Αγωνία για την τύχη Μητροπολιτών-μοναχών-Νέες πληροφορίες

Loading...


Η τύχη των δύο απαχθέντων μητροπολιτών και των δεκατριών μοναχών από το ορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Θέκλας στη Μααλούλα κρέμεται απο μια κλωστή και εξαρτάται εξ ολοκλήρου από ομάδες ισλαμιστών στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία – ανέφερε η πύλη ειδήσεων «al-Mayādīn» , επικαλούμενη δικές της πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κουβέιτ τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για τους απελευθέρωση της ηγουμένης και των δώδεκα από τις αδελφές της Μααλούλα, οι οποίες είχαν μεταφερθεί ως όμηροι στην περιοχή Yabrud.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες είχε δημιουργηθεί μιας σύνδεση των ανταρτών με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Λιβάνου, Υποστράτηγο Abbas Ibrahim. 

 Ωστόσο, όπως έχουμε αναφέρει σε παλιότερο άρθρο, ο διάλογος μεταξύ των ανταρτών της οργάνωσης «al-Nusra» και των κυβερνητικών οργανισμών ασφαλείας από αρκετές χώρες σταμάτησε λόγω των απρόσμενων απαιτήσεων της οργάνωσης που αρχικά ζητούσε χρήματα, αλλά ακόμη και όταν βρέθηκαν αυτά επανήλθαν με αιτήματα για απελευθέρωση χιλιάδων ομοϊδεατών τους.

ΌΣύμφωνα με πληροφορίες η επιπλοκή αυτή σημειώθηκε μετά την παρέμβαση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων του Σαουδικής καταγωγής διοικητή της «al-Nusra» ο οποίος φέρεται να βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας.

Το μόνο πιθανό σενάριο για απελευθέρωση των μοναχών είναι να ικανοποιηθούν τρεις απαιτήσεις των μαχητών: α)να σταματήσει κάθε επικοινωνία με την πλευρά του Κατάρ, β)οι αρμόδιες αρχές της Συρίας και του Λιβάνου να αποφυλακίσουν περισσότερους από πεντακόσιους κατάδικους μέλη της «al-Nusra», στη συνέχεια, γ) να εγγυηθουν οι αρχές το απαραβίαστο της Yabruda μετά την έξοδο των μοναχών

Επίσημη απάντηση στις απαιτήσεις δεν έχει υπάρξει. Ωστόσο, ένας εξέχων επιχειρηματίας της Συρίας , όπως έχουμε ξαναναφέρει, ο George Hasvani κατάφερε να βελτιώσει κάπως τις συνθήκες κράτησης των ομήρων.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται και αναζητήσεις για τους δύο Μητροπολίτες, Ιωάννη  (Ibrahim) και Paul (al-Yazidzhi)  που είχαν απαχθεί τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, μια τουρκική ομάδα της ένοπλης αντιπολίτευσης στη Συρία κατάφερε να κλέψει έναν από τους μητροπολίτες από τους άλλους μαχητές.

 Η κύρια απαίτηση των νέων απαγωγέων είναι ένα εντυπωσιακό ποσό των χρημάτων.Ετικέτες