Ι.Μ. Λέρου: Σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας ο εορτασμός της ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με πατριωτικό ενθουσιασμό και θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκε την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, η 70η επέτειος της ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα, στα νησιά της Μητροπόλεως Λέρου-Καλύμνου-Αστυπαλαίας.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Λέρου:

«ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ
Το πρωί της Τετάρτης 7 Μαρτίου 2018, ο Μητροπολίτης μετά σύμπαντος του Ιερού Κλήρου της νήσου τέλεσε επίσημη δοξολογία τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, μαθητιώσσας νεολαίας κρατώντας τις σημαίες των σχολείων τους, και πλήθος πολιτών.

Μετά το πέρας της δοξολογίας μίλησε για την ημέρα της επετείου της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου μετά της μητρός Ελλάδος, η εκπαιδευτικός κα Ζεμπιλά, η οποία με παλμό πατριωτικό τόνισε αυτή την μεγάλη ημέρα της απελευθερώσεως κάνοντας μία ιστορική αναδρομή των κατακτητών της Δωδεκανήσου.

Μετά τη ομιλία εψάλη ο Εθνικός Ύμνος εντός του Ναού, στο άκουσμα του οποίου η συγκίνηση ήταν πατριωτική και εθνική.

Κατόπιν ο Μητροπολίτης μετά των αρχών πεζή μετέβησαν στο Ηρώον όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων από τους επισήμους. Κατά σειρά κατέθεσαν στεφάνια ο Περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Σταυλάς, ο Δήμαρχος Καλυμνίων Ιωάννης Γαλουζής, για την εθνική αντίσταση ο Πρόεδρος του ΔΣ Καλύμνου Ποθητός Μαγκούλιας, ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης Αντώνιος Μητάφης, ο Λιμενάρχης Καλύμνου Πλωτάρχης ΛΣ Καρατζιούνης Ιωάννης, ο Διοικητής του Α.Τ. Καλύμνου Αστυνόμος Β΄ Ευάγγελος Καραθάνος, ο εκπρόσωπος των Εφέδρων Αξιωματικών Ιωάννης Τσαγκάρης, και τέλος εκ μέρους των Παλαιών Πολεμιστών o Αντώνης Βαζανέλης. Επίσης παρόντες ήταν οι επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας Ι.Μαστροκούκος και Δ.Διακομιχάλης, Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι.

Μετά τις καταθέσεις στεφάνων έγινε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική και άγημα του 5/42 Συντάγματος.

Μεγαλειώδης ήταν η παρέλαση στα πλαίσια του εορτασμού για την 70η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα, ενώ εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κόσμου που παρακολούθησε την παρέλαση, που από νωρίς είχε κατακλύσει την παραλιακή οδό.

Άψογη η παρουσία των τμημάτων της μαθητιώσας νεολαίας όλων των Σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, Αθλητικών συλλόγων, του Λυκείου Ελληνίδων και των προσκόπων.

Τα στρατιωτικά τμήματα που συμμετείχαν εντυπωσίασαν και δίκαια απέσπασαν τα αυθόρμητα χειροκροτήματα του κόσμου.

Διαβάστε εδώ:  Κραυγή αγωνίας από τον Λέρου Παΐσιο: "Η ψυχή των Ελλήνων κλαίει..." (ΒΙΝΤΕΟ)

ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Πραγματοποιήθηκε γενικός σημαιοστολισμός των δημοσίων κτιρίων, καταστημάτων, οικιών, ναυλοχούντων πλοίων, κλπ., ενώ σε όλα τα σχολεία της Λέρου πραγματοποιήθηκαν σχετικές εκδηλώσεις, για την ιστορική σημασία του μεγάλου γεγονότος της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα.

Την Τετάρτη 7 Μαρτίου, στις 10:00΄ το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λακκίου Λέρου, τελέσθηκε επίσημος Δοξολογία υπό του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου και του Ιερού Κλήρου της Νήσου, παρουσία τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων, της μαθητιώσας νεολαίας με τις σημαίες των σχολείων τους, των εκπαιδευτικών και πολλών πολιτών.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, στην σημαιοστολισμένη πλατεία «Π.Ρούσσου», τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ενώ τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου και άγημα του 588ΤΕ.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η καθηγήτρια-φιλόλογος του Γενικού Λυκείου κα Γεωργούτσου Ζαχαρούλα.tilegrafima.gr