Βυζαντινό Μουσείο Κορυτσάς: Aπό τις 8000 εικόνες οι 1300 είναι κατεστραμμένες

Loading...


Μετά την ανέγερση του μουσείου με συμμετοχή του Ελληνικού Κράτους και ενώ είναι σε αναμονή η εκκίνηση της διαδικασίας μεταφοράς των εικόνων, έχει διαπιστωθεί μεγάλη φθορά σε εικόνες.

Ειδικοί της συντήρησης ομολογούν πως μετά την διαπίστωση αυτή ξεκίνησε και η διαδικασία της σταθεροποίησης για να μην συνεχιστεί η καταστροφή τους.

«Από τους ελέγχους που κάναμε προκύπτει πως από τις 8000 εικόνες, οι 1000 πρέπει να συντηρηθούν προτού μεταφερθούν στο νέο μουσείο. Τα προβλήματα είναι διάφορα και τα έχουμε ομαδοποιήσει ανάλογα με τις ζημιές που έχουν, από το ένα μέχρι το τρία. Το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών είναι στο πρώτο και δεύτερο επίπεδο και ένα μικρό μέρος στο τρίτο. Η βασική αιτία είναι ο χρόνος και δεύτερον το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται» – είπε ο Λορέντς Γλοζένη διευθυντής του Μεσαιωνικού Μουσείου.

Το Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς για την συντήρηση των εικόνων θα χρειαστούν δύο χρόνια για να μεταφερθούν τα εκθέματα στο μουσείο.
 Ετικέτες