Νέα κλοπή εικόνων σε μοναστήρι στην Κόνιτσα

Loading...


Έξι εικόνες και τα τάματα, από την Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου στην Μόλιστα της Κόνιτσας, αφαίρεσαν άγνωστοι ιερόσυλοι.

Η κλοπή έγινε αντιληπτή από τους κατοίκους χθες το απόγευμα και αμέσως ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα της Κόνιτσας.

Οι δράστες αφού διέρρηξαν την κεντρική είσοδο του Μοναστηριού εισήλθαν στον ναό και αφαίρεσαν στις εικόνες και τα τάματα.

Από την Μονή, είχε κλαπεί πριν από 4 δεκαετίες, ένα ιερό κειμήλιο, μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας από το 1783, «η Στρατιώτισσα, επειδή μεταφερόταν στους δρόμους, στις στράτες της επαρχίας, από ασθενή σε ασθενή, χάριν ίασης και ευλογίας».

Η υπόθεση προβληματίζει τους αστυνομικούς καθώς και πριν λίγες ημέρες, άγνωστοι έκλεψαν δυο εικόνες, ένα ευαγγέλιο και δύο δισκοπότηρα από τον Βυζαντινό Ναό της Ευαγγελιστρίας, στην Κάτω Μερόπη Πωγωνίου.

Να σημειωθεί, ότι παλαιότερα και συγκεκριμένα την 5ετία 2004-2009, αφαιρέθηκαν από αρχαιοκαπήλους μεγάλης αξίας εικόνες από μοναστήρια και εκκλησίες κυρίως του Ζαγορίου, ορισμένες από τις οποίες βρέθηκαν να πωλούνται σε γκαλερί του εξωτερικού.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση των κλοπών εικόνων από τα Μοναστήρια της Ηπείρου, σε πρόσφατες δηλώσεις του ζήτησε να προχωρήσουν οι έρευνες για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων των αρχαιοκαπήλων που δρουν την περιοχή.