Εορτή της συνάξεως των αγίων της Θεσσαλιώτιδος Εκκλησίας (ΦΩΤΟ)

Loading...


Ο κλήρος και ο λαός της Θεσσαλιώτιδος Εκκλησίας, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, .

Σε αυτή συγκαταλέγονται οι εξής άγιοι: Σεραφείμ Αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου, Αρσένιος Επίσκοπος Ελασσώνος, Παρθένιος Επίσκοπος Ραδοβισδίου, Νικόλαος ο εν Βουνένη, Δαμιανός ο εκ Μυριχόβου, Κωνσταντίνος ο εκ Καππούης, Διονύσιος ο εκ Σκλαταίνης και Ακάκιος ο εκ Γολίτσης.

Η υποδοχή των ιερών λειψάνων των Αγίων έγινε το εσπέρας του Σαββάτου στα προπύλαια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης από τον . Ακολούθως, ο Μητροπολίτης Τρίκκης χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος Παπανδρέου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος. Στο κήρυγμά του ανεφέρθη επισταμένως στους βίους των Αγίων της τοπικής μας Εκκλησίας. Ομίλησε για το πώς και το γιατί τιμούμε τους Αγίους παραθέτοντας χωρία από λόγους του αγίου Επιφανίου: «Ο τιμών Κύριον τίμα και Άγιον, ο δε ατιμάζων άγιον ατιμάζει και τον εαυτού Δεσπότην» (Επιφαν. εν αιρέσ. 78 κεφ. 21), του ιερού Φωτίου «και ναούς αγίων, και τάφους και λείψανα πιστοίς βρύοντα ιάσεις πιστώς προσκυνούμεν, τον αυτούς δοξάσαντα Χριστόν τον Θεόν ημών μεγαλύνοντες και ανευφημούντες» (επιστολή Ι, σελ. 17), του Μεγάλου Βασιλείου: «Ο αψάμενος οστέου μάρτυρος λαμβάνει τινά μετουσίαν αγιασμού εκ της τω σώματι παρεδρευούσης χάριτος» (ψαλμ. Κθ’), καθώς και του αγίου Νεκταρίου. Τέλος, μετέφερε τις ευχαριστίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου για την ευγενή ανταπόκριση στο κάλεσμά του, ώστε να συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμή των τοπικών Αγίων μας. Στην προσλαλιά του ο Μητροπολίτης Τρίκκης ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελλο για τα λόγια αγάπης προς το πρόσωπό του και ζήτησε να μεταφέρει τις ευχαριστίες προς τον Σεπτό μας Ποιμενάρχη. Επιπλέον τόνισε, πως οι Άγιοι είναι η ζωή μας και η ζωή μας οι Άγιοι.

Την επομένη ημέρα, Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, ο Μητροπολίτης Τρίκκης χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας συμπαραστατούμενος από τον στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας αναλύοντας το αποστολικό ανάγνωσμα της προς Γαλάτας επιστολής του ουρανοβάμονος αποστόλου των εθνών Παύλου.

Στη συνέχεια, τελέστηκε Δοξολογία και επιμνημόσυνο δέηση για τους σφαγιασθέντες πατέρες και αδελφούς της μικρασιατικής καταστροφής.

1909THESS (1).JPG
1909THESS (2).JPG
1909THESS (3).JPG
1909THESS (4).JPG
1909THESS (5).JPG
1909THESS (6).JPG
1909THESS (7).JPG
1909THESS (8).JPG
1909THESS (9).JPG
1909THESS (10).JPG
1909THESS (11).JPG
1909THESS (12).JPG
1909THESS (13).JPG
1909THESS (14).JPG