Ριζαρείτες στη γενέτειρα των αδελφών Ριζάρη (φωτο)

Loading...


Προσκύνημα στη γενέτειρα των Μεγάλων Εθνικών Ευεργετών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη, στο Μονοδένδρι Ζαγορίου – Ηπείρου, πραγματοποίησαν απόφοιτοι της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής από όλη την Ελλάδα.

Το πρωί της 30ης Ιουλίου στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Μονοδενδρίου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Ριζαρείτη Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ. Μαζί του συλλειτούργησαν πολλοί Ριζαρείτες Ιερείς που ήλθαν από διάφορες περιοχές της χώρας.
Ακολούθησε Αρχιερατικό μνημόσυνο για τους αδελφούς Μάνθο και Γεώργιο Ριζάρη και τον αείμνηστο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρύτανη του ίδιου Πανεπιστημίου και Διευθυντή της Ριζαρείου Σχολής Βασίλειο Βέλλα.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Ριζαρείτης Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων κ. Δημ. Ράιος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η Ριζάρειος Σχολή δεξιώθηκε τους παρισταμένους στο Ριζάρειο Πνευματικό Κέντρο. Εκεί μίλησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Ριζαρειτών κ. Σάββας Σιάτρας, ο Καθηγητής κ. Μιχ. Βέλλας, ο π. Παναγιώτης Γιατράς και έκλεισε την εκδήλωσι ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ.

Όλοι εξέφρασαν την ευχή η Ριζάρειος Σχολή να συνεχίσει να λειτουργεί ως Ιερατική Σχολή, όπως είναι άλλωστε και η θέληση των αειμνήστων ευεργετών.

Στούς παρισταμένους διαβάστηκε επιστολή του Μητροπολίτη Κυθήρων προς το Δ.Σ. της Ριζαρείου Σχολής, όπου με παρρησία και θάρρος θέτει όλους προ των ευθυνών τους όσον αφορά τη διατήρηση του ιερατικού χαρακτήρα της Σχολής.

Τελευταίος πήρε το λόγο ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής κ. Μιχ. Τρίτος, ο οποίος, αφού εξήρε το φαινόμενο της ηπειρωτικής ευεργεσίας και ευποιίας, πρότεινε να στεγαστεί στις εγκαταστάσεις της Ριζαρείου Σχολής στο Χαλάνδρι η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών.

Στη συνέχεια, αφού επιδόθηκε στον κ. Μιχ. Βέλλα αναμνηστική πλακέτα ως ένα μικρό δείγμα αναγνωρίσεως της μεγάλης προσφοράς του πατέρα του Βασ. Βέλλα στη Ριζάρειο Σχολή, όλοι οι παριστάμενοι μετέβησαν στην προτομή του Γεωργίου Ριζάρη, όπου κατατέθηκε στεφάνι και ψάλθηκε ο ύμνος των Ριζαρειτών.

Η ωραία αυτή εκδήλωση έκλεισε με την παράθεση γεύματος στην ταβέρνα του χωριού και την ακρόαση παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών από το συγκρότημα του Ριζαρείτη τραγουδιστή Σάββα Σιάτρα.

Στις εκδηλώσεις τιμής προς τους αδελφούς Ριζάρη και τον Βασίλειο Βέλλα παρέστησαν εκτός από τον Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Αρχιμ. Σπυρίδων Κατραμάδος, ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Παπαναστασίου, ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιχ. Τρίτος, ο Προκοσμήτωρ κ. Ιωάννης Κογκούλης, οι Καθηγητές Παν. Σκαλτσής, Δημ. Ράιος, Ελένη Χουλιαρά, Μιχ. Βέλλας, Ριζαρείτες Ιερείς και λαικοί και πλήθος κόσμου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση αυτή τελούσε υπό την αιγίδα του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου και του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Αλεξ. Καχριμάνη.

1
1
1
1