Φθιώτιδος Νικόλαος: Ο λαός μας απαιτεί από τους ηγέτες του ειλικρίνεια

Loading...


«Ο λαός μας χρειάζεται και απαιτεί από τους ηγέτες του ειλικρίνεια» αναφέρει μεταξύ άλλων στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος.

Σύμφωνα με τον κ. Νικόλαο το χειρότερο στην παρούσα κατάσταση είναι η απαισιοδοξία, ενώ επίσης ζήτησε ενότητα.

Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής: 

Αγαπητοί μου αδελφοί.

Δρασκελίσαμε το κατώφλι του νέου χρόνου αφήνοντας πίσω μας τον παλαιό και ήδη μετράνε στη ζωή μας τα δικά του λεπτά και οι δικές του ώρες.
Όλα τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα του 2012 είναι πια παρελθόν. Η προοπτική του καινούργιου χρόνου, που διανοίγεται μπροστά μας έχει πολλές ελπίδες και πολλούς πόθους. Μακάρι ο Θεός να ευλογήσει, ώστε το 2013 να είναι έτος πνευματικής και οικονομικής ανακάμψεως. Ολοψύχως ικετεύομε και παρακαλούμε τον χορηγό παντός αγαθού:

«Ευλόγησον τον στέφανον του ενιαυτού της χρηστότητός σου Κύριε.Παντός του λαού μνήσθητι Κύριε, ο Θεός ημών, και επί πάντας έκχεον το πλούσιόν σου έλεος, πάσι παρέχων τα προς σωτηρίαν αιτήματα. Συ γαρ ει η βοήθεια των αβοηθήτων, η ελπίς των απελπισμένων, ο των χειμαζομένων σωτήρ, ο των πλεόντων λιμήν, ο των νοσούντων ιατρός».

Η διαγραφομένη πορεία δεν φαίνεται να είναι ευχάριστη. Ο Γολγοθάς συνεχίζεται. Οι ποιμαντικές καταιγίδες μαίνονται. Ο λαός εξαπορεί και μένει εμβρόντητος μπροστά στις απροσδόκητες εξελίξεις. Αίσθημα βαθειάς αναστατώσεως κυριαρχεί στους ανέργους, στους πολυτέκνους, στους πτωχούς με όσα κυοφορούνται και αποφασίζονται. Διαφαίνονται στον ορίζοντα ακτίνες φωτός, αλλά πριν ακόμα απλωθούν στη γη τις καλύπτουν τα παχιά μαύρα σύννεφα της απογνώσεως. Πως λοπόν μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα μπορεί κανείς να ελπίζει, ότι ο νέος χρόνος 2013 θα είναι καλύτερος;

Αδελφοί μου αγαπητοί.

Το χειρότερο στην παρούσα κατάσταση είναι η απαισιοδοξία. Χρειάζεται όλοι μαζί να ανανήψουμε και να βάλλουμε αρχή. Να θέσουμε στόχους και να εργασθούμε με πείσμα για την κατάκτησή τους.

α) Το πρώτο και κύριο, που πρέπει να επιδιώξουμε, είναι η ενότητα. Η συμπαγής ενότητα και ομοψυχία του λαού είναι οχύρωμα κατά των εχθρών μας. Οι ακρότητες και οι κατακερματισμοί των δυνάμεων διευκολύνουν τους επιβούλους της πατρίδος μας. Να διατηρήσουμε την ψυχική και κοινωνική ενότητα. Να αναζητήσουμε τα σημεία, που μας ενώνουν και να οργανωθούμε ξανά.

β) Ο λαός μας χρειάζεται και απαιτεί από τους ηγέτες του ειλικρίνεια. Η αλήθεια ελευθερώνει τον άνθρωπο από τα δεσμά της διαφθοράς. Να γνωρίσουμε την πραγματική κατάσταση της πατρίδος μας για να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και να ορμήσουμε προς τα εμπρός.

γ) Χωρίς εργασία προκοπή δεν υπάρχει. Εμάθαμε να ζούμε σε μια κατάσταση ραστώνης. Να ξυπνήσουμε από αυτό τον λήθαργο και να προγραμματισθούμε. Υπάρχει το πρόβλημα της ανεργίας, που συνεχώς αυξάνεται. Υπάρχουν, όμως, πολλοί τρόποι και τόποι για εκείνον, που έχει όρεξη για δουλειά. Η ανάπτυξη μη περιμένουμε, ότι θα έλθει μόνο από τους έξω, θα έλθει, εάν και εφ’ όσον και εμείς αυτενεργήσουμε.

δ) Η κοινωνική αναταραχή είναι δυνατόν να μας οδηγήσει σε μεγάλα και ολέθρια αδιέξοδα. Γι αὐτό οι καιροί επιτάσσουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά σεβασμό και τήρηση της νομιμότητος. Οι φρικαλεότητες της διαφθοράς και της παρανομίας οδήγησαν την Ελληνική κοινωνία στο χείλος της καταστροφής. Εάν οι ηγέτες και ο λαός επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, θα είμεθα υπόλογοι απέναντι στην ιστορία και στις νέες γενιές, που δικαιούνται να ζήσουν καλύτερα από εμάς.

ε) Προσόν της Ελληνικής ψυχής είναι το θάρρος και η επινοητικότης. Από τον πολυμήχανο Οδυσσέα μέχρι τον πιο άξιο σημερινό Έλληνα υπάρχει στα κύτταρα του Γένους μας αυτή η δύναμη, που ανεβάζει το φρόνημα, φωτίζει τη σκέψη και δυναμώνει την ψυχή, για να υπερβεί όλες τις δυσκολίες. Ελπίζουμε ότι όλα θα τα αντιμετωπίσουμε και θα επανεύρουμε τον ρυθμό της προόδου και της ευτυχίας.

Αδελφοί μου.

Μη ξεχνάτε, ότι επάνω από όλους μας υπάρχει ο Θεός προς τον οποίο ας καταφύγουμε για να μας αποστείλλει το κουράγιο, που χρειαζόμαστε, ώστε να περάσουμε ακινδύνως τις συμπληγάδες.

Μαζί με το Θεό ας πορευθούμε και κατά την νέα αυτή χρονιά.

«Κύριος των δυνάμεων μεθ ἡμῶν, αντιλήπτωρ ημών ο Θεός» (Ψ. 45)

Ευλογημένος και χαρούμενος να είναι ο καινούργιος χρόνος.

Μετά πατρικών ενθέρμων ευχών και αγάπης.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

…Ο ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