Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ

Loading...


Ιερός Κλήρος, έντιμοι Άρχοντες και ευσεβής λαός ευχήθηκαν στον Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ επί τη εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου του Θαυματουργού, κατά την οποίαν ο Άγιος Κυθήρων άγει τα σεπτά του ονομαστήρια. Το εσπέρας της εορτής τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Εσταυρωμένου Χριστού Χώρας Κυθήρων κατά τον οποίον τον Θείον Λόγον κήρυξε εμπνευσμένα ο πατήρ Πέτρος Μαριάτος (Ιατρός), ο οποίος παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο να εύχεται υπέρ των Ιερέων του, του ποιμνίου του και του σύμπαντος κόσμου και να μην απογοητεύεται από τις άπειρες δυσκολίες και πικρίες του υψηλού υπουργήματος της Αρχιερωσύνης.

Στο δείπνο που ακολούθησε, ο Σεβασμιώτατος, ενώπιον των Ιερέων της Νήσου, εκπροσώπων των Αρχών και σύσσωμης της πολυπληθούς ομάδας κοινωνικής φροντίδας της Ιεράς Μητροπόλεως και των πολλών επιτρόπων και συνεργατών αυτής, ευχαρίστησε άπαντες για τις ευχές τους και άδραξε την ευκαιρία προκειμένου να εκφράσει την δικαία ιερά του αγανάκτηση με αφορμή τις φραστικές επιθέσεις που πρόσφατα δέχθηκε ο συνεπίσκοπός του, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, αναφορικά με το θέμα της «νομιμοποιήσεως» των ομοφύλων ζευγαριών.

Ο Σεβ. Κυθήρων, εν πνεύματι γνησίου ορθοδόξου, ακλονήτου και εκκλησιαστικού φρονήματος ύψωσε την αρχιερατική του φωνή και ήλεγξε ισχυρώς τους κρατούντες που όπως είπε «προσπαθούν να τα διαλύσουν όλα». Χαρακτηριστικά ανέφερε: «θα έρθουν ορισμένοι εδώ λίγες μέρες πριν τις εκλογές για να ζητήσουν ψήφους. Θα λάβουν την απάντησή τους.

Όταν θέλουν να τους ορκίσουμε στο Ευαγγέλιο μας φωνάζουν και τότε είμαστε καλοί. Τώρα που ο Άγιος Πειραιώς τους είπε την αλήθεια, τον ονομάζουν ‘ταλιμπάν’!!! Τι κατάστασις είναι αυτή; Πόσο χαμηλά θα πέσουμε πια; Κανένας σεβασμός στην Εκκλησία, κανένας σεβασμός στους Ιερείς, κανένας σεβασμός στον Επίσκοπο. Ο συνεορτάζων συνεπίσκοπός μου Άγιος Πειραιώς δεν είπε τίποτε παραπάνω από ό,τι λέμε και εμείς με στεντόρια φωνή: την ΑΛΗΘΕΙΑ του Χριστού, της Εκκλησίας και του Ευαγγελίου που υπερέχει κάθε πολιτικής, κοσμικής ή άλλης απόφασης.

Να μου συγχωρέσετε τον τόνο της φωνής, αλλά νοιώθω ιερά αγανάκτηση για το μέγεθος της απρέπειας εκείνων που ενώ είναι ταγμένοι να υπηρετούν το λαό, εντούτοις γίνονται επίορκοι και πλέον δε σέβονται ούτε τον όρκο που έδωσαν οι ίδιοι αλλά ούτε και το Σύνταγμα του Κράτους που προστατεύει τα χρηστά ήθη.

Μας λένε παλαιών αρχών, αλλά εμείς τους δηλώνουμε: η συνείδησίς μας δεν μας επιτρέπει να αποκρύψουμε την αλήθεια, ούτε να δεχθούμε την αλλοίωση της προσωπικότητας και της εικόνας του ανθρώπου, που είναι η εικόνα του Θεού». Ο Σεβασμιώτατος καταχειροκροτήθηκε από τους δεκάδες συνδαιτυμόνες του.

Ανήμερα των σεπτών ονομαστηρίων του, τέλεσε το μέγα μυστήριον της Αναιμάκτου Θυσίας στον περικαλλή Ιερό Ναό Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου Καρβουνάδων. Παρέστησαν όλες οι τοπικές αρχές, μαθητές από τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαιδεύσεως με δασκάλους και καθηγητές τους και πλήθος Κυθηρίων που έσπευσαν να ευχηθούν στον αξιαγάπητο ποιμενάρχη τους.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε της εις Πρεσβύτερον χειροτονία του έως σήμερα διακόνου του π. Νικολάου Ζουναρέλη.

Ο π. Νικόλαος στον χειροτονιτήριο λόγο του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και τους Ιερείς της νήσου για την αγάπη και τη στοργή με την οποίαν τον έχουν περιβάλλει, ενώ ο Σεβασμιώτατος του απηύθυνε πατρικές νουθεσίες και συμβουλές τονίζοντας τη σημασία του μεγάλου μυστηρίου της Ιερωσύνης αλλά και τις άπειρες δοκιμασίες, θλίψεις και στενοχώριες που έχει και τις οποίες ο Ιερεύς πρέπει να αντιμετωπίζει με τη διαρκή προσευχή του ενώπιον του Θυσιαστηρίου.

Το νέο Ιερέα της Ιεράς Μητροπόλεως συνόδευαν και οι πνευματικοί του πατέρες, ο των παιδικών του χρόνων π. Ιωάννης και ο νυν π. Ιερώνυμος, ο και συμμαρτυρήσας υπέρ αυτού.

Ο π. Ιερώνυμος κήρυξε το Θείο Λόγο και αναφέρθηκε διεξοδικά στην αγία βιοτή των εορταζομένων Αγίων (Αγίας Βαρβάρας, Αγ. Ιωάννου του Δαμασκηνού και Αγ. Σεραφείμ), ευχαριστώντας παράλληλα τον Σεβασμιώτατο για τη φιλοξενία και παρακαλώντας τους κατοίκους των χωρίων Καρβουνάδες και Κεραμωτό να περιβάλλουν το νέο τους Ιερέα με αγάπη και εμπιστοσύνη και να τον βοηθήσουν στο ποιμαντικό έργο που από σήμερα αναλαμβάνει.

Στις Ιερές Ακολουθίες του διημέρου έψαλλε μελωδικότατα ο Πρωτοψάλτης κ. Γεώργιος Κατσούλας μαζί με τους εντόπιους Ιεροψάλτες της Νήσου.

Πλήθος Κυθηρίων ευχήθηκαν στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη τους στο Επισκοπείο και τον παρεκάλεσαν να τους ενθυμείται στις αρχιερατικές του προσευχές.