από τον θόρυβο και ειδοποίησαν την αστυνομία. Ηταν η δεύτερη επίθεση εναντίον της κοινότητας των Σιχ εκείνο το βράδυ. Περίπου 45 λεπτά νωρίτερα, άγνωστοι είχαν σπάσει με χοντρά ξύλα την τζαμαρία του ναού των Σιχ στο Κάτω Σούλι, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα.

Ρεπορτάζ αγγλικών ΜΜΕ
Την ίδια μέρα, συνεργείο του τηλεοπτικού καναλιού Sikh Channel, που ανήκει στην πολυάριθμη κοινότητα των Σιχ στην Αγγλία, έφτασε στην περιοχή και κάλυψε με πολύωρα ρεπορτάζ τις επιθέσεις και τη ζωή της κοινότητας εδώ.

«Αμα έχει κάποιος πρόβλημα μαζί μας, ας έρθει να μας μιλήσει πρόσωπο με πρόσωπο, να βρούμε τη λύση. Αλλά να μην πειράξει την εκκλησία. Ο Θεός είναι ένας για όλο τον κόσμο, και για τη δική σας θρησκεία και για τη δική μας», μας έλεγε χθες ο Τζιτ Σινγκ, λίγες ώρες μετά την πρωινή λειτουργία της Κυριακής, όπου η προσέλευση ήταν μειωμένη – περίπου στο μισό, καθώς πολλές οικογένειες φοβήθηκαν να πάνε στον ναό.

Δίπλα του, ο Χαρδίπ Σινγκ, πρόεδρος του ναού, απορεί. «Οι Ινδοί είμαστε ήσυχοι άνθρωποι. Δεν έχουμε δώσει αφορμή για φασαρία. Ασχολούμαστε με τη δουλειά μας στα χωράφια, μετά πηγαίνουμε στο σπίτι. Δεν έχουμε απειλήσει κανέναν. Υπάρχουν δύο αγάλματα Σιχ πολεμιστών, ένα στη Θεσσαλονίκη κι ένα στο Παλαιό Φάληρο, προς τιμή των Σιχ που πολέμησαν στο πλευρό της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οταν κάηκε η περιοχή στις φωτιές το 2007, η κοινότητά μας κατάφερε να μαζέψει 3.000 ευρώ για να βοηθήσει τους πυρόπληκτους. Με τους Ελληνες ζούμε ειρηνικά», λέει.

Οι άλλες επιθέσεις
Περίπου χίλια άτομα αριθμεί η κοινότητα των Σιχ στην περιοχή, άλλα χίλια με δύο χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, αν και οι αριθμοί μειώνονται τελευταία με την κρίση. Πριν από δύο χρόνια, έγιναν άλλες δύο επιθέσεις σε ναούς των Σιχ: μία σφαίρα τρύπησε και πάλι την τζαμαρία του ναού στη Μαραθώνος και ένα μπουκάλι γεμάτο βενζίνη πετάχτηκε στο εσωτερικό του ναού των Σιχ στον Ταύρο.

Τότε, για τους επόμενους μήνες, η αστυνομία είχε βάλει μόνιμη φύλαξη έξω από τους ναούς. Σήμερα, όπως μας ενημερώνουν οι ίδιοι, ο διοικητής του τμήματος Μαραθώνα τούς είπε πως μπορεί να διαθέσει μόνο δυο-τρεις περιπολίες τις Κυριακές.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΓΑΔΑ, η υπόθεση ανατέθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας.Ετικέτες