Η υποδοχή της ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Γαλιλαίας από τα Ιεροσόλυμα στην Ημαθία (ΦΩΤΟ)

Loading...


H ΣΤΗΝ

Tο απόγευμα της 10ης Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή της ιεράς Εικόνος της Γαλιλαίας απο τα στο προαύλιο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξανδρείας

Μετά την υποδοχή τελέστηκε ο εσπερινός και η μικρή παράκληση της Παναγίας,όπου έψαλε η νεανική χορωδία του Ιερού Ναού , χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο. Στο τέλος του Παρακλητικού Κανόνα ο σεβασμιώτατος προέβη σε χειροθεσία Αναγνώστου.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον Ιερό Ναό για να ασπαστούν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Γαλιλαίας απο τα Ιεροσόλυμα η οποία θα παραμείνει μέχρι της 18 Αυγούστου στην πόλη της Αλεξάνδρειας, ενώ καθημερινά θα τελούνται πλήθος ιερών ακολουθιών, σύμφωνα με πρόγραμμα που έχει δημοσιευτεί.

Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου:
«Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε, Γεθσημανή τω χωρίω κηδεύσατέ μου το σώμα».
Λίγες ημέρες πριν να ανταποκριθούμε και εμείς στην πρόσκληση που απηύθυνε η Παναγία μας προς τους αποστόλους και να μεταφερθούμε νοερά στη Γεθσημανή προκειμένου να αποθέσουμε τον ευλαβικό ασπασμό μας στο νεκρό σώμα της υπεραγίας Θεοτόκου και να λάβουμε τη μητρική της ευλογία, υποδεχόμαστε σήμερα εδώ στην Αλεξάνδρεια, στον ιερό ναό της, την ιερή της εικόνα, η οποία μας έκανε την τιμή να έρθει στην πόλη μας και στην Ιερά Μητρόπολή μας μεταφέροντας τη χάρη ενός τόπου αγιασμένου από την παρουσία της και από την παρουσία του Υιού της, ενός τόπου ιδιαιτέρως προσφιλούς στην Παναγίας μας.

Υποδεχθήκαμε, λοιπόν, σήμερα τη σεπτή και χαριτόβρυτη εικόνα της Παναγίας από το όρος των Ελαιών, από τη Μικρή Γαλιλαία, εκεί όπου συγκεντρωνόταν οι προσκυνητές οι οποίοι ερχόταν από την Γαλιλαία στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσουν στον ναό του Σολομώντος. Στον τόπο αυτό, που πήρε το όνομά του από τους προσκυνητές, αποσυρόταν συχνά ο Χριστός για να προσευχηθεί και ήταν ο τόπος στον οποίο, σύμφωνα με τους ιερούς ευαγγελιστές εμφανίσθηκε επανειλημμένα στους μαθητές του μετά την ανάστασή του.

Αυτός ο τόπος ήταν και ο τόπος όπου προσευχόταν η Παναγία μας, ο τόπος στον οποίο δέχθηκε η Παναγία μας τρεις ημέρες πριν από την Κοίμησή της το μήνυμα ότι θα κοιμηθεί. Από αυτόν τον κατ᾽ εξοχήν ιερό τόπο στον οποίο ευρίσκεται η σεπτή εικόνα, εντός του ναού των αγίων Αποστόλων, ήλθε στην Αλεξάνδρεια, για να μεταφέρει σε όλους μας τη θεομητορική χάρη και την ευλογία του ιερού αυτού τόπου.

Είμαστε γι᾽ αυτό βαθύτατα ευγνώμονες προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο, ο οποίος με πολλή αγάπη ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας, αλλά και προς τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής της Μικράς Γαλιλαίας, πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη π. Άνθιμο, ο οποίος ευχαρίστως συγκατετέθη στη μεταφορά της ιεράς εικόνος στην Ιερά Μητρόπολή μας, και ευχαριστούμε θερμά, τον γνωστό πλέον και αγαπητό σε μας τον π. Χαράλαμπο, διότι και άλλη φορά έχει μεταφέρει από τους Αγίους Τόπους και άλλες ιερές εικόνες εδώ στην Αλεξάνδρεια, και ο οποίος συνόδευσε και αυτή τη φορά τη σεβάσμια εικόνα της Παναγίας μας από τη Μικρή Γαλιλαία στην πόλη μας.

