Υποδοχή της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Γηροκομητίσσης στη Μητρόπολη Αιτωλίας (φωτο)

Loading...


Με την δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και στην ενορία Αγίου Αθανασίου Κατούνας Ξηρομέρου, η υποδοχή της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Γηροκομητίσσης, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Γηροκομείου Πατρών.

Την Ιερά Εικόνα συνόδευσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γηροκομείου Πανοσιολογιώτατος αρχιμ. π. Συμεών Χατζής, ενώ το ιερό προσκύνημα πραγματοποιείται με την ευκαιρία της ιεράς πανηγύρεως του Αγίου Αθανασίου πολιούχου Κατούνας, κατόπιν προσκλήσεως του Εκκλ/κού Συμβουλίου και του προέδρου αρχιμ. π. Νεκταρίου Τριάντη.

Την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Γηροκομητίσσης υποδέχτηκε, στα προπύλαια του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Ακολούθησε «Δοξολογία» επί τη αφίξει  της Ιεράς Εικόνος, όπου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Κοσμάς τόνισε, μεταξύ άλλων κατά την προσφώνησή του, πως «η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας μας δυναμώνει την πίστη μας.

Πόσα θαύματα επιτέλεσε η Παναγία μας σε ανθρώπους που με πίστη προσήλθαν και ασπάστηκαν την εικόνα της!

Την εικόνα αυτή που εμείς έχουμε την ευλογία να προσκυνούμε σήμερα.

Η Παναγία μας δύο χιλιάδες και πλέον χρόνια είναι παρούσα μέσα στην Εκκλησία μας, ακούει τις προσευχές μας, απαντάει και αποδεικνύει ότι αυτά που λέει το Ευαγγέλιο είναι αλήθεια.

Ομολογεί, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ότι ο Χριστός είναι ο Κύριος και Θεός μας, ο αληθινός, ο άναρχος Θεός, τον Οποίο καλούμαστε κι εμείς να δεχθούμε, να πιστέψουμε, να ομολογούμε, να ζούμε το θέλημά Του.

Η θαυματουργός Εικόνα, μας υπενθυμίζει τις αρετές της Παναγίας μας και μας καλεί να μιμηθούμε την Παναγία Μητέρα μας.

Γιατί είχε αρετές που κανείς άλλος άνθρωπος δεν είχε… Πάντα η Παναγία μας διδάσκει με την σεμνότητά της, με την μητρική της συνέπεια και προσφορά, με την υπομονή της, με την ταπεινοφροσύνη της, με όλες τις αρετές.

Αλλά και τώρα στις δύσκολες ημέρες, μας ενισχύει. Γιατί είναι η πρέσβειρα, είναι η μεσίτρια, …είναι η Σκέπη μας, η σκέπη του Έθνους μας, των οικογενειών μας, του καθενός μας…»!

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο και την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής, ιδιαιτέρως δε τον Σεβ/το Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο «ο οποίος έδωσε την ευλογία και την άδεια να έρθει η θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Παναγία μας στη Μητρόπολή μας για να τιμήσουμε κι εμείς την Παναγία Μορφή της».

Ο Καθηγούμενος αρχιμ. π. Συμεών Χατζής, κατά την αντιφώνησή του, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της Ι. Εικόνος της Παναγίας, ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας και το Εκκλ. Συμβούλιο για την πρόσκληση και διοργάνωση του προσκυνήματος και τόνισε την στενή σχέση της Ιεράς Μονής Γηροκομείου, με τον Μητροπολίτη μας κ. Κοσμά προσωπικώς, αλλά και με την Ιερά Μητρόπολή μας γενικότερα από παλαιοτέρων χρόνων μέσω του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεοφίλου (1852-1862), αδελφού της Ιεράς Μονής Γηροκομείου.

Στη συνέχεια τελέστηκε η ακολουθία του Εσπερινού χοροστατούντος του Σεβ/του Ποιμενάρχου μας, με τη συμμέτοχη τόσο του Καθηγουμένου Πανοσ/του αρχιμ. π. Συμεών Χατζή καί της συνοδείας του Πανοσ/του αρχιμ. π. Θεοδοσίου Τσιτσιβού και των Ιερολ/των Διακόνων π. Ιωακείμ και π. Κωνσταντίνου, όσο και πλειάδος Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας με επικεφαλής τον Πρωτοσύγγελο αρχιμ. π. Επιφάνιο Καραγεώργο.

Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή πλήθους πιστών από όλη τη Μητροπολιτική  Περιφέρεια, τόσο κατά την υποδοχή όσο και κατά τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών που τελούνται καθημερινά στον περικαλλή πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου.

alt
alt