Ένα εκκλησάκι στην Κομοτηνή αφιερωμένο στον Άγιο Παϊσιο (ΦΩΤΟ)

Loading...


Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Στο νεότερο άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι αφιερωμένο το εκκλησάκι που θα λειτουργεί από αρχές Ιουνίου στην Κομοτηνή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

 Ο αύλειος χώρος του καθεδρικού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου θα φιλοξενήσει το μικρό εκκλησάκι και ήδη εκεί εκτελούνται εργασίες. Ο φακός του «Χ» εντόπισε τον ιερέα πατέρα Βαλάντη του Ευαγγελισμού να συνομιλεί με τους υπευθύνους του έργου, που βρίσκεται σε εξέλιξη στον εξωτερικό χώρο του καθεδρικού ναού, προκαλώντας τις εύλογες απορίες των διερχόμενων. Πολλοί έσπευσαν να ρωτήσουν γιατί γίνονται εργασίες στο σημείο, αφού την τελευταία φορά που έγινε κάποια παρέμβαση ήταν για να ενταφιαστεί, όπως το επιθυμούσε, ο μακαριστός μητροπολίτης Δαμασκηνός.

Η παρέμβαση αυτή τη φορά έχει στόχο τη στέγαση μίας μικρής εκκλησίας, που θα λειτουργήσει με μέριμνα της μητρόπολη Μαρώνειας και Κομοτηνής, η οποία ήδη αποτελείται από 71 ενοριακούς ναούς, 37 παρεκκλήσια, 62 εξωκκλήσια, 6 ναούς κοιμητηρίων και 2 μοναστηριακούς ναούς.

Στον μοναχό Παΐσιο τον Αγιορείτη θα είναι αφιερωμένο το μικρό εκκλησάκι. Ο Όσιος Γέρων Παΐσιος o Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, 25 Ιουλίου 1924 – 12 Ιουλίου 1994) ήταν Έλληνας μοναχός που έζησε κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα και έγινε ευρέως γνωστός για τον βίο και το έργο του. Ανακηρύχθηκε άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015.

Ήδη πριν το θάνατο του Παΐσιου, είχε αρχίσει να σχηματίζεται ένας μύθος γύρω από το όνομά του και έγινε πρόσωπο αμφιλεγόμενο για τη μοναστική κοινότητα του Άθω: κάποιοι παλαιότεροι μοναχοί και ζηλωτές, όπως εκείνοι της Μονής Εσφιγμένου, του ασκούσαν κριτική. Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Παΐσιος ήταν ένας από τους υπεύθυνους για την αναβίωση του μοναχισμού στο Άγιο Όρος, που βρισκόταν σε παρακμή ως τη δεκαετία του 1960. Το εκκλησάκι αφιερωμένο στον άγιο Παΐσιο αναμένεται να τοποθετηθεί στον αύλειο χώρο του καθεδρικού ναού της Κομοτηνής τις πρώτες μέρες του Ιουνίου και θα είναι ανοιχτό μέρα και νύχτα.

 Ετικέτες