Αδελφοί μου, η τιμή της επισκέψεως της ιεράς εικόνος της Παναγίας μας είναι όντως μεγάλη και αποτελεί για όλους μας παρότρυνση όχι μόνο να έρθουμε εδώ στον ναό της για να την υποδεχθούμε και να την προσκυνήσουμε, αλλά κυρίως για να ανοίξουμε την καρδιά μας και να υποδεχθούμε στην ψυχή μας την Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας.

Αποτελεί παρότρυνση για να βρεθούμε και εμείς, όπως και οι απόστολοι, αυτές τις ημέρες πιο κοντά στην Παναγία μας.
Και εάν εκείνοι συγκεντρώθηκαν με θαυμαστό τρόπο από όλα τα σημεία της γης, όπου κήρυτταν το ευαγγέλιο του Υιού της, στη Γεθσημανή για να παραβρεθούν στην εξόδιο πομπή της και να της εκφράσουν τον σεβασμό και την αγάπη τους, εμείς ας συγκεντρώσουμε τον νού μας από τις μάταιες περιπλανήσεις σε κοσμικές και βιοτικές μέριμνες και φροντίδες και ας φροντίσουμε να εντρυφήσουμε περισσότερο στη ζωή της Παναγίας μας. Ας συγκεντρώσουμε τον νού μας από όλα αυτά που τον διασπούν και ας αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στην προσευχή, όπως έκανε και η Παναγία μας και ιδιαίτερα σ᾽ αυτό το σημείο του Όρους των Ελαιών, όπου κατέφευγε. Ας της εκφράσουμε και εμείς τον σεβασμό και την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας με τη συμμετοχή μας στις ιερές Παρακλήσεις που ψάλλουμε όλο αυτό το διάστημα του Δεκαπενταυγούστου κάθε απόγευμα προς τιμήν της. Γιατί τίποτε δεν ευχαριστεί την Παναγία μητέρα μας περισσότερο από την παρουσία των πιστών κοντά της, όπως και τίποτε δεν ευχαριστεί περισσότερο την κάθε μητέρα από το να έχει γύρω της τα παιδιά της.

Και όπως κάθε μητέρα εκφράζει με ποικίλους τρόπους την αγάπη της στα παιδιά της που της δείχνουν τον σεβασμό και την τιμή τους, έτσι και η Παναγία μας εκφράζει τη δική της αγάπη προς τα πνευματικά της τέκνα, προς όλους εμάς τους πιστούς, που της δείχνουμε με την παρουσία μας στον ναό της, με τη συμμετοχή μας στις προς τιμήν της ακολουθίες, με τη συμμετοχή μας ακόμη στη νηστεία του Δεκαπενταυγούστου και με όποιον άλλο τρόπο, τον σεβασμό και την ευλάβειά μας. Μας εκφράζει την αγάπη της, αδελφοί μου, με όποιον τρόπο κρίνει Εκείνη καταλληλότερο για τον καθένα μας, αρκεί να είμαστε έτοιμοι να την δεχθούμε.

Αδελφοί μου, ας ανταποκριθούμε όλοι στη μεγάλη τιμή που μας κάνει και φέτος η Παναγία μας, δίνοντάς μας την ευλογία να έχουμε ενώπιόν μας τη χαριτόβρυτη εικόνα της από τον προσφιλέστατο τόπο της προσευχής της, τη Μικρά Γαλιλαία. Ας ανταποκριθούμε εκφράζοντας τον σεβασμό και την αγάπη μας στην Παναγία προσπαθώντας να κάνουμε αυτό που και εκείνη έκανε σε όλη της τη ζωή, υπακούοντας στον Υιό της, για να έχουμε τη χάρη και την ευλογία της στη ζωή μας πάντοτε.