Μητρ. Πατρών: Βλάσφημος όποιος καταφέρεται εναντίον της Εκκλησίας για δήθεν αδράνεια της στην Κατοχή (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με την αρμόζουσα λαμπρότητα, θρησκευτική κατάνυξη και εθνική υπερηφάνεια, εορτάσθηκε στην Πάτρα η εορτή της Αγίας Σκέπης της Παναγίας και η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

Την παραμονή της εορτής, 27.10.2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, εχοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης της Χριστιανικής Εστίας Πατρών. Τον θείο λόγο εκήρυξε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Μάρκος Τζανακάκης, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, ενώ στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Χρυσόστομος ωμίλησε με λόγια θερμά και συγκινητικά για την Εθνική Εορτή.
Ανήμερα, 28.10.2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών και ετέλεσε τα μνημόσυνα των αοιδίμων Αρχιεπισκόπων Χρυσάνθου και Δαμασκηνού και πάντων των υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος ευκλεώς αγωνισαμένων και ηρωικώς πεσόντων κατά το έπος του ’40 Κληρικών και Λαικών.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην ηρωική αντίσταση του Ελληνικού Λαού εναντίον του Ιταλικού φασισμού και Γερμανικού ναζισμού και ιμπερεαλισμού, ιδιαιτέρως έκαμε αναφορά στην πρώτη και μεγαλύτερη αντίσταση εναντίον του Εχθρού που ήτο εκείνη της Εκκλησίας, με πρώτο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο και είτα τον διάδοχό του Δαμασκηνό και πολλούς άλλους Κληρικούς και Λαικούς, οι οποίοι με την όλη δραστηριότητά τους και ακόμα με την προσφορά του αίματός τους, ενεψύχωσαν τον Λαό ώστε να απελευθερωθή η Πατρίδα μας.

Επίσης, ανεφέρθη στην σωτηρία πολλών Εβραίων με την διαμεσολάβηση των Ελλήνων Ιεραρχών, οι οποίοι έθεσαν σε κίνδυνο ακόμα και την ζωή του για αυτή την υπόθεση, την σωτηρία των Ελλήνων μέσω των συσσιτίων της εποχής εκείνης, την στεντόρια στάση των Κληρικών προκειμένου να σώσουν Έλληνες από την άδικη εκτέλεση, αλλά και την εθνική δράση των Ιερών Μονών της Ελλάδος, πολλές των οποίων ήταν καταφύγιο των αντιστασιακών και των αγωνιστών και με ασυρμάτους επικοινωνούσαν με τις ομάδες δράσεως εναντίον των Γερμανών κατακτητών.

Όλα αυτά ο Ελληνικός Λαός τα αναγνωρίζει και ξέρει ότι οι Έλληνες εμεγαλούργησαν και ενίκησαν τότε διότι:

α) είχαν βαθειά πίστη στον Θεό

β) αγαπούσαν παράφορα την Ελλάδα και

γ) αγωνίστηκαν με το πνεύμα της ενότητος εναντίον των εχθρικών δυνάμεων.

Η ομιλία αυτή, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, είναι απάντηση σε όσα ανιστόρητα ειπώθηκαν από πολιτικό παράγοντα της Ελλάδος πριν από λίγες ημέρες και για τα οποία όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, την ωραιότερη απάντηση έδωσε ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος είπε : « Όποιος καταφέρεται εναντίον της Εκκλησίας για τη δήθεν αδράνεια της στη διάρκεια της Κατοχής είναι βλάσφημος».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας Κλήρος και Λαός έψαλαν συγκινητικά και ενθουσιαστικά τον Εθνικό Ύμνο.

Ο Σεβασμιώτατος εχοροστάτησε στην Επίσημη Δοξολογία που ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών και ετέλεσε το τρισάγιο στο μνημείο της Ελευθερίας στην Πλατεία Όλγας, ενώ παρηκολούθησε την Παρέλαση των μαθητικών, πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης της Χριστιανικής Εστίας Πατρών και ωμίλησε επικαίρως περί της θρησκευτικής και εθνικής εορτής.

dsc_5351 dsc_5423 dsc_5479 dscn8542