Η εορτή της Αγίας Φωτεινής στο Ναύπλιο

Loading...


(φωτορεπορτάζ Ευάγ. Μπουγιώτης) Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος της ισαποστόλου, στην ομώνυμη  Ανδρική Μονή  που είναι αφιερωμένη στην στον λόφο της Ευαγγελίστριας ,στην Πρόνοια Ναυπλίου.
Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως  Αργολίδος και  Ηγούμενος  της μονής αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης ,καθώς κι άλλων ιερέων.
Στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού τον θείο λόγο κήρυξε ο πατέρας Γεώργιος , Ιερέας του ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου Αρχαίων Κλεωνών Κορινθίας. Να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια του εσπερινού είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο του Ιερού λειψάνου της Αγίας Φωτεινής. Η αγία Φωτεινή καταγόταν από την Σαμαρειτική πόλη Σιχάρ.
Τις πρώτες πληροφορίες για την αγία τις βρίσκουμε στο Δ` κεφάλαιο του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου.
Μετά τη συνάντησή της και τη συνομιλία της στο φρέαρ του Ιακώβ, βαπτίσθηκε χριστιανή, έλαβε το όνομα Φωτεινή και αφοσιώθηκε στη διάδοση του Ευαγγελίου στην Αφρική και τη Ρώμη. Εκεί με τους δύο γιους της και τις πέντε αδελφές της υπέστη μαρτυρικό θάνατο κατά την διάρκεια των φοβερών διωγμών του αυτοκράτορα Νέρωνα. 

 Ετικέτες