Μητροπολίτης Κορωνείας: «Πύρ πνέοντες ως λέοντες» (φωτο)

Loading...


Με άδεια και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων προσκληθείς απο το Εκκλ. Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγ. Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου Σκεπαστού Καλαβρύτων, προεξήρχε της Πανηγύρεως του Ι.Ναού. Αφ εσπέρας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό με συμμετοχή του Καθηγουμένου της Ι.Μονής Αγ. Λαύρας Αρχιμ. Ευσεβίου και πολλων κληρικών της περιοχής.

Στο κήρυγμά του ετόνισε ότι ο Αγ. Ανδρέας είναι Απόστολος και Μάρτυς και αφού ανέλυσε επιγραμματικά τις δύο αυτές έννοιες είπε ποιά είναι η σχέση τους με μας σήμερα. Το πρωΐ της κυριωνύμου ημέρας της εορτής χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας.

Κατά το κήρυγμά του πήρε αφορμή από το αποστολικό ανάγνωσμα, που περιγράφει τις ταλαιπωρίες της αποστολικής ζωής, αλλά και τον τρόπο αντιμετωπίσεως των διωκτών εκ μέρους των Αποστόλων. Ανέφερε το ¨Λοιδωρούμενοι ευλογούμεν, διωκόμενοι ανεχόμεθα…..¨Και ετόνισε την σημασία και την αξία της πραότητας και της συγχωρητικότητας σε αντίθεση με την βία και εκδικητικότητα.

Στο τέλος της Θ.Λειτουργίας ευχήθηκε σε όλους και ιδιαιτέρως σε όσους εορτάζουν την προστασία του Αγ. Ανδρέου και ευχαρίστησε τον Σέβ.Μητροπολίτη Καλαβρύτων ¨ τον εκλεκτό και διακεκριμένο αγωνιςτή Ποιμενάρχη σας ¨ όπως είπε, για την παρασχεθείσα άδεια. Εψαλε ως προςκεκλημενος ο πρωτοψάλτης κ. Χ. Νταραβάνογλου δεξιά και ο κ.Β.Καλογερόπουλος πρωτοψάλτης Καλαβρύτων αριστερά. Ακολούθησε Λιτάνευση της Ι.Εικόνος του Αγ.Αποστόλου Ανδρέου.

Ο π. Αθανάσιος με τους επιτρόπους του Ι. Ναού εφρόντιςαν την άρτια οργάνωση της Πανηγύρεως. Ειναι ήδη η τέταρτη χρονιά που με την ευλογία του Αγίου Καλαβρύτων και την φροντίδα του Δικηγόρου και ιεροψάλτου κ. Ανδρέα Χρόνη ο Σεβ. Κορωνείας μεταβαίνει στο Σκεπαστό για την Πανήγυρη του Αγ.Ανδρέου.

Καταλύει στους ξενώνες του προτύπου Γηροκομείου Καλαβρύτων και Εκκλησιαστικού Διακονικού Κέντρου, που ιδρυμένο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο αποτελεί ένα κόσμημα της Μητροπόλεως και της περιοχής.

Με την ευκαιρία της συμμετοχής του στην Πανήγυρη του Ι.Ναού Αγ. Ανδρέου Σκεπαστού Καλαβρύτων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, με την ευλογία του Σεβαςμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, λειτούργησε χθές, Κυριακή, στον Μητροπολιτικό Ι.Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαβρύτων.

Ο Σέβ. Κορωνείας απευθυνόμενος προς το πυκνό εκκλησίασμα, αφού ευχαρίστησε τον οικείο Ποιμενάρχη, που του έδωσε την ευκαιρία να λειτουργήσει στα ιστορικά και ηρωϊκά Καλάβρυτα, παίρνοντας αφορμή από το ¨ χάριτι εστέ σεσωσμένοι ¨ του Αποστόλου της ημέρας, τόνισε ότι η Εκκλησία – το Σώμα του Χριστού – είναι η ταμιούχος της Χάριτος.

Γι αυτό, είπε, πρέπει να μένουμε ενσωματωμένοι σ αυτό το Σώμα και υπογράμμισε την αξία του εκκλησιασμού.της συμμετοχής δηλ. των πιστών στην λατρεία της Εκκλησίας απο την οποία αναχωρούν οι πιστοί ¨ πύρ πνέοντες ως λέοντες ¨ κατά τον Ι. Χρυσόστομο.

Μετά την Θ.Λειτουργία ετέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο νέου αιφνιδίως θανόντος, είπε λίγους παραμυθητικούς λόγους και ευχήθηκε σε όλους τα δέοντα.

alt
alt
alt
alt