Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους και η επόμενη μέρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη στην οποία αναφέρθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας Εκκλησίας-Κράτους και τις κινήσεις για την επόμενη μέρα.

Η συνέντευξη δόθηκε στον Γιάννη Κοργιαλά του Nafpaktia-News, η οποία μεταδόθηκε την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου από την εκπομπή «Επί παντός» του τηλεοπτικού καναλιού ΙΟΝΙΑΝ.

Στην συνέντευξη ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

Στο ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα ορίσει την Επιτροπή του διαλόγου, αλλά την ευθύνη του χειρισμού του διαλόγου για το Σύνταγμα και την εκκλησιαστική περιουσία την έχει η Ιεραρχία της Εκκλησίας.

Στην ειλημμένη σε προηγούμενη Συνεδρίαση απόφαση της Ιεραρχίας ότι ο διάλογος για το θέμα της αλλαγής του Συντάγματος να γίνει με Διακομματική Επιτροπή και όχι με την Κυβέρνηση.

Στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η Ιεραρχία στα προς συζήτηση θέματα και αυτές είναι η μη συζήτηση του τρόπου μισθοδοσίας των Κληρικών και η μη αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος με την προσθήκη της «θρησκευτικής ουδετερότητας της Πολιτείας».

Στο ότι με την προωθούμενη προσθήκη της «θρησκευτικής ουδετερότητας της Πολιτείας» στο 3ο άρθρο του Συντάγματος, επιχειρείται στην ουσία η αλλαγή του Έθνους μας, που από τα αρχαία χρόνια ήταν ευσεβές.

Η προωθούμενη αλλαγή στην μισθοδοσία δεν επηρεάζει απλώς 10.000 Κληρικούς, αλλά 10.000 Ενορίες.

Κατά τον Μαξ Βέμπερ, εκτός από την νόμιμη εξουσία σε κάθε κοινωνία λειτουργούν παράλληλα και η χαρισματική εξουσία και η παραδοσιακή εξουσία. Κάθε εξουσία πρέπει να σέβεται τις άλλες, για να επικρατή ισορροπία, ειρήνη και πρόοδος στην κοινωνία. κ.α.π.tilegrafima.gr