Πατρών Χρυσόστομος: «Οφείλουμε τα πάντα στους Ηρωες και Μάρτυρες του Γένους» (ΦΩΤΟ)

Loading...


«Σήμερα που η ιστορία παραχαράσσεται, η πίστις στον Θεό θεωρείται αναχρονιστική, τα ήθη ευτελίζονται και αλλοιώνονται, η αγάπη προς την Πατρίδα θεωρείται πολυτέλεια και η παράδοση οπισθοδρόμηση, η μεγάλη ολόφωτη, ηρωική και μαρτυρική μορφή και προσωπικότης του Εθνοιερομάρτυρα Γρηγορίου Μητροπολίτου Δέρκων, από τον τόπο του μαρτυρίου του, τα Θεραπειά της Κωνσταντινουπόλεως, όπου φρικτώς ετελειώθη το 1821 , μας δείχνει τον δρόμο τον οποίο πρέπει να βαδίσωμε, ώστε να διατηρήσωμε την πνευματική μας ταυτότητα και την ιδιοπροσωπία μας».

Αυτά είπε, μεταξύ των άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, κατά την Θεία Λειτουργία που ετελέσθη την Κυριακή 9.7.2017, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ορεινή Ζουμπάτα Πατρών, γενέτειρα του Εθνοιερομάρτυρος Μητροπολίτου Δέρκων Γρηγορίου, ο οποίος απηγχνονίσθη από τους Τούρκους στις 3 Ιουλίου 1821, μπροστά από το Επισκοπείο του στα Θεραπειά της Κωνσταντινουπόλεως, μετά από βάσανα που υπέστη στη φυλακή μετά των άλλων συμμαρτύρων του Αρχιερέων.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης, ο Γρηγόριος γεννήθηκε στη Ζουμπάτα Αχαΐας, χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας, εις διαδοχήν του Εθνοιερομάρτυρος Μητροπολίτου Ανανίου. Διαφυγών την οργήν των Τούρκων, έφθασε εις Κωνσταντινούπολιν, όπου ο Πατριάρχης του ανέθεσε την διαποίμανση της Επισκοπής Βιδινίου, απ’ όπου αργότερα μετετέθη με απόφαση του Πατριαρχείου στην Μητρόπολη Δέρκων. Ανέπτυξε μεγίστη δραστηριότητα, ως μέλος της Φιλικής Εταιρείας και ήτο εκ των πρώτων, συνεργάτης και σύμβουλος του επίσης Εθνοιερομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε’. Σε πίνακα ο οποίος υπάρχει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Γρηγόριος εν μέσω των συμμαρτύρων του Αρχιερέων και άλλων Κληρικών, φαίνεται να τους εμψυχώνη μέσα στη φρικτή φυλακή.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος, είπε:

«Όσοι κυβερνούν την Ελλάδα σήμερα, αλλά και όσοι κράτησαν τις τύχες αυτής της χώρας στα χέρια τους και όσοι θα ακολουθήσουν, πρέπει να γνωρίζουν ότι αν μιλάμε σήμερα την γλώσσα μας, αν έχωμε ελευθερία, αν έχωμε δημοκρατία, αν δεν φοράμε τούρκικο σαρίκι στο κεφάλι μας, αν έχωμε αξιοπρέπεια και εθνική συνείδηση, αν γίνωνται εκλογές, ώστε να τους στέλνωμε στη Βουλή για να υπερασπίζωνται τα δίκαια του Λαού και την πνευματική του ιδιοσυγκρασία, να αγωνίζωνται για την πρόοδό του και την εθνική ακεραιότητα της Πατρίδος μας, το οφείλουν και το οφείλομε όλοι μας σ’αυτούς, τους Ήρωες και Μάρτυρες του Γένους μας, οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους για την Ορθοδοξία και την Ελευθερία της Πατρίδος μας

Χρεωστούν οι Κυβερνήτες της Ελλάδος να γονατίζουν μπροστά τους, να αναγνωρίζουν την προσφορά τους και όλοι μας έχουμε χρέος μας να τιμάμε, αυτούς τους λεοντόψυχους Ήρωες και Μάρτυρες Κληρικούς και Λαικούς. Για αυτό ήλθαμε και εφέτος, εδώ στην ορεινή και έρημη πλέον Ζουμπάτα, την οποία για λίγο έστω, μετατρέψαμε σε πόλη πολυάνθρωπη με την δική σας παρουσία. Από τούτα τα βουνά σήμερα, αλλά και πάντοτε σαλπίζουμε το μαρτυρικό μήνυμα της θυσιαστικής αγάπης προς την αγιασμένη και αιματοποτισμένη Ορθόδοξη Πατρίδα μας.

Διαβάστε εδώ:  Ο Πατρών Χρυσόστομος στον τόπο διδασκαλίας (πάτημα) του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου

Πιστοί στο χρέος μας, όπως το ορίσαμε από την ημέρα , που ήλθε η ελαχιστότητά μου στην Πάτρα και κατασκευάσαμε την προτομή του μεγάλου Ιεράρχου και την στήσαμε εδώ στο χωριό του, τον τιμάμε με συγκίνηση βαθειά και σε λίγο θα πορευθούμε εκεί που στέκεται αγέρωχος, οδοδείχτης πνευματικός για να γονατίσωμε μπροστά του και να τον στεφανώσωμε με της βαγιάς τους κλώνους, κομμένους από τα δέντρα που στέκονται από τότε στην αυλή του ερειπωμένου πατρογονικού του.

Κρατήστε παιδιά μου ζωντανή την πίστη και την παράδοση, φυλάξτε ως κόρη οφθαλμού την παρακαταθήκη που παραλάβαμε από τους μάρτυρες πατέρες μας, δώστε τη λαμπάδα αναμμένη στα παιδιά μας για να έχη ιστορική και ουσιαστική συνέχεια και παρουσία διαχρονική, αυτός ο τόπος, αυτή η Πατρίδα…»

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Εκπροσώπους Αρχών και Φορέων, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοίρα-Ζουμπάτας κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, το τμήμα των παιδιών, αγοριών και κοριτσιών που με Εθνικές ενδυμασίες πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις, τους ιππείς που πιστοί στην παράδοση ομορφαίνουν την εορτή και όλους τους πολυπληθείς εορταστάς της μνήμης του Εθνοιερομάρτυρος Γρηγορίου Δέρκων.

Ακολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα και παραδοσιακοί χοροί στην βρύση του χωριού, κάτω από τα ευσκιόφυλλα πλατάνια.