Η Μάχη των Οχυρών τιμήθηκε στα Ανω Πορόια (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


Λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στα , στα πλαίσια της επετείου της Μάχης των Οχυρών.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος Σιντικής και παρά την απειλή βροχόπτωσης, καθώς οι κορυφές του όρους Κερκίνη (Μπέλλες) ήταν καλυμμένες από κατάμαυρα σύννεφα, σημείωσαν επιτυχία από κάθε άποψη. Εκτός των πολυάριθμων επισήμων και κατοίκων των Άνω Ποροΐων και των πέριξ οικισμών, συμμετείχαν και αντιπροσωπείες οκτώ Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού μας, καθώς και ένστολοι οπλισμένοι αναβιωτές με εξάρτηση της περιόδου 1940-1941.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, πλαισιωμένος υπό πλειάδας ιερέων ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ για το ιστορικό της ημέρας μίλησε η εκπαιδευτικός και δημοτική σύμβουλος Σιντικής κα Ολγα Φυταγκουρίδου. Ομολογουμένως ήταν μια έξοχη εξιστόρηση των δραματικών γεγονότων της περιόδου 1940 αλλά κυρίως της Μάχης των Οχυρών, τον Απρίλιο του 1941, και ιδιαίτερα αυτής ψηλά από τα Άνω Πορόϊα, στην θέση Ομορφοπλαγιά, την οποία υπεράσπιζαν ολιγάριθμοι Έλληνες αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στρατιώτες, ταμπουρωμένοι σε πολυβολεία.

Σε ένα από αυτά, επικεφαλής ήταν ο Ανωπορογιώτης έφεδρος λοχίας Δημήτριος Ιτσιος, ο οποίος, μαζί με τους άνδρες του προκάλεσε τεράστιες απώλειες στους Ναζιστές εισβολείς.

Λόγω του εξαιρετικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η εν λόγω ομιλία, θα την δημοσιεύσουμε ολόκληρη στο τέλος του ρεπορτάζ.

Στην κεντρική πλατεία των Ανω Ποροΐων, όπου η προτομή του Δ. Ιτσιου και χαραγμένα τα ονόματα εκείνων που θυσιάστηκαν στους αγώνες για την Πατρίδα, κάθε χρόνο τελούνται εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Μετά την ομιλία της κ. Φυταγκουρίδου κατατέθηκαν πολυάριθμα στεφάνια στην προτομή του Δ. Ιτσιου, τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού και ανεκρούσθη ο Εθνικός Ύμνος.

Τιμές απέδωσε η θαυμάσια και πολυμελής Φιλαρμονική των Ανω Ποροΐων. Κατά τη διάρκεια της τελετής, επιδόθηκε ένα ψηφιδωτό έργο στον υιό του ήρωα Δ. Ιτσιο, κ. Αναστάσιο Ιτσιο. Πρόκειται για έργο που εικονίζει τον λοχία Δ. Ιτσιο, το οποίο φιλοτέχνησαν μαθητές και μαθήτριες του 10ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών. Το έργο φιλοτεχνήθηκε στα πλαίσια διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και επελέγη ως το πλέον αντιπροσωπευτικό.

Ακολούθως ερμηνεύτηκε από δύο καλλίφωνους άνδρες τραγούδι για τον Δ. Ιτσιο. Στη συνέχεια, όλοι οι παριστάμενοι τραγούδησαν το Μακεδονία ξακουστή, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους. Φυσικά, ουδείς από τον ΣΥΡΙΖΑ του Νομού μας, δεν τόλμησε να εμφανιστεί στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στα Ανω Πορόϊα, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με παρέλαση στην κεντρική οδό της όμορφης και ημιορεινής κωμόπολης και ακολούθως δεξίωση.

 • Διαβάστε όλες τις ειδήσεις  και τα εκκλησιαστικά ΝΕΑ από το vimaorthodoxias.gr • Ορθοδοξία : Όλα τα ΝΕΑ για τις μητροπόλεις

  Επικαιρότητα ΕΔΩ 

  Εορτολόγιο : Γιορτή σήμερα - Όλες οι γιορτές

  Όλες οι προσευχές : Προσευχή 

   
 • tilegrafima.gr