Εργο πίστης και φιλότιμου ο ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσιγκτον ΝΥ

Loading...


Του Θεόδωρου Καλμούκου

Στην όμορφη και καταπράσινη πόλη Πορτ Ουάσιγκτον, του Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης, οι Ελληνορθόδοξοι έχουν δημιουργήσει ένα σωστό «θαύμα», τον νεόδμητο ιερό ναό προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και το εν αγαστή κοινοτικό συγκρότημα με τεράστιο γυμναστήριο, σχολικές αίθουσες για το Ελληνικό και Κατηχητικό Σχολείο, αίθουσες συνεδριάσεων, γραφεία, κουζίνα και ευρύχωρη κοινοτική αίθουσα.

Ο ναός είναι Βυζαντινόρυθμος και φιλοτεχνημένος με σωστής τεχνοτροπίας αγιογραφία στην οποία δεσπόζει η εικόνα του Παντοκράτορα στο εσωτερικό του τρούλου και της Πλατυτέρας στην κόγχη του Ιερού Βήματος.

Το όλο οικοδόμημα κόστισε 18 εκατομμύρια δολάρια, όπως είπε σε συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα», ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας επί τριάντα χρόνια, πρωτοπρεσβύτερος Διονύσιος Στρούζας, ο οποίος είναι και η συντονιστική και ενωτική δύναμη στην κοινότητα. Εξ’ αυτών η κοινότητα οφείλει μόνο 1,5 εκατομμύριο.

Η κοινότητα είναι σχετικά καινούργια. Το ξεκίνημά της ανάγεται στο έτος 1980 όταν μία μικρή αλλά αποφασιστική ομάδα Ελληνορθόδοξων εξέφρασαν την έφεση να ιδρύσουν Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα στην περιοχή. Τα μέλη αυτής της ομάδας συνδύασαν τον ενθουσιασμό τους με την αφειδώλευτη οικονομική τους συνεισφορά κι έτσι αγοράστηκε ο ναός The Roslyn Heights Church, στη διεύθυνση 1068 Warner Avenue. Η πρώτη Θεία Λειτουργία τελέστηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1981, ενώ την 1η Μαρτίου του 1984 διορίστηκε στην προϊσταμενία της νεοϊδρυθείσας κοινότητας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ο π. Διονύσιος ή Ντένης όπως είναι ευρύτερα γνωστός, Στρούζας.

Ο αριθμός των μελών όμως πολλαπλασιάστηκε και άρχισε να τίθεται θέμα για μεγαλύτερο χώρο, οπότε στις 6 Αυγούστου του 2004 ολοκληρώθηκαν τα σχέδια για ανοικοδόμηση νέου ναού και κοινοτικού συγκροτήματος στην σημερινή τους τοποθεσία στη διεύθυνση 100 Fairway Drive, στην πόλη Πορτ Ουάσιγκτον. Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2006 έγινε η θεμελίωση, ενώ την άνοιξη του 2007 άρχισε η ανοικοδόμηση. Στις 4 Οκτωβρίου του 2009 τελέστηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία.

Ο π. Διονύσιος Στρούζας είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «η κοινότητα δόξα τω Θεώ πηγαίνει πολύ καλά. Εχουμε πάνω από εξακόσιες οικογένειες, οι οποίοι στηρίζουν οικονομικώς και παντοιοτρόπως την κοινότητα» και συμπλήρωσε πως «στον ταχυδρομικό κατάλογο ονομάτων υπάρχουν πάνω από εφτακόσιες οικογένειες».

Οπως συμβαίνει και σε όλες σχεδόν τις περιοχές και κοινότητες υπάρχουν και μερικοί ανεκκλησίαστοι. Ο π. Διονύσιος είπε πως «τους βλέπω μία φορά το χρόνο που έρχονται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου». Προσεγγίζει ποιμαντικώς αυτούς τους ανεκκλησίαστους ανθρώπους με διαφόρους τρόπους και μέσα, εκτός από την προσωπική απευθείας επικοινωνία μαζί τους. «Εχουμε πολλούς τρόπους επικοινωνίας.

