Εορτή του Αγίου Αγγέλη του Αργείου στη Χίο

Loading...


Ο Άγιος Νεομάρτυς Αγγελής, ο εξ Άργους της Πελοποννήσου, εμαρτύρησε στην Χίο στις 3 Δεκεμβρίου 1813.

Εφέτος συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από το μαρτύριό του και στην Χίο έγιναν λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις, με επίκεντρο τον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Μάρκου στον Βροντάδο, όπου ευρίσκεται ύφασμα με το αίμα του Αγίου Αγγελή. Το ιερό αυτό και άγιο κειμήλιο κατείχε η οικογένεια του αειμνήστου Ιερέως Μάρκου Βασιλάκη, εφημερίου του ως άνω Ιερού Ναού και πάππου του νυν Μητροπολίτου Χίου, και παρεχωρήθη στον Ιερό Ναό ώστε να προσκυνήται από τους ευλαβείς Χριστιανούς.

Ο. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος προσεκλήθη από τον Ποιμενάρχη της Νήσου κ. Μάρκο, για να προεξάρχη στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Νεομάρτυρος Αγγελή, που πραγματοποιήθηκαν στην Χίο στις 2 και 3 Δεκεμβρίου ε.ε.,.

Την παραμονή ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών, τη συμμετοχή πολλών Ιερέων, των Πολιτικών, Στρατιωτικών και άλλων Αρχών της Νήσου, καθώς και πλήθους πιστών.

Ο  Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών και του προσέφερε το «Μετάλλιο του Αγίου Ισιδώρου» της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Ανήμερα της Εορτής, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τους δύο Αρχιερείς και πολλούς Ιερείς της Νήσου, στην οποία συμμετείχαν οι Αρχές της Νήσου, τα Σχολεία όλων των βαθμίδων του Βροντάδου και πλήθος πιστών.

Ο Μητροπολίτης Πατρών στο κήρυγμά του ανεφέρθη στους Άγίους Νεομάρτυρες, στην σημασία της θυσίας τους για την εποχή τους, καθώς και στην σημασία της ζωής και του μαρτυρίου τους για μας τους Νεοέλληνες, οι οποίοι βιώνομε δύσκολες ημέρες και διερχόμεθα καιρούς χαλεπούς.

Κατά την παραμονή του στην Χίο, ο Σεβασμιώτατος επεσκέφθη την Ιερά Μονή Παναγίας Βοηθείας, την Ιερά Μονή Αγίου Μηνά όπου έγινε η μεγάλη σφαγή της Χίου από τους Τούρκους το 1822, το Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Μακαρίου, τον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, και άλλους Ιερούς Ναούς της Νήσου.

alt
alt
alt
alt
alt