O εορτασμός του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 10 Αυγούστου 2013 στην   Κέρκυρα οι εκδηλώσεις για την επέτειο του θαύματος Αγίου Σπυρίδωνος, με το οποίο διάσωσε το νησί από την επιδρομή των Αγαρηνών το 1716.

Κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ο οποίος στο κήρυγμά του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ολοφάνερη απουσία θεμελίων στην κοινωνική και πνευματική ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, που οδήγησε στην βαθύτατη κρίση. 

Δεν μπορεί να είναι το χρήμα το θεμέλιο, τόνισε ο ομιλητής, ενώ επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι η αγιότητα είναι το μόνο θεμέλιο για να χτιστεί μια αλλιώτικη ζωή. Και αυτός ο δρόμος αποτυπώνεται στο πρόσωπο του Αγίου Σπυρίδωνος, που σε μια αντίστοιχη περίοδο κρίσεως, κυρίως πνευματικής, όρθωσε το πνευματικό του ανάστημα και δια της αρετής, της αγάπης, της προσφοράς και της υπερασπίσεως της αληθινής πίστεως, μπόρεσε να καταδείξει στον κόσμο τι σημαίνει να υπάρχουν υγιή θεμέλια στη ζωή της  κοινωνίας.

Στον Εσπερινό συμπροσευχήθηκαν, προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Άρτης κ. Ιγνάτιος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Παμπρούσκ Λευκορωσίας κ. Σεραφείμ και ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με την μεγάλη λιτανεία  του σκηνώματος του Αγίου το πρωί της Κυριακής  11 Αυγούστου 2013.

Οι Φαρισαίοι περιορίζονται τελικά να χύνουν φαρμάκι από τα χείλη τους κατηγορώντας τον Χριστό ότι με τη δύναμη των δαιμονίων εκβάλλει τα δαιμόνια.

‘Οταν συκοφαντείται ο Χριστός είναι αναμενόμενο να συκοφαντείται και να βλασφημείται και η Εκκλησία του. Ο Κύριος αγνοεί τους Φαρισαίους. Περιέρχεται πόλεις και χωριά. Κηρύττει το Ευαγγέλιον και θεραπεύει «πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν εν τω λαώ» Αυτή ήταν η πορεία των Αποστόλων. Αυτή ήταν η πορεία των αγίων μας. Αυτή  πρέπει να είναι και η πορεία η δική μας.

Αγνοώντας τις συκοφαντίες τις κακολογίες και την εχθρότητα, πορευόμαστε μέσα στο λαό ευεργετώντας και βοηθώντας τους ανθρώπους που χρειάζονται ηθική και υλική στήριξη.

Το αμάρτημα, λοιπόν, της συκοφαντίας δυστυχώς δε το είχαν μόνο οι Φαρισαίοι τότε. Το έχουν, όπως είπαμε, κι ορισμένοι ανάμεσά μας. Υπάρχουν και σήμερα Φαρισαίοι που φθονούν με κάθε τρόπο αφήνοντας το δηλητήριον της συκοφαντίας και της κακίας τους να ξεχυθεί πλουσιοπάροχα. Ως συνήθως οι συκοφαντίες τους προέρχονται από εμπάθειαν, κακία και εκδίκηση.

Το έργο μας για ένα καλύτερο κόσμο που θα μας οδηγήσει στο Παράδεισον δεν πρέπει να σταματήσει. ΄Οπως μας λέει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος οι συκοφαντίες είναι σαν τα άχυρα. ΄Οπως τα άχυρα προς στιγμή σκεπάζουν τα αναμμένα κάρβουνα, έτσι και οι συκοφαντίες θα καούν, όπως τα άχυρα, και η αλήθεια θα λάμψει, όπως η φωτιά.

Φαίνεται τελικά ότι αιτία της συκοφαντίας είναι το ατομικό συμφέρον ή το συμφέρον μιας ομάδος σε βάρος των πολλών. ΄Ενας συμφεροντολόγος συκοφαντεί τους άλλους που βρίσκονται επικεφαλής ή στο κύκλο του με απώτερον σκοπόν να αμαυρώσει τη προσωπικότητα του στη συνείδηση των άλλων μέχρι να τον εξοντώσει για να επωφεληθεί και να αναδειχθεί αυτός. Στη πραγματικότητα αυτός ο χαρακτήρας συμπεριφοράς εκφράζει έναν άπιστον άνθρωπον, ελεεινόν και τρισάθλιον, που ξεχνά την πρόνοια του Θεού και το αποτέλεσμα είναι συνήθως η αυτοκαταστροφή του με ένα αναπάντεχο κτύπημα από τη ζωή που ανοίγει μια πληγή, που δεν κλείνει ποτέ της.

Ο Θεός να μας προστατεύει.

alt
alt