Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος στον Αγιο Ιωάννη Βομβοκούς (ΦΩΤΟ)

Loading...


Πλήθος κόσμου συμμετείχε στις λατρευτικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Μομβοκούς Ναυπάκτου.

Η ανακοίνωση της Μητροπόλεως για τους εορτασμούς αναφέρει:» Σύναξε και πάλι όλη την Ναύπακτο στο Μοναστήρι του στην Βομβοκού ο Τίμιος Πρόδρομος κατά την ημέρα της Αποτομής της Τιμίας του Κεφαλής.

Την παραμονή στον Εσπερινό τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός, με λιτανεία, αρτοκλασία και θείο κήρυγμα.

Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, ο οποίος στον λόγο του αναφέρθηκε στο προφητικό ανάγνωσμα «οδεύσαμε τρίβους αβάτους και ουκ έγνωμεν την οδό του Κυρίου» και έκανε την διάκριση μεταξύ «τρίβου» ανομίας και απωλείας και «οδού» της ζωής. Είπε ότι η επιλογή από την Εκκλησία του αναγνώσματος αυτού έγινε πρώτον γιατί ο Τίμιος Πρόδρομος επαναλάμβανε τον λόγο του Προφήτου Ησαίου «ετοιμάσατε την οδό Κυρίου, ευθείας ποιείτε τας τρίβους αυτού» και ετοίμαζε την οδό του Κυρίου κηρύσσοντας μετάνοια στον λαό, και δεύτερον γιατί ο Ηρώδης οδηγούσε τον λαό σε τρίβους αβάτους. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Χριστό που είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή», και σύμφωνα με την ερμηνεία του ιερού Καβάσιλα ο Χριστός είναι η οδός, Αυτός μας δίνει την δύναμη να βαδίσουμε και συγχρόνως είναι το τέρμα και η ανάπαυση. Επίσης, κατά τους Πατέρας, στην οδό είναι οι Χριστιανοί που καθαρίζονται από τα πάθη, στην αλήθεια όσοι είναι στον φωτισμό και στην ζωή όσοι έφθασαν στον δοξασμό. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Διδαχή των Δώδεκα Αποστόλων περί των δύο οδών, της ζωής και του θανάτου, και ότι πρέπει να βαδίζουμε την ευθεία οδό, της αλήθειας και της ειλικρίνειας και όχι της σκοπιμότητας και του ψεύδους.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία μέσα στον κατάμεστο παλαιό καθολικό της Μονής, αν και επικρατούσε πολύ ζέστη.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του με αφορμή την αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, αναφέρθηκε στους «κεφαλοφόρους» αγίους της Εκκλησίας μας, δηλαδή τους αγίους που εικονίζονται να προσφέρουν την κεφαλή τους στον Χριστό, δηλαδή ο,τι πολυτιμότερο έχουν. Προσφέροντας την κεφαλή τους, προσφέρουν τα πάντα στον Χριστό, αφού από την κεφαλή διευθύνεται όλο το σώμα και εκεί είναι το κέντρο των αισθήσεων του ανθρώπου. Η πράξη αυτή αποτελεί ένδειξη υπερτάτης θυσίας και τελείας αγάπης και αφοσιώσεως στον Χριστό.

Διαβάστε εδώ:  Ι.Μ. Ναυπακτίας: Τίμησε τη μνήμη του θεολόγου Αντωνίου Παπαδοπούλου (ΦΩΤΟ)

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν Ιερείς της Μητροπόλεώς μας, οι Μοναχές της Ιεράς Μονής και του Ιερού Ησυχαστηρίου της Γοργοεπηκόου, έψαλαν οι Πρωτοψάλτες των Ναών της Ναυπάκτου με επικεφαλής τον κ. Παντελή Αναστασόπουλο, εκκλησιάσθηκε πλήθος πιστών με επικεφαλής τις Αρχές του τόπου, τον Βουλευτή Δημ. Κωνσταντόπουλο, τον Δήμαρχο Ναυπακτίας Παν. Λουκόπουλο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θ. Κοτρωνιά, τον πολιτευτή Χρ. Παίσιο, τους Διοικητές της Αστυνομίας και της Τροχαίας Ναυπάκτου, που είχαν και πολύ δουλειά για να διευκολύνουν τους προσκυνητές.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους, ιδιαιτέρως την Ηγουμένη Ειρήνη και την Συνοδεία της που κρατούν ζωντανή αυτή την «πνευματική όαση» της Ναυπάκτου και κάλεσε όλους να αγαπούν το ιστορικό και φτωχό αυτό Μοναστήρι, όπως ήδη το κάνουν».

Φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία δείτε εδώtilegrafima.gr