Ι.Μ. ΑΙΤΩΛΙΑΣ: Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μεγάλη δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου
Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Δημητρίου, ο πρωτοπρ. Χρήστος Γιαννακάς, ο αρχιδιάκονος Στέφανος Καππές και ο διάκονος Αμβρόσιος Καλλιάφας. Τα ιερά Αναλόγια διακόνησαν ο πρωτοψάλτης κ. Δημήτριος Μαστροσπύρος και ο λαμπαδάριος κ. Αλέξης Ζαρζάνης.
Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, κατά την τάξη της Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Ακολουθίας του Εσπερινού του Αγίου Πνεύματος και ανέγνωσε τις ευχές της Γονυκλισίας.
Μιλώντας στους πιστούς που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία και την Ακολουθία του Εσπερινού ευχήθηκε: «Το Πνεύμα το Άγιο που σήμερα κατήλθε σε όλους μας να το διατηρήσουμε ζωντανό κατά τη διάρκεια της ζωής μας∙ να Του δώσουμε τη δυνατότητα να ενεργεί μέσα μας, να φωτίζει την διάνοια μας, να καταυγάζει τα όμματα της ψυχής μας, να μας χαρίζει την δύναμη, την αντοχή και την ελπίδα της σωτηρίας. Να μας προσφέρει τον δρόμο του φωτός, να απομακρύνει την οδό του σκότους, να μας δίδει τη δυνατότητα να επιλέγουμε το ορθό και να αποστρεφόμαστε το λάθος. Να μας χαρίζει την δύναμη να νικούμε
την αμαρτία και να διανύουμε πάντοτε το στάδιο του πνευματικού μας αγώνα, έχοντας την αίσθηση και τη βεβαιότητα της δικής Του ενδυνάμωσης μέσα στη ζωή μας.
Χρόνια πολλά αδελφοί μου, χρόνια φωτεινά, πνευματοφόρα και θεοσκέπαστα, που θα τα καταυγάζει το πυρ του Παναγίου Πνεύματος που σήμερα καταυγάζει ολόκληρη την κτίση». Κάθε χρόνο το τετραήμερο της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος, γιορτάζεται στο Μεσολόγγι το πανηγύρι του Άη–Συμιού, άρρηκτα συνδεδεμένο με το έπος της Εξόδου. Στο μοναστήρι του Άη-Συμιού ήπιαν το πρώτο νερό της λευτεριάς όσοι επέζησαν απ’ την μεγάλη σφαγή την νύχτα της Εξόδου.
«Αρχαία συνήθεια επεκράτησε να τελήται κατ’ έτος την Πεντηκοστήν πανήγυρις. Αφ’ εσπέρας πηγαίνουσιν οι πανηγυρισταί ως και την πρωίαν. Επίσης κατ’ αρχαίαν συνήθειαν μεταβαίνουσιν οι πλείστοι τούτων ένοπλοι και μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται εκ μέρους ιδία των νέων τίς να φέρει την λαμπροτέρα πανοπλίαν…» αναφέρει η Εφημερίδα Ελληνικά Χρονικά του έτους 1859.
Χαρακτηριστικό στοιχείο του εορτασμού είναι οι «αρματωμένοι», Μεσολογγίτες ντυμένοι με την παλιά λαϊκή ενδυμασία, με πολλά άρματα και άλλα εξαρτήματα της ανδρικής φορεσιάς. Οι αρματωμένοι, με την απαραίτητη συνοδεία «ζυγιάς» (δυο ζουρνάδες και ένα νταούλι) και επικεφαλής τον Καπετάνιο σχηματίζουν από το πρωί της Πεντηκοστής παρέες με ορισμένη οργάνωση και καθιερωμένο εθιμικό τυπικό. Αφού γυρίζουν στους δρόμους του Μεσολογγίου, το απόγευμα, μαζί με έφιππους συνεορταστές, ξεκινούν από το
περίβολο του Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος για την Ιερά Μονή Αγίου Συμεών, σταματώντας, για λίγο, στον Κήπο των Ηρώων, όπου ψάλλεται επιμνημόσυνη δέηση.
Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, μια παρέα αρματωμένωνπροσήλθαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος για να λάβουν την ευλογία και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας και να συνεχίσουν το τυπικό της πανήγυρης.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