Mητρ. Γουμενίσσης: Χαρά σε όσους πέτυχαν – Αναθάρρηση σε όσους απομένουν για μια νέα προσπάθεια

Loading...


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΣΤΙΣ

» Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ο είναι αυτός καθ᾽ εαυτόν μια επιτυχία, γιατί έτσι μας έφτιαξε και μας θέλει ο Θεός» αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Μητρ. Γουμενίσσης για τους επιτυχόντες στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αναλυτικά:

 

Χαρά σε σας, αγαπητοί μας νέοι ακαδημαικοί πολίτες, και στους γονείς και τους καθηγητές σας της μέσης εκπαίδευσης!

Το δικαιούσθε –άλλωστε το νιώθετε πεντακάθαρα– πρώτοι εσείς που διαγωνισθήκατε και περάσατε από τη δεύτερη βαθμίδα της μάθησης στους ολάνοιχτους ορίζοντες μιάς άλλης καταξίωσης· είσθε “δυνάμει” επιστήμονες και (γιατί να μην είστε) κάποιοι παγκόσμια αναγνωρισμένοι αυριανοί πρωταθλητές σε προσδοκώμενες οικουμενικά κοινωφελέστατες επιτυχίες, σαν γιατροί, σαν βιολόγοι, σαν κοινωνιολόγοι, σαν…, με κινητήριο πάντοτε προσόν τη βαπτισμένη και μυρωμένη ανθρωπιά.

Το δικαιούνται μαζί με όλους και με τον καθένα σας (και συνάμα το επιποθούν) κι οι στενά δικοί σας, κι όλοι εμείς αλληλέγγυα δικοί σας, που τώρα σας θωρούμε να μας εκπροσωπείτε στην ακαδημαική μεταβάθμιση της περαιτέρω κοινωνικοποίησης, με ελπίδες αγαθές. Η επιτυχία σας είναι και για μας τους μεγάλους ανάσα αισιοδοξίας, σε τούτον το στενόκαρδο κι άψυχο οικονομικό διεθνισμό.

Το ξέρετε, αν όχι όλοι σας, πάντως αρκετοί από σας, πως δεν σταματήσαμε εδώ και χρόνια να σας δίνουμε το χέρι της καρδιάς μας ενθάρρυνση στην αγωνιστική σας πορεία για τούτη την ποθητή επιτυχία. Κρατηθείτε με θαλλερά ασάλευτη και δημιουργική την πίστη σας στο Χριστό της Εκκλησίας, όχι μόνο τώρα που πανηγυρίζετε το πετυχημένο πέρασμά σας στην ακαδημαική παιδεία· μα και σαν θα στέκεστε αύριο–μεθαύριο επιστημονικά αναβαθμισμένοι, για μια δυναμική πορεία ποιοτικής επιβίωσης, μα και αρτιότερης και θεραπευτικής παρεμβατικότητας στα δεδομένα ενός ηλεκτρονικού, ελεγχόμενου, μεταλλαγμένου, απροσωποποιούμενου, αδιέξοδου κόσμου.

Σας χρειαζόμαστε πιο πολύ γι᾽ αυτό και σας χαιρόμαστε προσβλέποντας από τώρα στο εγχριστωμένο ήθος μιάς τέτοιας αρτιότερης γνώσης, που δεν θα αλαζονεύεται ούτε θα λησμονεί τα όρια της κτιστότητάς μας και τη μόνη πραγματική υπέρβασή τους, το μυστήριο της εν Χριστώ ενθέωσης-σωτηρίας. Και ευχόμαστε κατά προτεραιότητα –που την δικαιούσθε πιο πολύ κι από μας τους ωριμοτέρους– γι᾽ αυτήν την προσωπική σας, την οικογενειακή σας, την κοινωνική σας όντως καταξίωση.

Θάρρος αγωνιστικής ζωντάνιας και σε σας, αγαπητοί μας νέοι και νέες, που είτε δεν πετύχατε για φέτος την εισαγωγή σας στα ΑΕΙ είτε η προς ώραν επιτυχία σας δεν καλύπτει πλήρως τη στοχοθεσία σας. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ο άνθρωπος είναι αυτός καθ᾽ εαυτόν μια επιτυχία, γιατί έτσι μας έφτιαξε και μας θέλει ο Θεός. Είστε ο καθένας κι η καθεμιά σας μια μοναδικότητα προσωπική, κοινωνική, με τάλαντο τη θεοκτισία και αναφαίρετο δικαίωμα τη θεοκοινωνία, μέσα από κάθε αγώνα κι αγωνία. Δεν παύουμε να προσευχόμαστε γι᾽ αυτήν την προσωπική σας καταξίωση καθημερινά.

Μη λυγίζετε στις προσπάθειές σας και μη περιστέλλετε τις ελπίδες σας. Κάθε επιτυχία ή και αποτυχία των προσώραν στόχων δεν μπορεί να υφαιρέσει τίποτε από την ομορφιά, την υπεραξία και τη μοναδική αξιοσύνη που υποστασιάζουμε ο καθένας σαν πλάσμα του Θεού, σαν δικαιούχος του Σωτήρος. Και με μια τέτοια δυναμική, πάρτε μια βαθειά ανάσα και προχωρείστε σε μια νέα προσπάθεια. Καλή αρχή και καλές επιτυχίες στο άμεσο αύριο.

Ο Μητροπολίτης
†Ο Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου
Δημήτριος