Αλεξανδρούπολη: Το απόγευμα της Δευτέρας 10 Αυγούστου 2026, παραμονή της εορτής του Αγίου Μάρτυρος Εύπλου του Διακόνου, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο ομώνυμο εξωκλήσι, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.
Στην πανηγυρική ακολουθία συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και ο Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Γρηγόριος, ο οποίος βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και έγινε δεκτός με ιδιαίτερη χαρά και αγάπη από την τοπική Εκκλησία. Όπως αναφέρθηκε μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος τη πόλης κ. Ιωάννης Ζαμπούκης καθώς επίσης και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.
Πριν παραχωρήσει τον λόγο στον Μητροπολίτη Αγκύρας, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στη σημαντική διακονία που επιτελεί ο κ. Γρηγόριος στην ιστορική επαρχία της Άγκυρας. Μίλησε για την προσπάθειά του να συγκεντρώνει τους Ορθοδόξους της περιοχής και να οργανώνει Θείες Λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, λειτουργώντας ως πνευματικός πατέρας σε έναν τόπο με βαθιά ιστορική μνήμη για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.
Παράλληλα, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στους παλαιούς πνευματικούς δεσμούς που τον συνδέουν με τον Μητροπολίτη Αγκύρας και εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στο αγαπημένο εξωκλήσι του Αγίου Εύπλου, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να χαρούν την αρχιερατική του παρουσία στον συγκεκριμένο τόπο.
Αντιφωνώντας, ο Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Γρηγόριος μίλησε για το θέλημα του Θεού και για την εμπιστοσύνη με την οποία καλείται ο άνθρωπος να παραδίδει τη ζωή του σε Αυτό. Τόνισε ότι πολλές φορές το παρόν της ζωής μας μπορεί να είναι διαφορετικό από εκείνο που είχαμε σχεδιάσει, αποτελεί όμως έναν δρόμο μέσα στον οποίο μπορεί να φανερωθεί η πρόνοια και η ευλογία του Θεού.
Αναφερόμενος στη σχέση του ανθρώπου με τον Χριστό, υπογράμμισε ότι η πίστη δεν είναι μία θεωρητική ή μακρινή σχέση με τον Θεό, αλλά μία ζωντανή κοινωνία μαζί Του. Ο Χριστός έρχεται «ἐν μέσῳ ἡμῶν», σε κάθε προσευχή και, κυρίως, μέσα στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Η χριστιανική ζωή, όπως τόνισε, αποτελεί μαρτυρία και συγχρόνως διαρκή εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού.
Ο Μητροπολίτης Αγκύρας μίλησε ακόμη για τις δυσκολίες και τις απρόσμενες διαδρομές της ζωής, επισημαίνοντας ότι ο Θεός πολλές φορές οδηγεί τον άνθρωπο μέσα από δρόμους που αρχικά του φαίνονται ξένοι ή δύσκολοι, για να τον οδηγήσει τελικά σε κάτι καλύτερο από εκείνο που ο ίδιος είχε σχεδιάσει.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την πατρική αγάπη και στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια. Θύμισε ότι από τα χέρια του έλαβε τη χάρη της διακονίας. Χαρακτήρισε, μάλιστα, την καρδιά και τους λόγους του Μητροπολίτη ως έναν «φάρο» στη διακονία του και ευχήθηκε η πορεία αυτή να είναι μία «ευπλοΐα» κατά το θέλημα του Θεού· όχι χωρίς κύματα και δυσκολίες, αλλά με πίστη και εμπιστοσύνη σε Εκείνον.
Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε τον σύνδεσμο ΕΔΩ























