Τα ονομαστήρια του Ιεραπύτνης Κυρίλλου (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με τη δέουσα λαμπρότητα και με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και πλήθους ευσεβών χριστιανών εορτάσθηκαν στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας την Παρασκευή 14 Ιουνίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου Επισκόπου Γορτύνης, τα σεπτά ονομαστήρια του

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Ιεραπύτνης, ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Ακολούθησε η Θεία Λειτουργία, κατά την οποία συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος. Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης, ο Πανοσιολ. Ιεοκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου Αρχιμ. Νικόδημος Κατρίνης, οι Παν/τοι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και Καψά Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι της Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, καθώς και ο Αρχιερ. Επίτροπος της Η΄ Αρχιερ. Περιφερείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αιδεσιμ. Πρωτ. του Οικουμενικού π. Γεώργιος Μαλλιωτάκης και Κληρικοί άλλων εκκλησιαστικών Επαρχιών της Μεγαλονήσου, ενώ περέστησαν συμπροσευχόμενοι πολλοί Εφημέριοι, Μοναχοί και Μοναχές.

Εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπολεως Ιεραπύτνης και Σητείας τον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Κύριλλο προσφώνησε κατάλληλα ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Νεστοράκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφημερίων της Ι. Μητροπόλεως, ο οποίος εξέφρασε προς τον Σεβασμιώτατο υιικές εγκάρδιες ευχές για σωματική και πνευματική υγεία, πολυχρόνια και καλλίκαρπη αρχιερατική διακονία, συνεχίζοντας να αξιοποιεί την ποικιλία των χαρισμάτων του, με «ηβώσαν καρδίαν», όπως ο άγιος ένδοξος Ιερομάρτυς Κύριλλος, Επίσκοπος Γορτύνης, «προς δόξαν του εν Τριάδι Αγίου Θεού, επ᾿ αγαθώ της Εκκλησίας και προς επίρρωσιν και επιστηριγμόν πάντων ημών».

Όπως τόνισε, «η τοπική μας Εκκλησία εν εορταστική συνάξει Κλήρου καί λαού, τιμά τον Επίσκοπον αυτής, τον έχοντα την προστασίαν και φέροντα επαξίως το όνομα του συντοπίτου του Κρητός αγίου. Η εορτή του Επισκόπου δεν έχει τον χαρακτήρα μίας ιδιωτικής εορτής, αλλά συνιστά κορυφαίο γεγονός εορτασμού για την τοπική Εκκλησία, ημέρα χαράς, εορτή πρώτη και κυρία, διότι ο Επίσκοπος είναι τύπος Χριστού και καθήμενος εις τόπον Χριστού, είναι η καθολική έκφραση της Εκκλησίας, ο κατέχων το πλήρωμα όλης της ιερωσύνης και «πάντας αυτής τους βαθμούς εν αυτώ συγχωνεύων και δι’ εαυτού μεταδίδων». Είναι «ο φυλάσσων, ο επιτηρών, ο εν υπομονή και επιμονή επιμελούμενος και προκινδυνεύων του ποιμνίου του, και την εκείνου στενοχωρίαν οικείαν οδύνην ποιούμενος», ευρισκόμενος μεταξύ Θεού και ανθρώπων «ανάγων προς τον Θεόν τας προσευχάς των δοξολογιών, των ευχαριστιών, των παρακλήσεων και των ικεσιών αυτών, και κατάγων την ευλογίαν του Θεού προς έναν έκαστον, διά τήν σωτηρίαν των ψυχών αυτών».

Ακολούθως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος απευθυνόμενος προς τον εορτάζοντα Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο τόνισε τα εξής: «συνήλθαμε σήμερα, Κλήρος και λαός, στον περικαλλή αυτόν ιερό καθεδρικό ναό, για να εκφράσουμε την αγάπη μας προς στο πρόσωπο του εορτάζοντος Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, επί τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου, Επισκόπου Γορτύνης, και να του υποβάλλουμε εόρτιες εγκάρδιες ευχές και σεβάσματα. Ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός δια πρεσβειών του Αγίου Κυρίλλου του Κρητός, να του χαρίζει υγείαν κατ᾿ άμφω και δύνμαη για να συνεχίσει «καλών έργων προΐστασθαι», δίδοντας πάντοτε το καλό και αγαθό παράδειγμα.

Στη συνέχεια ο εορτάζων Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε από καρδίας τον Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, τον «αγαπητό Αδελφό και καλό γείτονα» και όλους τους Πατέρες, τους παρισταμένους εκπροσώπους των τοπικών πολιτικών, αστυνομικών και λιμενικών Αρχών και τον περιεστώτα λαό. Ιδιαιτέρως ευχήθηκε στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Σητείας κ. Γεώργιο Ζερβάκη καλή επιτυχία στο έργο που του ανέθεσε ο φιλογενής και φιλοπρόοδος Σητειακός λαός.

Τέλος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος εκζήτησε τις προσευχές όλων για να ακολουθεί το παράδειγμα που κατέλιπε ο σήμερα τιμώμενος άγιος Κύριλλος, ο οποίος στα βαθιά γεράματά του με «ηβώσαν καρδίαν» μαρτύρησε για τον Χριστό, και να διακονεί και να ποιμαίνει τον φιλήσυχο, φιλόξενο και με ιδιαίτερη δυναμική και χάρη λαό της Ανατολικής Κρήτης, που του ενεπιστεύθη η Εκκλησία, στον σύγχρονο συνεχώς μεταβαλλόμενο και γεμάτο προκλήσεις κόσμο, ευχήθηκε δε σε όλους τη χάρη και την ευλογία του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου του Θαυματουργού.

Κατά την Απόλυση εψάλη το «πολυχρόνιον» του εορτάζοντος Μητροπολίτου από τον πολυμελή χορό των Ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιω. Αρώνη.

Το αντίδωρο διένειμε ο εορτάζων Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, δεχόμενος παρράλληλα τις ευχές όλου του εκκλησιάσματος, και ακολούθησε δεξίωση και καφές για παρακείμενο «Κέντρο Κοινωνικής και Πολιτιστικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τα σεπτά ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, κ. Εμμαν. Λουτσέτης και κ. Εμμαν. Βρυγιωνάκης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιεράπετρας, οι υποψήφιοι Βουλευτές κ. Εμμαν. Κλώντζας και Νικόλαος Πλακαντωνάκης, ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης, ο Α΄ Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Δ/νσης Λασιθίου Αστυνομικός Διευθυντής κ. Εμμαν. Καζαμίας, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας Αντιπλοίαρχος κ. Ιωάννης Παπαδάκης, οι κ. Νικ. Τζουμάκας και κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης από το Αστυν. Τμήμα και του Τμήμα Τροχαίας Ιεράπετρας αντίστοιχα, ο πολιτευτής και πρώην Βουλευτής Λασιθίου κ. Ι. Κουνενός, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, Ιεροψάλτες, οι διδάσκοντες και διδασκόμενοι των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας της Ι. Μητροπόλεως.tilegrafima.gr