Σάμου Ευσέβιος: Η οικογένεια πρέπει κάθε Κυριακή να εκκλησιαζεται

Loading...


«Να διδάξουμε στα παιδιά μας το ορθόδοξο φρόνημα, να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο μήνυμα του Μητροπολίτου Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιου με την ευκαιρία της ενάρξεως του νέου Εκκλησιαστικού και Ιεραποστολικού έτους.

Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής: 
Αγαπητοί μου,

Ευρισκόμεθα σε μία εποχή κατά την οποίαν, η ραγδαία πρόοδος της επιστήμης και οι εφαρμογές της τεχνολογίας  άλλαξαν τις συνήθειες και τις νοοτροπίες μας, άλλαξαν την ίδια μας την ζωή. Διαπιστώνουμε καθημερινά τις επιδράσεις, που υφιστάμεθα από τα μέσα μαζικής ενημερώσεως και από τη συστηματική διαβολή των προτύπων, την μεθοδική ισοπέδωση των πάντων, την επιχειρούμενη σταδιακή αποχριστιανοποίησή μας και την προβολή κυρίως ευρωπαικών μοντέλων ζωής. Τίποτε δεν μοιάζει με το χθες.
Αισθάνομαι την ανάγκη, ως πνευματικός Πατέρας Σας με την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού και ιεραποστολικού έτους, να απευθυνθώ σήμερα στους γονείς των παιδιών μας και να τους υπενθυμίσω, ότι πολύ καλά κάνουν όλοι οι γονείς και παρά την οικονομική κρίση να φροντίζουν τα παιδιά τους, να έχουν το καλλίτερο σπίτι με όλες τις ανέσεις, την καλλίτερη διατροφή, την καλλίτερη μόρφωση, ακόμη και καθ’ υπερβολήν τα φροντιστήρια τριών και τεσσάρων ξένων γλωσσών, πολεμικές τέχνες, χορούς, μουσική, νέους τρόπους ψυχαγωγίας, ψηφιακή τεχνολογία κ.α.

Όμως δεν πρέπει να αδιαφορούν οι γονείς για το πιο μεγάλο και το πιο ουσιαστικό, που είναι η χριστιανική ανατροφή και η πνευματική κατάρτιση των παιδιών τους. Είναι απαραίτητο σήμερα να δώσουμε στόχους, οράματα, ιδανικά, να διδάξουμε στα παιδιά μας το ορθόδοξο φρόνημα, να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία, να αισθανόμαστε την Εκκλησία ως Μητέρα μας και να αναζητούμε συχνά στη ζωή μας την μητρική στοργή και καθοδήγησή της. Έτσι με τη χριστιανική ανατροφή των παιδιών ο ακατάλυτος δεσμός της οικογένειας με την ορθόδοξη πίστη και τη λειτουργική ζωή της γίνεται «κατ’ οίκον Εκκλησία».
Ας μην ξεχνούμε το διαπιστωμένο πλέον και από την επιστήμη, ότι κάθε παιδί από την κύησή του ακόμη δέχεται επιδράσεις του περιβάλλοντος και επομένως και της λατρευτικής ζωής.
Η Αγία Γραφή μας το γνωρίζει, αφού ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος «εσκίρτησε εν αγαλλιάσει» στην κοιλία της μητέρας του Ελισάβετ «ως ήκουσε τον ασπασμόν της Μαρίας» (Λουκ. α, 41), δηλαδή της Παναγίας μας.

«Ο,τι χαράσσεται στην ψυχή κάθε παιδιού, κατά τον ιερό Χρυσόστομο, κανείς δεν θα μπορέσει να το σβήσει. Θα γίνει σαν την σφραγίδα πάνω στο κερί»
Η οικογένεια λοιπόν πρέπει να φροντίσει να διδάξει την ορθόδοξη πίστη, να προσφέρει βιώματα. Τα οικογενειακά βιώματα μένουν για πάντα χαραγμένα στην μνήμη, όπως η κοινή προσευχή της οικογένειας μπροστά στο εικονοστάσι ή η ώρα της προσευχής στο φαγητό, το ευλαβικό άναμμα του κανδηλίου και του θυμιάματος, η ετοιμασία του προσφόρου, ο αγιασμός, το μυστήριον του ευχελαίου, η εκμάθησις του σημείου του σταυρού, του Συμβόλου της πίστεως «Πιστεύω εις ένα Θεόν…» και της Κυριακής Προσευχής «Πάτερ ημών…»,η παρουσία του Ιερέως Πνευματικού, οι νηστείες της Τετάρτης, της Παρασκευής, της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, του Δεκαπενταυγούστου κ.α. Οι κοινοί πνευματικοί στόχοι ενώνουν και χαρίζουν μεγάλες πνευματικές εμπειρίες.

 Η οικογένεια πρέπει κάθε Κυριακή να εκκλησιαζεται, να κοινωνεί των αχράντων μυστηρίων, να συμμετέχει στο μυστήριο της Ιεράς εξομολογήσεως και μετανοίας. Τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν στενή σχέση με την ενορία τους, να αγαπήσουν τον Ναό, δηλαδή τον χώρο εκείνο, που θεωρείται ως κατοικητήριο του Θεού και τόπος της εμφανείας Του.
Επιβάλλεται να οδηγήσουμε τα παιδιά μας να ζήσουν την λατρευτική ζωή της Εκκλησίας και να μην ακούμε αυτούς, που υποστηρίζουν, πως τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται μέσα στο Ναό, γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να συμμετέχουν στις λατρευτικές συνάξεις! Αυτό δεν είναι αληθές διότι όπως το νήπιο αισθάνεται την αγάπη της μητέρας του έτσι και στο χώρο της Εκκλησίας το παιδί αισθάνεται και νοιώθει αυτά, που συμβαίνουν γύρω του κι αυτές οι προσωπικές εμπειρίες των παιδιών γίνονται ανεξίτηλα προσωπικά βιώματα, τα οποία παίζουν ευεργετικό ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξή του. Αισθάνεται, ότι ανήκει σε μια λατρευτική κοινότητα, που είναι και η ευρύτερη οικογένειά του, το ασφαλές λιμάνι της πίστεως.

Αγαπητοί μου,

Σήμερα καλώ όλους να οδηγήσετε τα παιδιά σας στην Εκκλησία, να τα προτρέψετε και να τα ενθαρρύνετε να συμμετάσχουν στις πολλές δραστηριότητες της τοπικής μας εκκλησίας, νεανικές συντροφιές, κατηχητικές συνάξεις, παιδικές χορωδίες, παραδοσιακοί χοροί, θερινές κατασκηνώσεις και μετακατασκηνωτικές συναντήσεις, φροντιστηριακά μαθήματα, φοιτητικούς διαλόγους, που η κάθε Ενορία της Μητροπόλεώς μας θα ξεκινήσει την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013.

Σας καλώ να προσπαθήσουμε όλοι, να ανανεώσουμε την ένταξή μας στη μεγάλη οικογένεια της Εκκλησίας μας, να ακούσωμε τη φωνή και τη διδασκαλία της, να οικειοποιηθούμε το νέο ήθος και το νέο τρόπο που πάντα πρεσβεύει, αλλά και προσφέρει για να ανακαλύψουμε το χριστιανικό νόημα της ζωής.

Ο Κύριος να σας ευλογεί και να προστατεύει όλους και ιδιαίτερα τα παιδιά μας.

Με αγάπη Χριστού και ευχές

Ο Επίσκοπός σας

+ Ο Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιοςtilegrafima.gr