Σχολή Υφαντικής ιδρύει η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος

Loading...


Η Εκκλησία ως παράγων πολιτισμού, που ασχολείται, διαφυλάττει και προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά, απ΄αρχής επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τέχνες.

Με την ωραιότητα της τέχνης διεκόσμησε τα υλικά στοιχεία της λατρείας και υποστάσεώς της και κατά την περίοδο του Βυζαντινού πολιτισμού, έφθασε στο απόγειο της ακμής των τεχνών, στην αρχιτεκτονική, ζωγραφική, γλυπτική, μουσική, κεντητική, υφαντική, αργυροχρυσοχοία και άλλες, με τις οποίες επένδυσε το πνευματικό μεγαλείο της Εκκλησίας.
Στον τομέα αυτό και σήμερα η Εκκλησία μας έχει την πρωτοπορία. Με κάθε τρόπο διαφυλάττει αυτή την ανεκτίμητη κληρονομιά, που είναι διασκορπισμένη σε όλους τους χώρους Της. Από την κεντρική διοίκηση μέχρι τον τελευταίο παπά του πιο μικρού χωριού της Πατρίδος μας, η Εκκλησία μας περιφρουρεί τα έργα του πολιτισμού, τα οποία δυστυχώς απειλούνται από τους ποικιλωνύμους ιεροσύλους και αρχαιοκαπήλους.

Στην προσπάθεια της διαφυλάξεως του πολιτισμού συστηματικά εργάζεται η Ιερά Μητρόπολίς μας, ώστε δικαίως να εισπράττει τους επαίνους εκείνων, που αγαπούν τον πολιτισμό και αγωνιούν για την απνευμάτιστη πορεία της σημερινής καταναλωτικής κοινωνίας. Στον τομέα αυτό με χαρά σας ανακοινώνουμε μια νέα πρωτοβουλία της τοπικής μας Εκκλησίας, με την ίδρυση Σχολής Υφαντικής στο Πνευματικό και Διοι­κητικό Κέντρο της Μητροπόλεώς μας στην πόλη της Λαμίας.

Ήδη, στο μεγαλοπρεπές συγκρότημα του Πνευ­μα­τικού Κέντρου, η Βιβλιοθήκη με 30.000 τόμους είναι έτοιμη. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως εκπέμπει από τους νέους ραδιοθα­λα­μους του εκεί. Το μεγάλο Αμφιθέατρο χωρητικότητος 350 θέσεων εντός των ημερών παραδίδεται. Ο Ξενώνας για την φιλοξενία απόρων φοιτητών είναι έτοιμος. Τα Γραφεία της Μητροπόλεως λειτουργούν εκεί σε χώρους άνετους. Το Ιστορικό Εκκλησιαστικό Αρχείο και τα άλλα Αρ­χεία της Γραμματείας και των Γάμων στεγάζονται σε μεγάλες αι­θου­σες εκεί.

Τώρα ήρθε η σειρά της Σχολής Υφαντικής, η οποία ήδη είναι έτοιμη και στεγάζεται σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του κτιρίου, με 6 αργα­λειούς και όλα τα απαραίτητα υλικά για την λειτουργία της. Η Σχο­λη της Υφαντικής θα προσφέρει τα σπάνια και περιζήτητα έργα της υφαντουργείας και συγχρόνως θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για νέες και μεγαλύτερες γυναίκες, που θα επιδοθούν με αγάπη και ενδιαφέρον στην εργασία αυτή. Θεού θέλοντος συν τω χρόνω θα επεκταθούμε και στην πλεκτική και κε­ντη­τική τέχνη. Στη Σχολή της Υφαντικής θα διδάξουν κυρίες, που γνω­ρι­ζουν καλά την τέχνη τους και επιθυμούν να την μεταδώσουν στις νεώ­τε­ρες γενιές.

Καλούμε λοιπόν τις νέες και τις μεγαλύτερες κυρίες, που έχουν ενδιαφέρον, να υποβάλλουν αίτηση και πλήρες βιογραφικό στην Γραμματεία της Ιεράς Μητροπόλεως (Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Εφραίμ) προκειμένου να επιλεγούν, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, τα οποία θα είναι δωρεάν.