Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην Λαμία (φωτο)

Loading...


Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και εθνικό παλμό εορτάσθηκε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και τιμήθηκε η επέτειος της Εθνικής παλιγγενεσίας στην καρδιά της Ρούμελης, τη Λαμία.

Κέντρο των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν ο πανηγυρίζων Ιερός Μη­τρο­πο­λι­τι­κος Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου την παραμονή της εορτής τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και με την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. 
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προσφωνώντας το Σεβασμιώτατο Ρεθύμνης αναφέρθηκε στους στενούς πνευματικούς δεσμούς με τους οποίους συνδέονται οι δύο Αρχιερείς, δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν από τα χρόνια του Θεολογικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας, όταν ο ίδιος ήταν Διευθυντής και ο Σεβασμιώτατος Ρεθύμνης νεαρός φοιτητής της θεολογίας. Ο Σεβασμιώτατος Ρεθύμνης στην ομιλία του ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την πρόσκληση του και για την πνευματική στήριξη στα χρόνια των σπουδών του. Στη συνέχεια με μεστό θεολογικό λόγο αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου τονίζοντας τον σπουδαίο ρόλο που επαιξε στην σωτηρία του γένους των ανθρώπων, ρόλο για τον οποίο αξίζει κάθε τιμή από τους χριστιανούς. Ιδιαίτερη παρουσία στον κατάμεστο Μητροπολιτικό Ναό είχε ομάδα κρητικών ενδεδυμένων με παραδοσιακές στολές, οι οποίοι τίμησαν με την συμμετοχή τους τον εκ Κρήτης Σεβασμιώτατο Ιεράρχη.       

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης κ. Ευγενίου και συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ρεθύμνης κ. Ευγένιος, αναφέρθηκε στην Θεολογία της εορτής του Ευαγγελισμού και στα πολλά χαρίσματα της Παναγίας τα οποία με αγάπη διανέμει στους πιστούς όλων των αιώνων.

Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε Δοξολογία επί τη Εθνική εορ­τη και εκ­φωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την κα. Παναγιώτα Παπακώστα, Διευθύντρια του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου Λυκείου Λαμίας.

Εν συνεχεία κλήρος και λαός με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δη­μου Λα­μιέων, μετέβησαν στον τόπο μαρτυρίου του Αθανασίου Διάκου, όπου εψάλ­λη Τρι­σάγιο και ακολούθως στην πλα­τεία Διάκου, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Εθνομάρτυρα.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν αργά το μεσημέρι, με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι Πολιτικές, Στρατιωτικές και Δι­κα­στι­­κες Αρχές της πόλεως και του νομού, πολιτιστικοί σύλλογοι, ενώ την Κυ­βέρνηση εκπρο­σω­πη­σε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας.

1
1
1