Κομοτηνής Παντελεήμων: Περιφρουρήστε πίστη και πατρίδα (φωτο)

Loading...


Λαμπρός Εσπερινός για τον Άγιο Αχίλλιο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε ο πολυαρχιερατικός εσπερινός του πολιούχου της Λάρισας, αγίου Αχιλλίου, την Τρίτη 14 Μαιου, χοροστατούντος του νεοκλεγέντος Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και των θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ναζιανζού κ. Θεοδωρήτου και Σαλώνων κ. Αντωνίου καθώς και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου. Πλήθος δε πιστών Λαρισαίων μαζί με τον ιερό κλήρο της Μητροπόλεως Λαρίσης και σεβάσμιους κληρικούς, που συνέρρευσαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προσευχήθηκαν στον άγιο Αχίλλιο και  προσκύνησαν τα ιερά και χαριτόβρυτα άγιά του λείψανα .
Συναισθηματικά φορτισμένος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων – καθώς συμμετείχε για πρώτη φορά στους εορτασμούς ως επίσκοπος στην πόλη της Λάρισας – μίλησε για το βίο και την πολιτεία του αγίου Αχιλλίου. Με γλαφυρό και περιεκτικό σε νοήματα ύφος περιέγραψε την πορεία του αγίου Αχιλλίου από την Καππαδοκική γη μέχρι την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας. Τόνισε δε ιδιαίτερα τη συμβολή του αγίου Αχιλλίου στην καταδίκη του Αρείου κατά τη διάρκεια της Α’ Οικουμενικής Συνόδου και την εκτίμηση που έτρεφε προς το πρόσωπό του ο αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος.

Ερχόμενος από μία ακριτική επαρχία ο Σεβασμιώτατος δε δίστασε, επίσης, να εξωτερικεύσει και να μοιραστεί με τους πιστούς της Λάρισας τον πόνο και την αγωνία του για την δύσκολη πορεία της πατρίδας μας το τελευταίο διάστημα. Οι ίδιοι οι Έλληνες, κατά τον Σεβασμιώτατο, διαπράττουμε τεράστια εγκλήματα σε βάρος της πατρίδας μας, όταν αλλοιώνουμε την ιστορία και φθάνουμε στο σημείο να μιλάμε για «συνωστισμό» στο λιμάνι της Σμύρνης κατά τη μικρασιατική καταστροφή του 1922 η εγκαταλείπουμε στην τύχη της την τόσο ζωντανή γλώσσα μας και δεν μεριμνούμε για την αναγέννησή της τόσο ως κοινωνία όσο και ως ξεχωριστές οντότητες.

Οι ευθύνες όλων μας είναι μεγάλες, κατέληξε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και κάλεσε τον πιστό λαό της Λάρισας να περιφρουρήσει την πίστη και την πατρίδα του και να την υπερασπιστεί από οποιονδήποτε τις επιβουλεύεται έχοντας θερμό προστάτη και βοηθό τον άγιο Αχίλλιο.

1
1
1