Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Τρίκης Αλεξίου: ‘Εχουμε τον Χριστο; Τα έχουμε όλα

Loading...


«Έχουμε Χριστόν; Τα έχουμε όλα, και προχωράμε παρά τις αντιξοότητες» τόνισε ο Μητροπολίτης Τρίκης και Σταγών κ. Αλέξιος στο χριστουγεννιάτικο μύνημα του.

Διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα του:
Tέκνα μοι εν Κυρίω αγαπητά,

Το εορταστικό μήνυμα ενός Ερχομού, που γεμίζει τον κόσμο με  ελπίδα μας αναγγέλλει και πάλιν εφέτος η Εκκλησία μας, που  καθημερινώς ψάλλει «Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου». Χριστούγεννα για όλους, όσοι απεγνωσμένα αναζητούν στην δύσκολη εποχή μας παρηγορία και καταφυγή, είναι η Ενσάρκωση του Θεού, που σημαίνει έμπρακτα, την ενσωμάτωση του ανθρώπου στο Θεό, δηλαδή μέσα στην Βασιλεία Του, επειδή ουσιαστικώς έρχεται «Ίνα τα τέκνα του Θεού, τα διεσκορπισμένα συνάγη εις εν »(Ιω. ια΄ 52) και «ίνα ζωήν έχωμεν οι άνθρωποι και περισσόν έχωμεν» (Ιω. ι΄ 10).

Προσωπικότητες ταπεινώνονται, αξιοπρέπειες υποβαθμίζονται και ευτελίζονται, όνειρα και επιδιώξεις ακυρώνονται και κάθε τι έγχρωμο και χαρούμενο περνάει στη σφαίρα του γκρίζου, της απογοήτευσης και της απώλειας των στερρών πιστευμάτων μας. Πιστευμάτων που με την ελπίδα της εσωτερικής μας αναγεννήσεως μας κληροδότησαν οι Πατέρες της Εκκλησίας.

  Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η πρώτη παρουσία του Χριστού μας, τα Χριστούγεννα δηλαδή, έχουν την εσχατολογική προοπτική προς την Δευτέρα Παρουσία, την τελική καταλλαγή και την ένωσή μας με τον Θεό.

Μία πορεία που ζούμε και την βιώνουμε ιδιαιτέρως στις μέρες μας ακανθώδη και μαρτυρική.

– Τώρα, που νιώθουμε τον παραισθητικό, όπως τον πλάσαμε, κόσμο μας να παραπαίει.

– Τώρα, που βλέπουμε τις «δήθεν» αλήθειές μας να διαψεύδονται.

– Τώρα, που αντιστρέφουμε τους όρους της αρμονικής συνύπαρξής μας με την όλη δημιουργία.

– Τώρα, που αλλάζουμε τον προσανατολισμό μας και η αγαθή προαίρεσή μας και η εν Χριστώ βιωτή μας αντικαθίσταται από την καχυποψία και την ματαιοδοξία.

Τούτη τη δύσκολη ώρα, πρέπει και οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε με περισσή σύνεση τα όριά μας και να επαναπροσανατολιστούμε προς τα γνήσια Δόγματά μας και τις καθαρές μας παραδοσιακές αξίες. Οι σοφοί και ταπεινοί Άγιοι Πατέρες μας παρέδωσαν τον αληθινό Χριστό του Ευαγγελίου.

Αυτός ο Χριστός, αν ήταν μόνον Θεός ή μόνον άνθρωπος, δεν θα μας έσωζε. Μας έσωσε, επειδή είναι Θεάνθρωπος και επειδή οι δύο Φύσεις Του είναι πλήρεις και τέλειες.

Άγαπητοί μου άδελφοί,

Πρέπει να ενωθούμε και πάλιν παραμερίζοντας τα εγωκεντρικά μας τείχη, να ξαναγαπηθούμε, και μέσα από την ειλικρινή αγαπητική σχέση να αφήσουμε τον Χριστό να ξαναγεννηθή στις καρδιές μας, να ενθρονιστή στο νού μας, να μας ξαναγεμίση με πραγματική αγάπη και πράξεις αγαθές, πράγματα που τόσο πολύ μας έλλειψαν εσχάτως.

Έχουμε Χριστόν; Τα έχουμε όλα, και προχωράμε παρά τις αντιξοότητες.

– Δεν έχουμε Χριστόν και απομακρυνόμαστε; Είμαστε άξιοι δεινών αποτελεσμάτων.

Με την ανησυχία και την συναίσθηση της Βαριάς ευθύνης του Επισκόπου και πολύ περισσότερο του Πνευματικού σας Πατρός, απλώνοντας ικετευτικά τα χέρια μου και δείχνοντας προς την ελπιδοφόρο Φάτνη της Βηθλεέμ, εύχομαι εκ μέσης καρδίας και προσεύχομαι, κατά το επί θύραις νέον έτος, το Φως, που εκπηγάζει απ΄ αυτήν την ζωηπάροχο Φάτνη, να καταυγάση τις διάνοιές σας και τις υπάρξεις σας, οδηγώντας τα βήματα ενός εκάστου, αλλά και ολόκληρου του Έθνους μας στη λύτρωση και σε επίτευξη εφετών, δικαίων και γεμάτων από ανθρωπιά και αγάπη στόχων.

«Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία»

Mετά της εν Χριστώ Γεννηυέντι και Επιφανέντι αγάπης.

O M η τ ρ ο π ο λ ι τ η ς

O Tρίκκης και Cταγών A λ ε ξ ι ο ς