Ι.Μ. Νέας Σμύρνης: Από τη δικηγορία στην Αγία Τράπεζα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Ενας νέος κληρικός προστέθηκε στην ιερατική οικογένεια της .

Πρόκειται για τον κ. Σπυρίδωνα Χιόνη, νομικό και θεολόγο, έγγαμο και πατέρα δύο παιδιών.

Ο νέος κληρικός σαράντα ετών, που μέχρι πρότινος δικηγορούσε και παράλληλα υπηρετούσε ως Ιεροψάλτης στο αναλόγιο του Ιερού Ιδρυματικού Ναού του Αγίου Ανδρέου Νέας Σμύρνης, παραιτήθηκε από τη και αποφάσισε να χειροτονηθεί κληρικός, πραγματοποιώντας έτσι όραμα και κλίση που καλλιεργούσε μέσα του επί πολλά χρόνια.

Η χειροτονία του έγινε από τον το Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου, στον οποίο και θα τοποθετηθεί ως Διάκονος.

Πέρα από τη σύζυγο και τα παιδιά του, τους γονείς, τα αδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς του ίδιου και της συζύγου του, παραβρέθηκαν πολλοί γνωστοί του κληρικοί που συλλειτούργησαν, καθώς και πολλοί φίλοι του.

Η συγκίνηση όλων ήταν μεγάλη και όλοι ευχήθηκαν θερμά ο π. Σπυρίδων να αναδειχθεί με τη χάρη του Θεού ένας λαμπρός κληρικός.
Μετά τη θεία Λειτουργία, η Ενορία δεξιώθηκε όλους στην ωραία αίθουσα-πνευματικό κέντρο που διαθέτει ο Ι. Ναός.
Ακολουθεί η ομιλία του Σεβασμιωτάτου που απηύθυνε προς τον υποψήφιο.

«Αγαπητέ μου υποδιάκονε Σπυρίδων,

η σημερινή ημέρα —ημέρα της εις Διάκονον χειροτονίας σου— είναι ημέρα χαράς. Χαράς όλων μας. Χαράς για ολόκληρη την τοπική μας Εκκλησία, διότι ένα μέλος της αναδεικνύεται λειτουργός της. Διάκονος των αγίων μυστηρίων της. Εργάτης του ευαγγελίου της σωτηρίας.

Ημέρα χαράς για σένα τον ίδιο, γιατί ο βαθύς πόθος σου να ιερωθείς, το όραμά σου να υπηρετήσεις το πανίερο θυσιαστήριο της Εκκλησίας και τη διακονία του λόγου του Θεού γίνεται πραγματικότης.

Ημέρα χαράς και για μένα, τον ταπεινό επίσκοπο της Εκκλησίας, γιατί το έλεος του Θεού με αξιώνει σήμερα να εισαγάγω με χρηστές ελπίδες στην πνευματική μας οικογένεια, το σώμα των κληρικών και συνεργών μας στη διακονία του «γεωργίου του Θεού» (Α’ Κορ. 3,9) που Εκείνος, «ο ποιμήν ο καλός» (Ιω. 10,11), μου εμπιστεύθηκε να ποιμαίνω, ένα ακόμη μέλος· ένα ακόμη στέλεχος. Δοξασμένο το όνομά του εις τους αιώνες!

* * *
Παράλληλα, είναι και ημέρα ευθύνης. Ευθύνης πρωτίστως για μένα τον χειροτονούντα επίσκοπο. Ο επίσκοπος έχει μεγάλη ευθύνη και θα δώσει λόγο στον Θεό για τις χειροτονίες που κάνει. Για τα πρόσωπα και την καταλληλότητά τους που αποφασίζει να χειροτονήσει. Μια καλή χειροτονία, μια χειροτονία ενός αξίου, εναρέτου και ικανού κληρικού είναι πηγή ευλογίας και αιτία πνευματικής οικοδομής για το εκκλησιαστικό σώμα. Μια κακή χειροτονία, χειροτονία ακαταλλήλου και επίμεμπτης βιοτής κληρικού, γίνεται πληγή για την Εκκλησία. Αντί να οικοδομήσει, θα γκρεμίζει. Και αντί να ωφελήσει τους πιστούς, θα τους σκανδαλίζει και θα τους απομακρύνει από τον Θεό και την Εκκλησία.

Διαβάστε εδώ:  Ι.Μ. Νέας Σμύρνης: 50 χρόνια μπροστά στην Αγία Τράπεζα (ΦΩΤΟ)

Ημέρα ευθύνης όμως η σημερινή και για σένα, αγαπητέ αδελφέ. Το χάρισμα που εντός ολίγου θα λάβεις συνεπάγεται την ιερή υποχρέωση να ζείς και να πολιτεύεσαι στο εξής ως γνήσιος και αφοσιωμένος λειτουργός του Κυρίου. Να επαγρυπνείς στη ζωή σου. Να προσέχεις στη συμπεριφορά σου. Να εργάζεσαι με ζήλο. Να κοπιάζεις συχνά χωρίς ανάπαυλα. Πρότυπά σου οι άγιοι λειτουργοί της Εκκλησίας μας, Πρεσβύτεροι και Διάκονοι. Στα ίχνη τους οφείλεις να βαδίσεις. Το παράδεγμά τους έχεις χρέος να ακολουθείς.

* * *
Η αγάπη του Θεού, αγαπητέ Σπυρίδων, σε αξίωσε να γεννηθείς στα σπλάχνα μιάς συγκροτημένης χριστιανικής οικογένειας. Να ποδηγετηθείς πνευματικά κοντά σε ζηλωτές κληρικούς και λαικούς. Να κάνεις καλές σπουδές τόσο στον χώρο της νομικής επιστήμης όσο και της Θεολογίας. Να αξιοποιήσεις κατά τον καλύτερο τρόπο τα χαρίσματα με τα οποία σε προίκισε ο Κύριος. Να δημιουργήσεις μιάν όμορφη χριστιανική οικογένεια. Να εργασθείς μέχρι σήμερα με εντιμότητα και αξιοπρέπεια, πράγμα που σού επέτρεψε να γνωρίσεις τις δυσκολίες της ζωής, να σπουδάσεις τους ανθρώπινους χαρακτήρες, να κατανοήσεις τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

Έτσι ώριμος κατά την ηλικία, σταθερός στην ιερατική σου κλίση, προετοιμασμένος πολύπλευρα, να φτάσεις στη σημερινή ημέρα.

Δοξάζοντας για μια ακόμη φορά το όνομα του Τριαδικού Θεού μας, του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, Τον παρακαλούμε να σε επισκιάσει πλούσια με τη χάρη Του και να σε αναδείξει όργανο εκλεκτό της αγίας Ιερωσύνης Του. Αμήν».