Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στην Ι. Μ. Χαλκίδος

Loading...


Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019 το πρωί, Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ν. Αγίων Αποστόλων Νέας Αρτάκης.

Στο τελεσθέν πανηγυρικό συλλείτουργο πλαισίωσαν τον Σεβασμιώτατος ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, ο Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αρχιμ. Στέφανος Καραμούζης, οι Εφημέριοι του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης Αρχιμ. Σεραφείμ Σπέης και Μεθόδιος Φουντούλης, ο Πρωτοπρεβ. Δημήτριος Γροντής και οι Διάκ. Νικόλαος Πριμηκύριος και Ευγένιος Τσάλλας και συμμετείχε πλήθος ευσεβούς Λαού του Θεού, που προσήλθε και μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων.

Πρίν την ανάγνωση του Αποστολικού αναγνώσματος ο Σεβασμιώτατος, μετά από την πρόταση του Πνευματικού τους πατέρα Αρχιμ. Στεφάνου Καραμούζη και την σύμφωνη γνώμη των οικογενών τους, χειροθέτησε τρεις Αναγνώστες, τους μαθητές Κωνσταντίνο Καραμούζη, Κωνσταντίνο Κούκουρα και Δημήτριο Μπασούκο και τους ευχήθηκε να είναι πάντα φωτισμένοι από τον Θεό και να μελετούν με επιμέλεια τα ιερά γράμματα, ενώ συνεχάρη τις οικογένειες των νέων Αναγνωστών, επειδή ανέθρεψαν τα παιδιά τους, απο νωρίς, εντός της Εκκλησίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, αναλύοντας την διατεταγμένη ευαγγελική περικοπή και τονίζοντας την εκλογή των Αγίων Αποστόλων, ως διακόνων της αναγγελίας της σωτηρίας σε όλα τα έθνη, έργο, το οποίο στην συνέχεια το ανέθεσαν στους Επισκόπους τους Πρεσβυτέρους και τους Διακόνους της Εκκλησίας.

Το Ιερό Αναλόγιο διηκόνησαν οι ιεροψάλτες του Ι. Ναού κ. Δημήτριος Πέτσας και κ. Βασίλειος Μιτζιφίρης, τους οποίους πλαισίωσαν και άλλοι Ιεροψάλτες της περιοχής.

Η πανήγυρη του Ιερού Ναού διοργανώθηκε με άριστο τρόπο, από το δραστήριο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ναού, στο οποίο προεδρεύει ο Αρχιμ. Στέφανος Καραμούζης, εκ των συνεργατών του Σεβασμωτάτου και στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Καρβελάς

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Το απόγευμα της Κυριακής 30 Ιουνίου 2019, Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Εσπερινό του πανηγυρίζοντος Ι. Ναού Αγ. Αναργύρων Χαλκίδος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Νικηφόρο Ευσταθίου-Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως και Διευθυντή του Εκκλ. Ορφανοτροφείου Χαλκίδος και τον Διάκ. Ευγένιο Τσάλλα.

Στον Ι. Ναό τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν οι ιερείς, Αρχιμ. Δαμασκηνός Παπακωνσταντίνου-Εφημέριος Ι. Ν. Ευβοέων Αγίων Χαλκίδος, Πρωτοπρ. Ιωάννης Κορέλης – Εφημέριος του Ι. Ν. Αγ. Αναργύρων και Οικον. Ιωάννης Κετσετζής – Εφημέριος Ι. Ν. Τιμίου Προδρόμου Καθενών.

Κατά τη διάρκεια του κηρύγματος ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τους Αγίους Αναργύρους, οι οποίοι αξιώθηκαν να λάβουν από τον Θεό το μεγάλο χάρισμα των ιάσεων κατά των ασθενειών και είχαν την μεγαλοψυχία να διακονούν φιλάνθρωπα τους αρρώστους συνανθρώπους τους, χωρίς να εισπράττουν αμοιβή.

Ο Εσπερινός ολοκληρώθηκε με λιτανεία ανά τας οδούς της Ενορίας, στην συμμετείχαν με ψυχική συγκίνηση πάμπολλοι ευσεβείς χριστιανοί.

Την επομένη ημέρα, Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019 ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Μεθόδιο Φουντούλη-Εφημέριο του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης και τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο και Ευγένιο Τσάλλα, μετέβη στο πανηγυρίζον Ι. Παρεκκλήσιο των Αγ. Αναργύρων της Ενορίας Καμαρίτσας, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς τους ανωτέρω κληρικούς και τον Αρχιμ. Ηρακλή Λάππα – Εφημέριο Ι. Ν. Αγ. Τριάδος Καμαρίτσας, τον εορτάζοντα Πρωτοπρ. Αργύριο Στουραΐτη – Εφημέριο Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Πολιτικών και τον Πρεσβ. Κωνσταντίνο Πραντζίκο – Εφημέριο του Ι Ν. Αγ. Παρασκευής Παγώντα.

Λίγο πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος μίλησε επίκαιρα κάνοντας ερμηνευτική αναφορά στο αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας και τονίζοντας πως η αγάπη δεν είναι μόνο η κινητήριος δύναμη για την επιτέλεση του αγαθού, αφού για πολλές αγαθές πράξεις υπάρχουν διάφορα κίνητρα αλλά και σκοτεινά εφαλτήρια, αλλά μόνο η αγάπη είναι αυτή που έχει και δίνει αληθινή αξία στην όποια πράξη μας και είναι η μόνη αξία της παρούσης ζωής που δεν θα χαθεί μετά από αυτήν.tilegrafima.gr