Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Νεκταρίου στην Πάτρα

Loading...


Με λαμπρότητα εόρτασε η την ιερά μνήμη του εν αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού, με επίκεντρο του εορτασμού τον περικαλλή Ιερό Ναό του στην , όπου φυλάσσεται απότμημα του Ιερού Λειψάνου του.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της , την παραμονή, 8.11.2019, ετελέσθη εν πληθούση Εκκλησία ο εόρτιος Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ο οποίος εχρημάτισε ιερατικώς προιστάμενος και εργάστηκε πνευματικά και ιεραποστολικά στον Ναό έως της εις Επίσκοπον εκλογής του. Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του ανεφέρθη στη θαυμαστή βιοτή και πολιτεία του Αγίου Νεκταρίου και εκάλεσε τους Χριστιανούς να μιμηθούν την ασκητική και κατά Θεόν πορεία του αγίου Ιεράρχου.

Ανήμερα, 9.11.2019, ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων, Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σιλβέστρου (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Πλήθος κατέκλυσε τον Ιερό Ναό και τον αύλειο χώρο, αλλά τους πέριξ του Ναού δρόμους, προκειμένου να τιμήσουν τον θαυματοβρύτη Άγιο Νεκτάριο.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανεφέρθη στην σχέση του Αγίου Νεκταρίου με την Πάτρα και στους εορτασμούς που θα γίνουν με την συμπλήρωση εκατό ετών από την κοίμησή του (1920-2020).

Συγκεκριμένα, μίλησε για την πνευματική σχέση και μεγάλη φιλία του Αγίου Νεκταρίου με τον Μητροπολίτη Πατρών Ιερόθεο Μητρόπουλο, τον οποίον Ιερόθεο συνόδευσε κεκοιμημένο από την Αθήνα στην Πάτρα και του οποίου ο Άγιος Νεκτάριος ετέλεσε την Εξόδιο Ακολουθία στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών.

Διαβάστε εδώ:  Αυστραλία: Η εορτή του Αγίου Νεκταρίου στο Σύνδεϋ

Στον πνευματικό σύνδεσμο του Αγίου Νεκταρίου με τον μαθητή του στην Ριζάρειο, τον μετέπειτα ηγιασμένο διδάσκαλο και ιεροκήρυκα των Πατρών, π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο πνευματικό τέκνο του Μητροπολίτου Ιεροθέου.

Στην εν Ύδρα και Αιγίνη Αρχιερατεία του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεροθέου (Τσαντίλη) του εκ Πατρών, πνευματικού τέκνου του π. Γερβασίου, ο οποίος έκτισε τον μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα και τέλος στους Ιερούς Ναούς που έχουν ανεγερθή στην Μητρόπολη Πατρών και προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου.

Εκάλεσε δε τους πιστούς ουχί μόνον εις τιμήν του εορτασμού του Αγίου Νεκταρίου, αλλ’ εις μίμησιν της αγίας αυτού βιοτής και πολιτείας.

Επίσης ευχαρίστησε και επήνεσε τον νέο Προιστάμενο του Ιερού Ναού, Ιερέα Κωνσταντίνο Τσαγκάρη, για την ευταξία και την λαμπρή οργάνωση της πανηγύρεως.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ετελέσθη ο Μεθέορτος Εσπερινός και η παράκλησις του Αγίου και η εορτή έκλεισε με την ιερά Λιτανεία, του αποτμήματος του ιερού Λειψάνου και της Εικόνος του Αγίου, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.tilegrafima.gr