Η Πανήγυρη του Αγίου Ανδρέου στη Νέα Σμύρνη (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε και φέτος η Πανήγυρη του Ιερού Ναού του στη Νέα Σμύρνη. Πλήθη πιστών συνέρρευσαν τόσον αφ᾽ εσπέρας όσο και το πρωΐ της κυριωνύμου ημέρας για να τιμήσουν τον Πρωτόκλητο Απόστολο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, τον απόστολο Ανδρέα.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της : «Το απόγευμα, στον Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής χοροστάτησε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης μας κ. Συμεών με τη συμμετοχή Πρεσβυτέρων και Διακόνων της Μητροπόλεώς μας. Τους ύμνους απέδωσαν χοροί απαρτιζόμενοι από Καθηγητές και μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας, προστάτης της οποίας είναι ο σήμερα εορταζόμενος απόστολος.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης μας στο κήρυγμά του τόνισε στο κήρυγμά του την αξία της αγάπης στη ζωή μας. Της αγάπης κυρίως μεταξύ των πιστών, των μελών δηλαδή της εκκλησιαστικής κοινότητας, μιμούμενοι το αιωνιο πρότυπο, που είναι ο Ίδιος ο Χριστός, ο οποίος έδωσε και τη ζωή του για τη σωτηρία των ανθρώπων. Δύο είναι οι κύριοι λόγοι που η αγάπη πρέπει να καθοδηγεί τις ζωές των πιστών. Πρώτον, πρέπει να βοηθούμε τους συνανθρώπους μας, να τους καλύπτουμε, να μην τους εκθέτουμε. Και δεύτερον, όταν συμβεί αυτό, τότε η αγάπη «καλύψει πλήθος αμαρτιών». Τόση και τέτοια είναι η δύναμή της που μπορεί να εξαλείψει ακόμη και αμαρτίες.

Όπως στο «Πάτερ ημών» λέμε «ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών». Για να μπορέσουμε να έχουμε παρρησία ενώπιον του Θεού να λέμε να μας συγχωρήσει τις αμαρτίες μας, πρέπει και μείς πρώτα να έχουμε συγχωρήσει τους πλησίον μας. Τότε θα έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας. Η συγχώρηση δείχνει αγάπη.

Το πρωί του Σαββάτου, 30 Νοεμβρίου, ο Όρθρος άρχισε στις 7.00 π.μ., όπου χοροστάτησε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης μας με τη δέουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και μυσταγωγία σε ένα κατάμεστο από πιστούς Ναό. Με ευλάβεια το εκκλησίασμα παρακολούθησε την ιερουργία του μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας.

Διαβάστε εδώ:  Σκάλα Ωρωπού : Λαμπρό Συλλείτουργο στον Άγιο Ανδρέα

Ο φετινός εορτασμός περιελάμβανε και μία ξεχωριστή εκδήλωση. Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας τελέστηκε το μνημόσυνο για τους ευεργέτες και δωρητές του Ιδρύματος, που καθιερώθηκε κάθε χρόνο κατά την εορτή του προστάτου του Πρωτοκλήτου μαθητού του Κυρίου. Στην συνέχεια εν πομπή ο Σεβασμ. Μητροπολίτης μας μαζί με εκπροσώπους του Δήμου και με το εκκλησίασμα κατέβηκε στο υπόγειο του Ιερού Ναού όπου και έγιναν τα εγκαίνια της αποπερατωθείσης αιθούσης, η οποία είναι καρπός προσπαθειών πολλών ετών και η οποία θα βοηθήσει στο ποιμαντικό και πνευματικό έργο της Μητροπόλεώς μας. Τα δε εγκαίνιά της συνέπεσαν και με τη συμπλήρωση δεκεπτά συναπτών ετών από την ημέρα που ο Σεβασμ. Μητροπολίτης μας κ. Συμεών ενθρονίστηκε, θεία χάριτι και ευδοκία, Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης.

Μετά τα εγκαίνια, ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό το σπουδαίο έργο με τον τρόπο του ο καθένας, τίμησε με την ύψιστη τιμητική διάκριση της Μητροπόλεώς μας, τον χρυσό Σταυρό της αγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής προστάτιδος και πολιούχου μας μετά Διπλώματος, την κ. Ευαγγελία χήρα Βασιλείου Χουτοπούλου, η οποία συνέβαλε γενναίως στην αποπεράτωση της αιθούσης. Λόγω προβλημάτων υγείας δεν παρεβρέθηκε και τον Χρυσό Σταυρό παρέλαβε αντ᾽ αυτής ο κ. Χρήστος Χουτόπουλος, δικαστικός, επί τιμή Πρόεδρος Εφετών και ανηψιός της δωρητρίας.

Μετά το πέρας των Εγκαινίων προσφέρθηκε γλύκισμα στους παρευρισκομένους και με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε η σεμνή τελετή των Εγκαινίων της αιθούσης του ιερού Ναού αγίου Ανδρέου Νέας Σμύρνης».tilegrafima.gr