Κατ’ αρχήν έχουμε τον κατάλογο των ονομάτων, το διμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο της κοινότητας το οποίο πηγαίνει σε όλους. Επίσης έχουμε την υπηρεσία της απευθείας τηλεφωνικής ενημέρωσης για διάφορες ανακοινώσεις ή όταν υπάρχει κακοκαιρία. Την Κυριακή που έρχεται, λόγου χάρη, που είναι η γιορτή του πατέρα και θα έχει η πόλη κάποια παρέλαση ενημερώνουμε τους πιστούς ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί και από ποιους δρόμους να έλθουν στην εκκλησία».

Το εκκλησίασμα συγκροτείται από πολλές γενιές. Ο π. Διονύσιος, είπε, ότι «έχουμε πρώτης και δεύτερης γενιάς, αλλά έχουμε και ανθρώπους από την Ελλάδα οι οποίοι είναι όμως πολλά χρόνια εγκατεστημένοι εδώ. Η Λειτουργία τελείται εν πολλοίς στην Αγγλική γλώσσα, αλλά χρησιμοποιούμε και μερικά Ελληνικά και φυσικά στα μυστήρια προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των πιστών όσο καλύτερα γίνεται».

Πριν λίγο καιρό στην κοινότητα διορίστηκε και δεύτερος ιερεύς, ο π. Νικόλαος Καρλούτσος, γιος του πρωτοπρεσβυτέρου Πέτρου Καρλούτσου από την κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Danbury του Κονέκτικατ.

Σύμφωνα με τον π. Διονύσιο οι ενορίτες «είναι βασικώς επαγγελματίες, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, υπάρχουν και μερικοί ιδιοκτήτες εστιατορίων». Οι περισσότεροι από τους ενορίτες εργάζονται στο Μανχάταν με το οποίο υπάρχει καλή σιδηροδρομική συγκοινωνία η οποία διευκολύνει την μετακίνηση τους.

Στην επισήμανση ότι το κόστος των 18 εκατομμυρίων που στοίχησε όλο το συγκρότημα είναι υψηλό, είπε ότι «οι άνθρωποι της κοινότητας ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων και με τις οικονομικές τους συνεισφορές και την εντατική τους εργασία μπόρεσαν και έκαναν τούτο το έργο».

Στο Κατηχητικό Σχολείο φοιτούν 250 παιδιά, ενώ στο Απογευματινό Ελληνικό Σχολείο 205 και διδάσκουν δέκα δασκάλες. Οταν τον ρωτήσαμε εάν είναι στις προοπτικές και στα σχέδια της κοινότητας η ίδρυση ενός Ελληνικού Ημερήσιου Σχολείου, είπε ότι «κατά την ανοικοδόμηση του κτιριακού συγκροτήματος λάβαμε μέριμνα για τις πιθανότητες ενός τέτοιου έργου εάν μελλοντικά υπάρξει ανάγκη για να έχουμε τις δυνατότητες» και εξήγησε πως «αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα διότι η περιοχή εδώ έχει από τα καλύτερα σχολεία».

Το μυστικό της επιτυχίας του π. Διονυσίου στην κοινότητα και η παραμονή του σ’ αυτή επί 30 χρόνια, είπε ότι «είναι οι άνθρωποι, η κοινότητα» και τόνισε πως «είναι μία εξαιρετική ομάδα ανθρώπων, είμαι ευλογημένος». Είπε ακόμα πως «οτιδήποτε βάλουμε στο μυαλό μας για να κάνουμε, το κάνουμε. Δεν συμφωνούν πάντοτε μαζί μου, αλλά τους ακούω και δεν συμφωνούν πάντοτε μαζί μου, αλλά με ακούν. Είναι μία καλή συνεργία».

Οταν τον ρωτήσαμε τι σημαίνει ιεροσύνη για σας, είπε: «Να υπηρετείς τον Θεό και τον λαό του», ενώ αν ξεκινούσε τη ζωή σήμερα από την αρχή είπε ότι «θα γινόμουν και πάλι ιερεύς».

Ο π. Διονύσιος Στρούζας γεννήθηκε στο Σικάγο. Απεφοίτησε από το Lane Tech, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και εργάστηκε για την αεροπορική εταιρεία «Continental». Στη συνέχεια σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού από την οποία απεφοίτησε τον Μάιο του 1973 και χειροτονήθηκε στις 29 Ιουλίου του ιδίου έτους. Είναι νυμφευμένος με την πρεσβυτέρα Πώλα και έχουν δύο παιδιά τον Πίτερ και την Μαρία-Νικόλ.
 Ετικέτες